Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση για την καταπολέμηση της απάτης εναντίον των συμφερόντων της Ένωσης

Κομισιόν: Κίτρινη κάρτα στην κυβέρνηση για την καταπολέμηση της απάτης εναντίον των συμφερόντων της Ένωσης

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε επιστολή αιτιολογημένης γνώμης στην Ελλάδα, επειδή δεν μετέφερε ορθά στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης (οδηγία ΠΟΣ).

Οι εν λόγω κανόνες, αφενός, αυξάνουν το επίπεδο προστασίας του προϋπολογισμού της ΕΕ εναρμονίζοντας τους ορισμούς, τις κυρώσεις και τις προθεσμίες παραγραφής των ποινικών αδικημάτων που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης και, αφετέρου, θέτουν τα θεμέλια για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO).

Η Επιτροπή απέστειλε για πρώτη φορά προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2021. Αφού ανέλυσε τις απαντήσεις των ελληνικών Αρχών, η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα δεν έχει μεταφέρει ορθά στο εθνικό της δίκαιο τις διατάξεις της οδηγίας που παρέχουν ορισμό της «παθητικής δωροδοκίας» και του «δημόσιου λειτουργού». Επιπλέον, η Επιτροπή έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις που κοινοποίησε η Ελλάδα προβλέπουν κανόνες οι οποίοι περιορίζουν την αποτελεσματικότητα και την αποτρεπτικότητα των κυρώσεων που προβλέπονται για ποινικά αδικήματα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να διορθώσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν από την Επιτροπή. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Την σύλληψη του υφυπουργού Άμυνας Ιβανόφ για δωροληψία αποφάσισε δικαστήριο στην Μόσχα

Ισπανία: Η σύζυγος του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά και για άσκηση επιρροής

Columbia: Απειλούν τους φοιτητές με παρέμβαση της Εθνοφρουράς – «Δεν θα υποκύψουμε»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter