Κομισιόν: Πρόστιμο 337,5 εκ. ευρώ στη Mondelez για περιορισμούς στο διασυνοριακό εμπόριο

Κομισιόν: Πρόστιμο 337,5 εκ. ευρώ στη Mondelez για περιορισμούς στο διασυνοριακό εμπόριο

Πρόστιμο 337,5 εκατ. ευρώ επέβαλαν οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Mondelez International. Η Κομισιόν κατηγόρησε την αμερικανική εταιρεία για παρεμπόδιση του διασυνοριακού εμπορίου σοκολάτας, μπισκότων και προϊόντων καφέ μεταξύ των κρατών μελών, κατά παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η ΕΕ ανέφερε ότι η κατασκευάστρια εταιρία της σοκολάτας Côte d’Or, των κράκερ Ritz και των μπισκότων Oreo συνήψε αντιανταγωνιστικές συμφωνίες για να διατηρήσει τις τιμές υψηλότερες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να διασφαλίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν πρόσβαση στη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία προϊόντων, στις χαμηλότερες τιμές που μπορεί να προσφέρει η αγορά», επεσήμανε η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Οι παραβιάσεις αφορούν την περίοδο μεταξύ 2015 και 2019, όταν η εταιρεία αρνήθηκε να προμηθεύσει έμπορο στη Γερμανία, προκειμένου να αποτρέψει την μεταπώληση προϊόντων σοκολάτας σε περιοχές της Αυστρίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.

Επίσης, στο διάστημα αυτό η Mondelez διέκοψε την προμήθεια προϊόντων σοκολάτας στην Ολλανδία, ώστε να μην εξαχθούν στο Βέλγιο, όπου η εταιρεία τα πουλούσε σε υψηλότερες τιμές. Ακόμη, μεταξύ 2006 και 2020, η εταιρεία απέτρεπε τους εμπόρους να δέχονται αιτήματα πώλησης σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η Επιτροπή τονίζει ότι παραμένει προσηλωμένη στην άρση των αδικαιολόγητων φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Οι εδαφικοί περιορισμοί εφοδιασμού από τους προμηθευτές αποτελούν ένα είδος μη ρυθμιστικών φραγμών για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Η έρευνα της Επιτροπής διαπίστωσε ότι η Mondelēz παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της Ε.Ε.με τη σύναψη αντιανταγωνιστικών συμφωνιών ή εναρμονισμένων πρακτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό του διασυνοριακού εμπορίου διαφόρων προϊόντων σοκολάτας, μπισκότων και καφέ και με κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της σε ορισμένες εθνικές αγορές για την πώληση ταμπλετών σοκολάτας.

Ειδικότερα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Mondelēz συμμετείχε σε 22 αντιανταγωνιστικές συμφωνίες ή εναρμονισμένες πρακτικές, κατά παράβαση του άρθρου 101 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ») με:

– Περιορισμό των περιοχών ή των πελατών στους οποίους επτά πελάτες χονδρικής (έμποροι/«μεσίτες») θα μπορούσαν να μεταπωλήσουν τα προϊόντα της Mondelēz. Μια συμφωνία περιελάμβανε επίσης μια διάταξη που έδινε εντολή στον πελάτη της Mondelēz να εφαρμόζει υψηλότερες τιμές για τις εξαγωγές σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις. Αυτές οι συμφωνίες και οι εναρμονισμένες πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2012 και 2019 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.

– Αποτροπή δέκα αποκλειστικών διανομέων που δραστηριοποιούνται σε ορισμένα κράτη μέλη από το να απαντούν σε αιτήματα πώλησης από πελάτες που βρίσκονται σε άλλα κράτη μέλη χωρίς προηγούμενη άδεια από τη Mondelēz. Αυτές οι συμφωνίες και πρακτικές πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2006 και 2020 και κάλυψαν όλες τις αγορές της ΕΕ.

Η Επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι, μεταξύ 2015 και 2019, η Mondelēz έκανε κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, κατά παράβαση του άρθρου 102 της ΣΛΕΕ, με:

– ‘Αρνηση παροχής μεσολαβητή στη Γερμανία για να αποτρέψει τη μεταπώληση προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία όπου οι τιμές ήταν υψηλότερες.

– Διακοπή της προμήθειας προϊόντων ταμπλέτας σοκολάτας στην Ολλανδία για να αποτραπεί η εισαγωγή τους στο Βέλγιο, όπου η Mondelēz πουλούσε αυτά τα προϊόντα σε υψηλότερες τιμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παράνομες πρακτικές της Mondelēz εμπόδισαν τους λιανοπωλητές να μπορούν να προμηθεύονται ελεύθερα προϊόντα σε κράτη μέλη με χαμηλότερες τιμές και «τεμάχισε» τεχνητά την εσωτερική αγορά.

Στόχος της Mondelēz, όπως σημειώνει η Κομισιόν, ήταν να αποφευχθεί ότι το διασυνοριακό εμπόριο θα οδηγούσε σε μειώσεις των τιμών σε χώρες με υψηλότερες τιμές. Τέτοιες παράνομες πρακτικές επέτρεψαν στη Mondelēz να συνεχίσει να χρεώνει περισσότερα για τα δικά της προϊόντα, εις βάρος των καταναλωτών στην Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης: Έγκλημα Τέμπη: Σωματεία μηχανοδηγών από όλη την Ευρώπη απαιτούν δικαιοσύνη

Τέμπη: Καρυστιανού και Ασλανίδης μηνύουν την Εγκληματολογική Υπηρεσία – «Δεν έκαναν τοξικολογικές εξετάσεις» (Video)

Μαρία Καρυστιανού: Πρέπει να παίρνω ηρεμιστικό πριν ακούσω τον Μητσοτάκη να μιλάει για τα Τέμπη (Video)

Κέιτ Μπλάνσετ: Στις Κάννες με φόρεμα που παραπέμπει στη σημαία της Παλαιστίνης – Την αποθεώνουν στο διαδίκτυο (Video)

Θεσσαλονίκη: Πορεία υπέρ της Παλαιστίνης για τα 76 χρόνια της Νάκμπα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter