«Κομβόι ελευθερίας»: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τον Καναδά να σταματήσει τις διαδηλώσεις

Αμερικανοί αξιωματούχοι προέτρεψαν την κυβέρνηση του Καναδά να χρησιμοποιήσει τις ομοσπονδιακές της εξουσίες για να τερματίσει τον αποκλεισμό από φορτηγατζήδες που διαμαρτύρονται κατά των περιορισμών για τον Covid. Ο Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται τακτικά για τις διαδηλώσεις που έπληξαν την Οττάβα και ένα συνοριακό πέρασμα που παράγει το ένα τέταρτο του εμπορίου ΗΠΑ-Καναδά.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι τοπικές αρχές αναζητούν ασφαλιστικά μέτρα για τον τερματισμό του αποκλεισμού της γέφυρας Ambassador. Η μεγαλύτερη διασυνοριακή κρεμαστή γέφυρα στον κόσμο, που συνδέει το Ουίνδσορ του Οντάριο με το Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν παραμένει κλειστή εδώ και τέσσερις ημέρες για την περισσότερη κυκλοφορία, αν και άλλα λιμάνια και συνοριακές διαβάσεις είναι ανοιχτές σε κοντινή απόσταση.

Οι φορτηγατζήδες αποκλείουν επίσης το συνοριακό σημείο ελέγχου στο Κάουτς της Αλμπέρτα, δίπλα στην πολιτεία Μοντάνα των ΗΠΑ, εδώ και δύο εβδομάδες. Την Πέμπτη, οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε ένα τρίτο πέρασμα στα σύνορα με την επαρχία της Μανιτόμπα και την πολιτεία της Βόρειας Ντακότα των ΗΠΑ.

Επίσης, δικαστήριο του Οντάριο εμπόδισε τους διαδηλωτές να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές δωρεές. Οι φορτηγατζήδες έχουν συγκεντρώσει πάνω από 10 εκατομμύρια καναδικά δολάρια (περίπου 7 εκατομμύρια ευρώ) μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας GiveSendGo, αφού πετάχτηκαν έξω από την GoFundMe για φερόμενη παραβίαση της πολιτικής της για παρενόχληση.

 

Επιπτώσεις στη βιομηχανία

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, διέκοψε την παραγωγή σε τρία εργοστάσια στο Οντάριο, λέγοντας ότι δεν θα παραχθούν άλλα οχήματα εκεί αυτή την εβδομάδα. Η παραγωγή έχει επίσης σταματήσει σε ένα εργοστάσιο κινητήρων της Ford, ενώ η Stellantis, στην οποία ανήκει η Chrysler, είπε ότι οι ελλείψεις ανταλλακτικών είχαν επηρεάσει τις βάρδιες στο εργοστάσιό της στο Οντάριο.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, η General Motors είπε ότι αναγκάστηκε να ακυρώσει δύο βάρδιες παραγωγής σε εργοστάσιο στο Μίσιγκαν όπου κατασκευάζει οχήματα αθλητικής χρήσης. Ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Μπράιαν Ντις είπε στο MSNBC ότι η ομάδα Μπάιντεν «εργάζεται σε πραγματικό χρόνο για να εκτρέψει τα φορτία είτε σιδηροδρομικώς είτε με άλλες γέφυρες είτε με πλοία».

 

Ένα κίνημα που αρέσει στην ακροδεξιά

 

Από την 28η Ιανουαρίου, η πρωτεύουσα του Καναδά Οττάβα βρίσκεται υπό πολιορκία από μια χούφτα θυμωμένους φορτηγατζήδες, μια διαμαρτυρία που κρατά δύο εβδομάδες και έχει συγκεντρώσει την υποστήριξη ακροδεξιών  από τον Καναδά και στο εξωτερικό.

Το λεγόμενο «κομβόι ελευθερίας» είναι, θεωρητικά, ένα κίνημα διαμαρτυρίας για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για οδηγούς φορτηγών, που εφαρμόστηκε στα μέσα Ιανουαρίου και στις δύο πλευρές των συνόρων ΗΠΑ-Καναδά. Αλλά οι διαδηλώσεις έχουν διογκωθεί γρήγορα σε ένα ευρύτερο ακροδεξιό κίνημα, με κάποιους διαδηλωτές να κυματίζουν σημαίες της Συνομοσπονδίας ή ακόμα και τον αγκυλωτό σταυρό. Ανάμεσα στις απαιτήσεις των διαδηλωτών ήταν και η παραίτηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

Οι διαδηλωτές, που έφτασαν ως και τα 8.000 άτομα στο αποκορύφωμά τους, έχουν τρομοκρατήσει την Οττάβα: μπλοκάρουν δρόμους, παρενοχλώντας τους πολίτες, αναγκάζοντας το κλείσιμο των επιχειρήσεων, ενώ κορνάρουν τις εξαιρετικά δυνατές κόρνες τους όλη τη νύχτα. Η αστυνομίας της Οττάβα, που δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, έχει συστήσει μια ειδική τηλεφωνική γραμμή που δέχεται έναν κατακλυσμό καταγγελιών εγκλημάτων μίσους που λαμβάνουν χώρα από τους διαδηλωτές. Κατά την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, έλαβε πάνω από 200 κλήσεις. Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Οτάβα ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 25 συλλήψεις και έχουν εκδοθεί 1.775 κλήσεις. Συνιστάται στους κατοίκους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και το κέντρο της πόλης.