«Κόπηκε» ο προϋπολογισμός της Frontex από το Ευρωκοινοβούλιο εξαιτίας των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

«Κόπηκε» ο προϋπολογισμός της Frontex από το Ευρωκοινοβούλιο εξαιτίας των επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο

Με 467 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 15 αποχές η ευρωβουλή αποφάσισε να «κόψει» τον προϋπολογισμό της Frontex εξαιτίας της έκθεσης-κόλαφος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ενώ καταδίκασε απερίφραστα τον ευρωπαϊκό οργανισμό φύλαξης των συνόρων για τις πρακτικές pushbacks που ακολούθησε στο Αιγαίο.

Το αποτέλεσμα, αν και αναμενόμενο μετά τη δημοσίευση της εν λόγω έκθεσης, αποδεικνύει πως οι Ευρωπαίοι πλέον αντιλαμβάνονται ολωσδιόλου διαφορετικά τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη στο Αιγαίο εναντίον των προσφύγων και των μεταναστών.

Τα πολιτικά μηνύματα της ψηφοφορίας της Ευρωβουλής

Από τούδε και εξής οι ελάχιστοι σύμμαχοι του Μητσοτάκη στην Ευρώπη λιγοστεύουν, ενόσω το παράδειγμα της Frontex επιδρά αρνητικά σε όσους κρατούν ακόμη φιλική στάση στη  συγκεκριμένη πολιτική. Διότι στη παρούσα συγκυρία, το πολιτικό κόστος της άρνησης των επαναπροωθήσεων μοιραία έχει πολλαπλασιαστεί, αφού ο ευρωπαϊκός Τύπος ιεραρχεί το θέμα πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Επίσης, αναμένεται με ενδιαφέρον η γραμμή που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση την επαύριον της ψηφοφορίας στην Ευρωβουλή, απέναντι στους δημοσιογράφους, οι οποίοι εδώ και τέσσερα χρόνια ασχολούνται συστηματικά με το συγκεκριμένο ζήτημα. Άραγε θα συνεχίσει η κυβέρνηση να τους στοχοποιεί και να τους διαψεύδει σαν να μην άλλαξε τίποτε;

Ακολούθως, είναι απορίας άξιον το τι αποφάσεις θα πάρει η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούνται συστηματικές και ενδεχομένως να επιβληθούν κυρώσεις. Επ’ αυτού, να σημειωθεί πως τη Τρίτη το Euractiv σε δημοσίευμα του ενημέρωσε πως «Η Επιτροπή παγώνει κονδύλια προς την Πολωνία λόγω κράτους Δικαίου».

Κατά συνέπεια, το μήνυμα είναι καθαρό: εάν συνεχιστεί η πολιτική Μητσοτάκη στο προσφυγικό, στον Τύπο και στη Δικαιοσύνη, τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα «δημιουργούσαν την Ελλάδα 2.0» θα βρεθούν σε ομηρία.

Διαβάστε επίσης

Η Επιτροπή παγώνει κονδύλια προς την Πολωνία λόγω κράτους Δικαίου

Να μην γίνει συνένοχο της εκτός ελέγχου Frontex απαιτεί από το Ευρωκοινοβούλιο η Αριστερά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter