Κορονοϊός: 464 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση του ιού

Κορονοϊός: 464 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Αισιόδοξα μηνύματα για την αντιμετώπιση του ιού

Αισιόδοξα μηνύματα για τα πειράματα αλλά και για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού εξέπεμψε ο κ Σωτήρης Τσιόδρας παράλληλα ανακοίνωσε σαράντα έξι νέα κρούσματα που ανεβάζουν το σύνολο στα 464.

Όπως είπε εξ αυτών νοσηλεύονται 78 άτομα εκ των οποίων τα 16 είναι διασωληνώμενα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, ενώ τα 72 έχουν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης .Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι στην Αθήνα. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 69 χρόνια και η μέση ηλικία των νοσηλευομένων είναι τα 68.Μέχρι στιγμής 19 άτομα πήραν εξιτήριο.

Όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας με τα σημερινά στοιχεία φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Σύψα ότι στην χώρα μας υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.000 με 3.000 κρούσματα του κορωνοϊού.

Το εμβόλιο

Σχετικά με το εμβόλιο κατά του ιού ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε «ξεκίνησε η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ. Θα εξετάσει 45 ανθρώπους για την απάντηση τους με αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου. Αυτό θα δίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Ήδη 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής τη μελέτης αναμένονται σε τρεις μήνες αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει εμβόλιο πριν περάσει το καλοκαίρι».

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι ειδική ομάδα επιστημόνων εξετάζει την πιθανή χορήγηση ορού και τις συνθήκες που μπορεί να γίνει αυτό από ανθρώπους που έχουν αναρρώσει από την νόσο. Δηλαδή διευκρίνισε ο κ Τσιόδρας η χορήγηση ορού μελετάται από ομάδα αιματολόγων από το νοσοκομείο Αττικό υπό την ηγεσία της κυρίας Παππά και κ. Παπαγεωργίου και θα συζητηθεί στην επιτροπή. «Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους που είναι ιδιαίτερα βαριά να πάρουν τα αντισώματα από αυτούς που έχουν γίνει καλά. Είναι μια ανάλογη διαδικασία με τα μονοκλωνικά αντισώματα που επιτίθενται στον ιό και παράγονται με διαγωνιδιακές τεχνικές Είναι ένα τελικό μέτρο που πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και με ειδικά μηχανήματα τα οποία τα έχουμε στην Ελλάδα».

Παράλληλα ανακοίνωσε σχετικά με την θεραπεία ότι «στην παρτίδα μας προχωρήσαμε σε συνδυαστική θεραπεία από την αρχή στα σοβαρά περιστατικά και ίσως και τριπλή και τετραπλή σε επιλεγμένα περιστατικά. Υπάρχουν φάρμακα στην φαρέτρα μας» είπε ο κ Τσίοδρας «μένει να δούμε πως θα δουλέψουν στην ελληνική πραγματικότητα και στον Έλληνα ασθενή και θέλουμε να πιστεύουμε οτι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που δημοσιεύονται με μονοθεραπεία στα ξένα κράτη».

Στοιχεία για την θνησιμότητα

Σχετικά με την θνησιμότητα του ιού στην Ελλάδα τα ποσοστά θανάτου είναι υψηλότερα για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες και κυρίως άτομα με καρδιακά προβλήματα διαβήτη χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες.

Tέλος σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη μελέτη έδειξε ότι ψηλός πυρετός σχετιζόταν με το αν θα εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου. Αυτό σημαίνει όπως εξήγησε ο κ Τσίόδρας ότι «ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας γι αυτό τον ιό» και πρόσθεσε ότι «στους ανθρώπου χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα η θνητότητα παραμένει κάτω από το 1% ενώ σε αυτούς με υποκείμενο νόσημα είναι μέχρι και δέκα φορές ψηλότερη».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter