Κορονοϊός: Ασφυκτική η κατάσταση στην Αττική – Γεμάτες οι ΜΕΘ – Ανησυχία για τον δείκτη θετικότητας

Κορονοϊός: Ασφυκτική η κατάσταση στην Αττική – Γεμάτες οι ΜΕΘ – Ανησυχία για τον δείκτη θετικότητας

Σε οριακό σημείο έχει φτάσει το ΕΣΥ στην Αττική, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ οι ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ μειώνονται δραματικά. Την ίδια ώρα, η ανησυχία εντείνεται όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα, με τον δείκτη θετικότητας να ανέρχεται σε επίπεδα άνω του 6.5% το τελευταίο 24ωρο.

Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς στην Αττική, που αποτελεί επίκεντρο του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι μόλις 12, με επτά νοσοκομεία να έχουν πληρότητα 100%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Συγκεκριμένα, η ΠΟΕΔΗΝ σε ανακοίνωσή της σημείωσε τα εξής:  «Γεμάτα είναι τα νοσοκομεία Σωτηρία με 84 ασθενείς, ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ με 45 ασθενείς, το Αττικό με 33 ασθενείς, το Θριάσιο με 17 ασθενείς, το Ασκληπειό με 12 ασθενείς, το Σισμανόγλειο με 14 ασθενείς, το Ελπίς με 6 ασθενείς!

Μένουν το ΚΑΤ που έχει 23 ασθενείς, περιμένει 2 ακόμη και έχει 3 κενές κλίνες, το «Αγία Όλγα» με 7 ασθενείς και 2 κενές κλίνες, ο Ερυθρός Σταυρός με 10 ασθενείς και 4 κενές κλίνες, το «Γεννηματάς» με 14 ασθενείς και 2 κενές κλίνες, το ΝΙΜΙΤΣ με 5 ασθενείς και μία κλίνη κενή. Σύνολο 12 κενές κλίνες ΜΕΘ».

Άνοδος του δείκτη θετικότητας

Το νέο στοιχείο που προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των λοιμωξιολόγων είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας, που σήμερα Δευτέρα εκτοξεύθηκε στο 6.56% καθώς εντοπίστηκαν 1.176 κρούσματα σε 17.936 τεστ (εκ των οποίων τα 11.846 μοριακά και τα 6.090 rapid).

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο μέσος όρος του δείκτη θετικότητας ανερχόταν στο 4.12% την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο επίκεντρο η Αττική

Το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εντοπίζεται στην Π.Ε Αττικής. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 553 νέες περιπτώσεις, με τα 159 εξ αυτών στον Κεντρικό Τομέα. Η Π.Ε Θεσσαλονίκης κατέγραψε εκ νέου τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, με 111.

Αναλυτικά εδώ η γεωγραφική κατανομή του τελευταίου 24ωρου

Ανοίγει ο δρόμος για… παράταση;

Κι ενώ πληθαίνουν οι φωνές στην επιστημονική κοινότητα για περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων που βλέπουν παράταση μίας ακόμη εβδομάδας στο lockdown όσον αφορά την Αττικήήρθε η σειρά του πρωθυπουργού να προβεί σε δηλώσεις που ουσιαστικά προλειαίνουν το έδαφος για αυστηρά περιοριστικά μέτρα μέχρι τις 15 Μαρτίου. 

«Πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter