Κορονοϊός: Αυστηρότερο lockdown σε όλη τη χώρα – Ποιες οι εξαιρέσεις και τι θα ισχύει για take away και delivery

Κορονοϊός: Αυστηρότερο lockdown σε όλη τη χώρα – Ποιες οι εξαιρέσεις και τι θα ισχύει για take away και delivery

Νέα αυστηρότερα μέτρα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τετάρτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Τι ισχύει για την τηλεργασία, τα delivery και τα take away. Ποιες οι εξαιρέσεις για τη μετακίνηση μεταξύ 9 το βράδυ και 5 το πρωί.

Από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, τίθεται περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες, σε όλη τη χώρα μεταξύ 21:00 – 05:00.

Κατά το διάστημα αυτό θα επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις για λόγους εργασίας, υγείας, αλλά και συνοδείας κατοικιδίων.

Όσο για το καθεστώς τηλεργασίας, κάθε Οργανισμός υποχρεούται να διαθέτει έκθεση που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζομένους που έχουν τεθεί στο εν λόγω καθεστώς.

Για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033, καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Δραματική αύξηση σε κρούσματα και διασωληνωμένους – 43 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Οι διευκρινίσεις Χαρδαλιά

Σε ό,τι αφορά την ατομική άθληση, ο Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι τα νέα μέτρα δεν αφορούν: την άθληση, προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο την ατομική άθληση σε συνθέσεις έως τρία άτομα, όπου γίνεται ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών.

Παράλληλα επανέλαβε ότι το κυνήγι και το ψάρεμα δεν επιτρέπονται.

Τι ισχύει για τα delivery και τα take away

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων επικράτησε σύγχυση σχετικά με το εάν θα λειτουργούν ή όχι τα delivery και τα take away στην εστίαση μετά τις 9 το βράδυ.

Η Πολιτική Προστασία προχώρησε σε διευκρινιστική ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης σχετικά με τη λειτουργία των delivery και των take away, τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα απαγόρευσης των πρώτων.

Αναλυτικά:

Σχετικά με τη λειτουργία των take away και delivery κατά τις ώρες 21.00 – 05.00, διευκρινίζουμε ότι δεν τίθεται ζήτημα απαγόρευσης των υπηρεσιών παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) κατά τις ώρες αυτές.

Επίσης, διευκρινίζουμε ότι η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) συνεχίζεται μετά τις 21.00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε «πυρά» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη τονίζοντας ότι αντιμετωπίζει τους πολίτες «ως ανεύθυνα παιδιά», χαρακτηρίζοντας τις εξαγγελίες Χαρδαλιά ως «ακόμα μία ψηφίδα στο μωσαϊκό του κυβερνητικού παραλόγου».

Επικριτική ήταν και η στάση του ΜέΡΑ25 που έκανε λόγο για «λογικές χουντοχωροφύλακα» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Νέο «μαύρο» ρεκόρ θανάτων

Τα νέα κυβερνητικά μέτρα που αυστηροποιούν το καθεστώς του lockdown φανερώνουν για ακόμη μια φορά το γεγονός πως η κατάσταση έχει τεθεί εκτός ελέγχου.

Λίγη ώρα πριν από τις ανακοινώσεις Χαρδαλιά, ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε ότι καταγράφηκαν 2.752 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, με τον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ να προκαλεί έντονη ανησυχία.

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση έκανε λόγο για 297 διασωληνωμένους, «πιστοποιώντας» ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική

Τέλος, καταγράφηκαν 43 ακόμα θάνατοι και 909 συνολικά στη χώρα. 369 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter