Κορονοϊός: Κανένας έλεγχος στο αεροδρόμιο παρά τις διαβεβαιώσεις Κικίλια για λήψη μέτρων

Κορονοϊός: Κανένας έλεγχος στο αεροδρόμιο παρά τις διαβεβαιώσεις Κικίλια για λήψη μέτρων

Την ώρα που η κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία δηλώνουν σε πλήρη ετοιμότητα μπροστά στον κίνδυνο να εμφανιστούν κρούσματα του κορονοϊού και στη χώρα μας, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι στους επιβάτες. 

Είναι εντυπωσιακό ότι όπως πληροφορείται το documentonews.gr, μέχρι ώρας οι υπηρεσίες του αεροδρομίου δεν έχουν λάβει καμιά απολύτως ενημέρωση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Πηγή του αεροδρομίου τόνισε στο documentonews.gr ότι «μέχρι σήμερα το πρωί δεν είχαμε ενημέρωση από τον ΕΟΔΔΥ ότι πρόκειται να κάνει κάτι περισσότερο απ’ ό,τι κάνει μέχρι σήμερα».

«Όσο υπήρχαν απευθείας πτήσεις από την Κίνα, γινόταν στους επιβάτες θερμομέτρηση» υπογράμμισε η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή η πρόληψη εξαντλείται στο μοίρασμα φυλλαδίων αλλά και στην ύπαρξη αφισών σε τουλάχιστον 35 σημεία του αεροδρομίου τα οποία περιλαμβάνουν γενικές πληροφορίες για τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες. Την ίδια στιγμή καταφθάνουν στη χώρα πτήσεις από την Ιταλία η οποία έχει χτυπηθεί από τον κορονοϊό οκτώ έως δέκα πτήσεις ημερησίως, οι επιβάτες των οποίων δεν θερμομετρούνται καν.

Σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΔΥ οι οποίες μίλησαν στο documentonews.gr πράγματι δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι με τη συνδρομή του στο αεροδρόμιο και δεν ελέγχονται επιβάτες πτήσεων από την Ιταλία. «Δεν υπάρχει κάποια αλλαγή ως προς αυτό το κομμάτι. Δεν στέλνουμε προσωπικό στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Δεν έχουμε πλέον πτήσεις από την Κίνα», ανέφεραν στο documentonews.gr πηγές του ΕΟΔΥ. Ερωτηθείς για το πλαίσιο ετοιμότητας στο οποίο βρίσκεται η χώρα σύμφωνα με τα όσα τουλάχιστον δήλωσε σήμερα μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο ΕΟΔΥ επισήμανε εμμέσως πλην σαφώς πως δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο.

Πάντως, παρότι τα μέτρα χαρακτηρίζονται ελλιπή κι ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για έλεγχο των μαθητών που βρίσκονται σε εκπαιδευτικές εκδρομές στην Ιταλία και αναμένεται να επιστρέψουν, ο υπουργός Υγείας επέμεινε σε δήλωση του έξω από το Μέγαρου Μαξίμου ότι υπάρχει οργάνωση. «Θέλω να τονίσω για μία ακόμη φορά, ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα. Είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ακολουθούνται τελικά τα πρωτόκολλα;

Πριν από έναν μήνα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ μαζί με υπαλλήλους του αεροϋγειονομείου του Ελευθέριος Βενιζέλος πραγματοποιούσαν ελέγχους σε επιβάτες απευθείας πτήσεων από την Κίνα. Τότε, οι αρμόδιες πηγές δήλωναν ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Άραγε τηρούνται και σήμερα; Τί γίνεται με τις πτήσεις με ενδιάμεσο σταθμό (transit) από Ιταλία;

Στα τέλη του Ιαναουαρίου στην Αθήνα γινόταν έλεγχος μόνο σε εκείνους που πιθανώς εμφάνιζαν συμπτώματα που ταιριάζουν με αυτά του κορονοϊού. «Έλεγχος γίνεται σε περίπτωση που ήδη υπάρχουν άτομα που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα ή έχουν ενημερώσει το προσωπικό της πτήσης πώς δεν αισθάνονται καλά κτλπ. Έλεγχος γίνεται και στους άμεσα εμπλεκόμενους με την πτήση», δήλωνε τότε στο documentonews.gr διοικητικός υπάλληλος στο αεροϋγειονομείο.

Δεν περνούσαν επομένως όλοι οι επιβάτες από έλεγχο κάτι που μαζί με την καθυστερημένη εμφάνιση των συμπτωμάτων που έχει παρατηρηθεί στον κορονοϊό προκαλούσε και προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter