Κορονοϊός: Νέος… αστερίσκος του ΠΟΥ για τις μάσκες – «Μέρος συνολικής δέσμης μέτρων»

Κορονοϊός: Νέος… αστερίσκος του ΠΟΥ για τις μάσκες – «Μέρος συνολικής δέσμης μέτρων»

Καινούρια ερωτήματα προκύπτουν από νεότερη ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφορικά με τη χρήση ιατρικής μάσκας για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Είναι από μόνη της αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο; Ο ΠΟΥ βάζει… αστερίσκο.

Σύμφωνα με νεότερη διατύπωσή του, τονίζει πως, σύμφωνα με όσα στοιχεία διαθέτει, η ιατρική μάσκα (από μόνη της) δεν επαρκεί για την προστασία ενός υγιούς ατόμου από αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19. Αντίθετα, αποτελεί «μέρος μιας συνολικής δέσμης μέτρων».

Φυσικά, και η νέα δήλωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έρχεται σε αντίθεση με τις επισημάνσεις του Νοτιοκορεάτη καθηγητή Kim Woo-joo ο οποίος αφενός είχε προκρίνει ως απαραίτητη τη χρήση της προστατευτικής μάσκας, αφετέρου είχε χαρακτηρίσει ως «αλλόκοτο» το γεγονός ότι στην Ευρώπη και τη Δύση ο κόσμος δεν τις χρησιμοποιεί καθολικά.

Δείτε επίσης: Νοτιοκορεάτης καθηγητής παίρνει αποστάσεις από τη γραμμή του ΠΟΥ για τις μάσκες (Video)

Τι αναφέρει ο ΠΟΥ

Στη δημοσίευσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσον αφορά το ευρύ κοινό, υποστηρίζει ότι μελέτες των ανθρώπινων κορονοϊών, αποδεικνύουν ότι η χρήση ιατρικής μάσκας μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση μολυσματικών σταγονιδίων από μολυσμένο άτομο σε κάποιον άλλο και πιθανή μόλυνση του περιβάλλοντος από αυτά τα σταγονίδια.

Όμως, προσθέτει: «Υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία ότι η χρήση ιατρικής μάσκας από υγιή άτομα στα νοικοκυριά ή μεταξύ επαφών με άρρωστο άτομο ή μεταξύ παρευρισκομένων σε μαζικές συγκεντρώσεις μπορεί να αποβεί επωφελής ως προληπτικό μέτρο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μάσκα (είτε ιατρική ή άλλος τύπος) από υγιή άτομα στην ευρύτερη κοινότητα μπορεί να αποτρέψει από να μολυνθούν από αναπνευστικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19».

Μάλιστα, σπεύδει να υπογραμμίσει, όπως και σε προηγούμενα ενημερωτικά σημειώματα, ότι δεν πρέπει να στερούνται τις μάσκες οι γιατροί και οι νοσηλευτές ενώ αναφέρει ότι ίσως η χρήση μάσκας από το ευρύ κοινό να οδηγήσει σε «εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας»:

«Οι ιατρικές μάσκες πρέπει να προορίζονται για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η χρήση ιατρικών μάσκων στην κοινότητα μπορεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας, με παραμέληση άλλων βασικών μέτρων, όπως είναι οι πρακτικές υγιεινής των χεριών και η φυσική αποστασιοποίηση και μπορεί να οδηγήσει σε επαφή με το πρόσωπο κάτω από τις μάσκες και κάτω από τα μάτια, με αχρείαστο κόστος, και να στερούν τις μάσκες από τους εργαζόμενους της υγειονομικής περίθαλψης που τις χρειάζονται περισσότερο, ειδικά όταν υπάρχει μικρό απόθεμα», λέει ο ΠΟΥ.

Στη δημοσίευση του ο ΠΟΥ δίνει περισσότερες συμβουλές για μία σειρά από επιμέρους ζητήματα:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/04/08/5e8da6fa825e63283545a302.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter