Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη JN.1 – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Κορονοϊός: Τι γνωρίζουμε για τη νέα μετάλλαξη JN.1 – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Το «κοκτέιλ» ιώσεων, γρίπης και κορονοϊού που βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίες εβδομάδες έχει εντείνει την ανησυχία στις τάξεις των ειδικών. Η αύξηση της θετικότητας και των εισαγωγών στα νοσοκομεία οδηγεί τις υγειονομικές αρχές για επαναφορά των συστάσεων περί χρήσης μάσκας στα ΜΜΜ και στα νοσοκομεία.

Διαβάστε επίσης: ΕΟΔΥ: Ανακοινώσεις εντός της ημέρας με συστάσεις για τη χρήση μάσκας

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης JN.1 του Covid. Πρόκειται για μία μετάλλαξη που χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως μεταδοτική, δίχως ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί πλήρως το τοπίο σχετικά με τα κοινά συμπτώματα που τη συνοδεύουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος, τη μετάλλαξη JN.1, λόγω «της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της» σε όλο τον κόσμο. Η υποπαραλλαγή JN.1 έχει εντοπιστεί σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, την Ινδία και την Κίνα. Στην Ελλάδα, η υποπαραλλαγή εμφανίστηκε λίγο πριν τις γιορτές, όπου υπάρχουν τα εορταστικά τραπέζια και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις.

Οι διαφορές μεταξύ της συμπτωματολογίας των στελεχών κορονοϊού είναι μικρές, καθώς λόγω των εμβολιασμών, αλλά και προηγούμενων λοιμώξεων υπάρχει ευρεία ποικιλία αντισωμάτων.

Το CDC σημειώνει μάλιστα ότι δεν είναι γνωστό «εάν η μόλυνση από JN.1 προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές. «Οι τύποι των συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από το ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση».

Πάντως οι υγειονομικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν προχωρήσει στην καταγραφή μίας σειράς κοινών συμπτωμάτων από τις λοιμώξεις γρίπης και κορονοϊού των τελευταίων εβδομάδων. Το 31,1% αφορά την καταρροή, το 22,9% τον βήχα, το 20,1% τον πονοκέφαλο, το 19,6% την αίσθηση κόπωσης και το 15,8% τον μυϊκό πόνο.

Η JN.1, έχει εκτοξεύσει τα επίπεδα των λυμάτων της covid-19 σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών σε ορισμένες χώρες, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter