Κόσοβο: Το Δικαστήριο της Χάγης επικύρωσε την καταδίκη διοικητή των ανταρτών για εγκλήματα πολέμου

Κόσοβο: Το Δικαστήριο της Χάγης επικύρωσε την καταδίκη διοικητή των ανταρτών για εγκλήματα πολέμου

Το δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου στη Χάγη απέρριψε την Πέμπτη την έφεση του πρώην διοικητή των ανταρτών, Σαλίχ Μουσταφά, ο οποίος το 2022 κρίθηκε ένοχος για βασανιστήρια και φόνο με την πρώτη καταδίκη του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο, γνωστό επισήμως ως Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου, επικύρωσε τις καταδίκες του Μουσταφά για αυθαίρετη κράτηση, βασανιστήρια και δολοφονία, αλλά μείωσε την ποινή του κατά τέσσερα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι τώρα έχει ποινή φυλάκισης 22 ετών.

Διαβάστε επίσης: Πάμε Κόσοβο;

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία το 1998-99, ο Μουσταφά, 51 ετών, τότε διοικητής των ανταρτών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (KLA), διηύθυνε ένα αυτοσχέδιο κέντρο βασανιστηρίων όπου κρατούνταν Αλβανοί κατηγορούμενοι για κατασκοπεία στις σερβικές δυνάμεις, ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν, ενώ ένας κρατούμενος πέθανε.

Η απόφαση

«Η επιτροπή προσφυγών θεωρεί ότι μια και μόνο ποινή φυλάκισης 22 ετών… αντικατοπτρίζει το σύνολο της εγκληματικής συμπεριφοράς του κ. Μουσταφά σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε η προεδρεύουσα δικαστής Μισέλ Πικάρ. Η Πικάρ τόνισε ότι η μείωση της ποινής «σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει ότι τα εγκλήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί δεν είναι σοβαρά».

Ωστόσο, είπε ότι η ανασκόπηση άλλων «συγκρίσιμων» υποθέσεων εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και αλλού έδειξε ότι «επιβλήθηκαν μικρότερες ποινές από αυτές που επιβλήθηκαν στον κ. Μουσταφά». Χαρακτήρισε την απόφαση της Πέμπτης – την πρώτη εφετειακή απόφαση σε υπόθεση εγκλημάτων πολέμου στο δικαστήριο – «σημαντικό βήμα προς την παροχή δικαιοσύνης στα θύματα και τη διασφάλιση λογοδοσίας».

Τι είναι τα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου

Τα Ειδικά Επιμελητήρια του Κοσσυφοπεδίου ιδρύθηκαν στην Ολλανδία το 2015 για να δικάσουν υποθέσεις εναντίον πρώην ανταρτών του UCK σχετικά με τη σύγκρουση του 1998-1999, κατά την οποία περίπου 13.000 άνθρωποι, κυρίως Αλβανοί, πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί.

Το δικαστήριο υψίστης ασφαλείας λειτουργεί σύμφωνα με τη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου. Έχει έδρα στην Ολλανδία για την προστασία των μαρτύρων από τον εκφοβισμό στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς πρώην διοικητές του UCK εξακολουθούν να είναι πολύ παρόντες στην πολιτική ζωή εκεί.

Ο πόλεμος του Κοσσυφοπεδίου έφερε αντιμέτωπους τις κυρίως σερβικές δυνάμεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίες έλεγχαν το Κοσσυφοπέδιο πριν από τον πόλεμο, ενάντια στον UCK, μια αλβανική ομάδα ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου. Οι μάχες έληξαν μετά από μια εκστρατεία 78 ημερών αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ κατά των σερβικών δυνάμεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter