Κόβουν τα αναδρομικά σε 100.000 συνταξιούχους – Η κυβέρνηση δεν δίνει προσαυξήσεις

Κόβουν τα αναδρομικά σε 100.000 συνταξιούχους – Η κυβέρνηση δεν δίνει προσαυξήσεις

Η κυβέρνηση δεν δίνει προσαυξήσεις σε παλαιούς συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση

Εχουν πατήσει στον λαιμό χιλιάδες συνταξιούχους, στους οποίους έχουν στερήσει με λογιστικά τρικ χιλιάδες ευρώ από τις συντάξεις τους. Από την άλλη δεν διστάζουν να πανηγυρίσουν, διότι πιεζόμενοι από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) που κατέθετε μηνυτήριες αναφορές εναντίον του στελεχών του ΕΦΚΑ, ύστερα από πέντε έτη αναγκάζονται να δώσουν πίσω τα αναδρομικά σε χιλιάδες συνταξιούχους. Κάπως έτσι ξεκίνησαν τα διθυραμβικά ρεπορτάζ στα συστημικά ΜΜΕ, που κάνουν λόγο για επιστροφή αναδρομικών από παράλληλη ασφάλιση ύψους ακόμη και 16.500 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους από το μακρινό 2017-18 που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά δεν υπολογίστηκε η προσαύξηση από παράλληλη εργασία που έκαναν πληρώνοντας ασφαλιστικές εισφορές. Αυτές οι ημέρες ασφάλισης δεν ήταν δυνατό να οδηγήσουν σε δεύτερη σύνταξη, αλλά ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε προσαύξηση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν έκανε τον επανυπολογισμό το φθινόπωρο του 2019 όλον αυτό τον κόσμο τον άφησε απέξω με ένα αν μη τι άλλο αισχρό επιχείρημα, ότι δήθεν δεν είχε ετοιμάσει και δεν είχε θέσει σε ισχύ το απαραίτητο λογισμικό από τον ΕΦΚΑ για να ξεκινήσει η σταδιακή καταβολή των προσαυξήσεων – το success story της κυβέρνησης Μητσοτάκη στηρίζεται εν πολλοίς στον κρυφό δανεισμό από τις εκκρεμείς συντάξεις και στη μη καταβολή των οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες.

Τα αναδρομικά

Τώρα, μετά τις μηνυτήριες αναφορές του ΕΝΔΙΣΥ, έρχεται να δώσει αναδρομικά (με την καταβολή της σύνταξης των μηνών Απριλίου και Μαΐου) σε χιλιάδες συνταξιούχους. Σε πρώτη φάση φαίνεται ότι τα αναδρομικά θα δοθούν σε συνταξιούχους από τον ΗΣΑΠ, την πρώην Ολυμπιακή, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τις τράπεζες, που αφορούν τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Ομως μένουν πολλοί απέξω από αυτές τις προσαυξήσεις. Πρόκειται για περίπου 100.000 συνταξιούχους στους οποίους απονεμήθηκε σύνταξη πριν από τις 13.5.2016 και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να τους δώσει τις προσαυξήσεις, ζητώντας κατ’ ουσία να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, αφού πρώτα καταθέσουν σχετική αίτηση στον ΕΦΚΑ με το πρόσχημα ότι δεν δικαιούνται προσαύξηση. Αυτοί οι περίπου 100.000 συνταξιούχοι κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου τους είχαν διπλή απασχόληση (παράλληλη ασφάλιση) αλλά η δεύτερη εργασία τους, παρόλο που πλήρωναν τα ασφάλιστρά τους, δεν έφτανε για να τους χορηγηθεί δεύτερη σύνταξη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κωφεύει. Το ΕΝΔΙΣΥ όμως τονίζει: «Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, με έναρξη καταβολής σύνταξης πριν από τον “νόμο Κατρούγκαλου”, οι οποίοι επίσης υπόκεινται στο καθεστώς της παράλληλης ασφάλισης. Το ΕΝΔΙΣΥ διεκδικεί δυναμικά να δοθούν προσαυξήσεις και αναδρομικά και σε αυτούς τους συνταξιούχους».

Οι παρατυπίες

Σε αντίθεση με τις νέες, οι παλαιές συντάξεις δεν επανυπολογίστηκαν το 2019 με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Με απλά λόγια, οι παρανομίες σε βάρος των παλαιών (πριν από την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου στις 13.5.2016) συντάξεων διαπράχθηκαν ως εξής: αντί ο επανυπολογισμός να γίνει βάσει των πραγματικών στοιχείων όπως αναγράφονται στις αναλυτικές καταστάσεις των συνταξιούχων, έγινε επί τη βάσει των στοιχείων που αναφέρουν οι αποφάσεις των διευθυντών του ΕΦΚΑ και απεικονίζουν μόνο τα στοιχεία που ελήφθησαν υπόψη στον υπολογισμό της σύνταξης βάσει του προηγούμενου νόμου και όχι τα πραγματικά, δηλαδή τα αναγραφόμενα στις αναλυτικές καταστάσεις του κάθε ασφαλισμένου και τα οποία φυσικά διαφέρουν.

Συγκεκριμένα:

  • Από τους μισθωτούς εξαίρεσαν αυθαίρετα την προσαύξηση από εισφορές που αφορούν τον 13ο και 14ο μισθό (δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επίδομα αδείας, για τα οποία καταβάλλονται κανονικά ασφαλιστικές εισφορές), συνολικά 16,67%. Επομένως προκύπτουν παράτυπες απώλειες έως και 200 ευρώ τον μήνα.
  • Από τα βαρέα αφαίρεσαν αυθαίρετα τις πρώτες 3.300 ημέρες. Συνεπώς αφαιρέθηκε συντελεστής 2,97%, που σημαίνει απώλειες έως και 70 ευρώ μηνιαίως.
  • Από την παράλληλη ασφάλιση: εκτός ότι την υπολόγισαν με χαμηλότερους συντελεστές, αφαίρεσαν και χρόνο από όσους δεν είχαν συμπληρώσει 16 έτη.
  • Συγκεκριμένα, πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου η νομοθεσία για τον χρόνο παράλληλης ασφάλισης δεν πρόβλεπε προσαύξηση, αλλά με 4.800 ημέρες χορηγούνταν δεύτερη σύνταξη. Ετσι ο χρόνος κάτω των 4.800 ημερών δεν υπολογίστηκε και δεν έχει δοθεί προσαύξηση. Ουσιαστικά έχουν αφαιρέσει συντελεστή πάνω από 20%, που σημαίνει μείωση της σύνταξης έως και 300 ευρώ μηνιαίως.

Και στις νέες συντάξεις

Ωστόσο και οι παρατυπίες στις νέες συντάξεις, όσες δηλαδή απονεμήθηκαν μετά τη θέση σε ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου στις 13.5.2016, είναι καταφανείς και οδηγούν σε μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Συγκεκριμένα:

  • Δεν έχει αποδοθεί στους μισθωτούς η προσαύξηση λόγω των επιπλέον εισφορών (13ου –14ου μισθού).
  • Οσοι είχαν βαρέα ένσημα (έστω και λίγα) και δεν συνταξιοδοτήθηκαν με τις διατάξεις των βαρέων δικαιούνται προσαύξηση (0,27% ανά έτος).
  • Οσοι είχαν και παράλληλη ασφάλιση δικαιούνται προσαύξηση (1,5% ανά έτος).
  • Οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες (από το 1993 και μετά είχαν επιπρόσθετες εισφορές έως και 16%) δικαιούνται προσαύξηση έως 1,2% ανά έτος.

Διαβάστε επίσης: Συντάξεις: Συµφέρουν ή όχι τα πλασµατικά έτη – Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εξαγορά χρόνων ασφάλισης

Πάµε ολοταχώς για σύνταξη στα 70

Ο Τσακλόγλου προτείνει αλά ιαπωνικά: Οι διευθυντές να δουλέψουν σε σούπερ μάρκετ για να πάρουν σύνταξη! (Video)

Σύνταξη-φιλοδώρημα στους μη μισθωτούς με χρέη στον ΕΦΚΑ

 Συνταξιούχοι: Ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – «Ουσιαστικές αυξήσεις, άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας» (Photos)

Στους δρόμους ξανά οι συνταξιούχοι – Οργή για τα «ψίχουλα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Στα 72 από τα 67 το όριο ηλικίας για σύνταξη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter