Κουρουμπλής για άρθρο Τσίπρα: Όπως χτυπούσαν τότε τον Ανδρέα, τώρα χτυπάνε τον Αλέξη

Κουρουμπλής για άρθρο Τσίπρα: Όπως χτυπούσαν τότε τον Ανδρέα, τώρα χτυπάνε τον Αλέξη

Στο άρθρο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην εφημερίδα Documento αναφέρθηκε διεξοδικά ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στη διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη επισημαίνοντας στη συνέχεια πως όπως επιτίθεντο τότε στον Ανδρέα Παπανδρέου, με τον ίδιο τρόπο επιτίθενται τώρα στον Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο Kontra Channel

Αποφεύγω να προσωποποιώ τις αντιθέσεις και προσπαθώ με πολιτικούς όρους και πολιτικές προτάσεις να ανοίξω ένα διάλογο. Θεωρώ ότι ο διάλογος με ψυχραιμία και νηφαλιότητα γονιμοποιεί τη σκέψη και δημιουργεί μια θετική εξέλιξη. Σήμερα είναι μια μέρα και συναισθηματικά φορτισμένη για όσους αγαπήσαμε και -θα τολμήσω να πω- ερωτευτήκαμε πολιτικά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τα μαθητικά και φοιτητικά μας χρόνια ήταν το όραμα της δεκαετίας του 70 για ένα παλλαϊκό κίνημα που έφερε πραγματικά μεγάλες ανατροπές, κοινωνικές, εθνικές και πολιτικές. Είναι μια περίοδος που διαμορφώθηκε ένα μεγάλο αξιακό πλαίσιο, με βάση τη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Η Διακήρυξη αυτή ήταν μια πραγματικά εμπνευσμένη σύλληψη ιδεών και αρχών που καθιέρωναν και σηματοδοτούσαν την προσπάθεια ενός νέου κινήματος. Στο Κίνημα αυτό συστρατευτήκαμε εκατομμύρια άνθρωποι.

Για το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού φέρνει στη σκέψη μου τι περάσαμε το ‘89 μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όσοι το περάσαμε. Γιατί υπήρχαν και τότε μέσα στο φρούριο της δημοκρατικής παράταξης εκείνοι που προσπαθούσαν να ανατρέψουν τον Αντρέα να αρπάξουν την ευκαιρία και να πάρουν το κίνημα στα χέρια τους. Ξέρετε δεν ήταν όλοι τότε δίπλα στον Αντρέα. Ξέρουν όλοι πολύ καλά πόσοι ήμασταν δίπλα στον Αντρέα, όταν το σύστημα επιχειρούσε με τη σκευωρία εκείνη να τον εξοβελίσει κυριολεκτικά. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι την ώρα που πέθανε. Προσπαθούσαν κάθε φορά να δημιουργήσουν κλίμα ανατροπής του Αντρέα.

Αν δείτε σήμερα τα βίντεο της εποχής εκείνης οι χαρακτηρισμοί ήταν ίδιοι. Με την ίδια ένταση και την ίδια επιθετικότητα που καταφέρονταν τότε εναντίον του Αντρέα καταφέρονται σήμερα εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Ακριβώς το ίδιο εγχείρημα πραγματοποιείται σήμερα γιατί έχουν απέναντι τους έναν άνθρωπο ο οποίος δεν δέχεται να υποταχτεί στα κελεύσματα αυτού του συστήματος. Το όραμα του Αντρέα είναι και σήμερα επίκαιρο. Και πραγματικά αυτό που λέει ένας σύγχρονος φιλόσοφος ότι το παρελθόν μας εκπλήσσει με την επικαιρότητά του, συμβαίνει και σήμερα. Αυτό το αξιακό φορτίο της Διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη και το όραμα του Αντρέα για κοινωνική δικαιοσύνη, για εθνική ανεξαρτησία για μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, για δημοκρατία, είναι και πάλι επίκαιρο. Και σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας είναι φορέας αυτής της νέας προσπάθειας που έχει ανάγκη η πατρίδα, για να βγει από αυτό το τέλμα στο οποίο την οδήγησαν τα εγκληματικά λάθη που έγιναν κυρίως στην περίοδο 2007, 2008, 2009. Θεωρώ λοιπόν ότι το άρθρο αυτό έχει εξαιρετικά καλή στόχευση, γιατί αγγίζει την πραγματικότητα.

Για τους παλιούς του συντρόφους

Εξακολουθώ να τους σέβομαι και να τους τιμώ όλους, κυρίως τους απλούς ψηφοφόρους. Όμως εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι αυτό που εισπράττω εγώ από το ηχόχρωμα της τοποθέτησης ηγετικών στελεχών, αυτό το μίσος κατά του Αλέξη Τσίπρα. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Δεν τους έχω ακούσει να μιλούν για τον Μητσοτάκη με το μίσος που μιλούν για τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό και με στεναχωρεί και με ενοχλεί.

Για την αντίδραση Μητσοτάκη στο άρθρο του πρωθυπουργού

Οι Μητσοτάκηδες δεν κάνουν τυχαία τέτοια πράγματα. Ξέρει ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτό κάνει ζημιά στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Από την άλλη μεριά νομίζω ότι ο στόχος του είναι να τους δεσμεύσει. Δεν έχει καμία έννοια, ειδικά ο κ. Μητσοτάκης να παρέμβει στο ζήτημα αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός του κ. Μητσοτάκη και εδώ περιπλέκονται ακόμα περισσότερο τα πράγματα γιατί θα πρέπει πλέον οι άνθρωποι αυτού του χώρου να αποσαφηνίσουν τι θα κάνουν. Πιστεύω ότι στον προγραμματικό τους λόγο, ως υποψήφιοι θα το αποσαφηνίσουν αυτό. Γιατί δεν είναι το ίδιο πράγμα να κοιτάς και δεξιά και αριστερά.

Για τους εναντίον του βαρείς χαρακτηρισμούς

Μα εγώ δεν πήγα δεξιά. Εγώ πήγα αριστερά. Και όταν με διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ –διότι όπως ξέρετε δεν έφυγα από το ΠΑΣΟΚ, με διέγραψαν και κανείς από τους τόσους βουλευτές τότε δεν σηκώθηκε να ρωτήσει «γιατί;». Επέλεξα και αφού έφυγα δεν ξαναγύρισα πίσω, όπως έκανε ο φίλος μου ο Αντρέας, ο οποίος έφτιαξε κόμμα αλλά ξαναγύρισε και φίλαγε εκεί που έφτυνε. Δεν είναι όμως στο δικό μου χαρακτήρα να το κάνω αυτό. Έφυγα. Όλοι θεώρησαν τότε ότι πολιτικά έχω αυτοκτονήσει. Το ΠΑΣΟΚ ήταν τότε ακόμα πρώτη πολιτική δύναμη. Εγώ λοιπόν τότε, παρότι είχα πολλές προτάσεις, επέλεξα να συμπορευτώ με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα ένα μικρό κόμμα. Τώρα από εκεί κα πέρα καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει..

Εγώ πάλι αφήνω στην κρίση του Ελληνικού Λαού τα συμπεράσματα. Γατί στο ερώτημα «έχετε βαρίδια» απαντούν: « Όχι γιατί τα βαρίδια έφυγαν και πήγανε στον ΣΥΡΙΖΑ.» Μάλιστα, δηλαδή το τριάντα τοις εκατό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, είναι βαρίδια; Αυτοί δηλαδή προσβάλουν τη νοημοσύνη όλων αυτών των ανθρώπων; Δηλαδή άνθρωποι που βγήκαν με 3.000 σταυρούς, προσβάλουν τη νοημοσύνη ανθρώπων που ψήφισαν πρόσωπα που εξελέγησαν με 70 χιλιάδες και με 80 χιλιάδες σταυρούς; Όταν λοιπόν τα λένε αυτά τα πράματα, πραγματικά προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Δηλαδή δεν υπάρχει και σεβασμός σε αυτό που συντελείται μέσα στο χώρο της κοινωνίας.

Η κοινωνία βρίσκεται σε αυτή τη κατάσταση, τη δύσκολη κατάσταση, που έπρεπε εδώ ο διάλογος να είναι το τί πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση. Να τίθενται ζητήματα από το χώρο τον ευρύτερο της Κεντροαριστεράς, πώς μπορεί να υπάρξει μελλοντικά μία προγραμματική σύγκλιση, ώστε αν θεωρούν ότι πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας να κάνουν ορισμένες κινήσεις, να τις κάνουν, για να βοηθήσουμε την κοινωνία. Διότι αυτό είναι το ζητούμενο, πώς θα στηρίξουμε την κοινωνία μας, ένα λαό που οχτώ χρόνια έδωσε τη ψυχή του και το αίμα του.

Για το άρθρο του κ. Κρεμαστινού

Νομίζω ότι ο κ. Κρεμαστινός ακύρωσε όλη τη διαδικασία αυτή που γίνεται στο εσωτερικό του χώρου αυτού. Τους λέει ότι πάνε να κάνουν μια νέα Ένωση Κέντρου. Γιατί ξέρει ο Κρεμαστινός ότι το 74 πήγαν στο Καστρί 84 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου και είπαν στον Αντρέα «Εσύ είσαι ο Αρχηγός». Κι ο Αντρέας τους απάντησε «ούτε καν να το συζητάτε, εγώ ξεκινάω και οργανώνω ένα κίνημα» που τότε, πολύ σωστά τα λέει ο Τσίπρας, τότε ξέρετε τί γινόταν, ειδικά στην περιφέρεια, όταν το κατεστημένο άκουγε Αντρέα; Τους έπιανε ανατριχίλα γιατί θεωρούσαν ότι ήταν ένα εξτρεμιστικό κόμμα, για αυτό επρόκειτο, αυτή ήταν η πραγματικότητα, αυτή είναι η αλήθεια.

Για το έργο στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Παρά το ότι δεν συζητήθηκε το νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο, πρέπει να σας πω ότι στο Υπουργείο υπάρχει ένας οργασμός δουλειάς και αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι και στο Ναυτιλίας όπως και στα άλλα Υπουργεία τα αντανακλαστικά μας έχουν επιταχυνθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Παρεμβαίνουμε συνεχώς σε προβλήματα, προωθούμε διατάξεις. Περάσαμε προχθές μία διάταξη η οποία πλέον είναι Νόμος, με την οποία επαναφέρουμε τη σίτιση στις σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης. ξέρετε τί σημαίνει αυτό; Κόψανε το 2013 από τα παιδιά αυτά, τα οποία προέρχονται κυρίως από τα πιο ασθενή οικονομικά στρώματα τη σίτιση. Για 1,5 εκατομμύριο 10.000 παιδιά περίπου δεν σιτίζονταν μέχρι σήμερα. Αυτό το επαναφέραμε.

Το μονοπώλιο ορισμένων «ημετέρων» για το νερό, τη μεταφορά δηλαδή του νερού σε νησιά του Αιγαίου, το διευθετούμε αυτή τη στιγμή. Με τρόπο μάλιστα που απαλλάσσονται από αυτή τη μάστιγα τα νησιά, γιατί τους δίνουμε άμεσα και εύκολα τη δυνατότητα και τη στήριξη να κάνουν μονάδες αφαλάτωσης και να καλύψουν τις ανάγκες τους. Το συγκοινωνιακό στο Αιγαίο όπως είπα προχθές στη Βουλή, μέχρι πριν από τρία χρόνια εξυπηρετούσε τους εφοπλιστές, διότι τα χρήματα που δίναμε για τις άγονες γραμμές εξυπηρετούσαν τους καραβοκύρηδες και όχι τα νησιά και την κοινωνία τους. Τώρα λοιπόν είπα άλλαξαν τα πράματα. Βλέπετε να υπάρχει διαμαρτυρία Δημάρχων, Περιφερειαρχών στο Αιγαίο; Βελτιώνουμε συνεχώς τις συνθήκες τις συγκοινωνιακές και βεβαίως τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Το πρόβλημα με τις παράνομες ναυλώσεις σκαφών αναψυχής, δεν ήξεραν τόσα χρόνια ότι γίνονται παράνομες ναυλώσεις τουριστικών σκαφών; Περισσότερα από χίλια σκάφη τουριστικά όργωναν το Αιγαίο με τούρκικη σημαία ή με άλλες σημαίες, χωρίς να δηλώνουν ναύλα, χωρίς άδεια, ή με παράνομα ναυλοσύμφωνα. Σε αυτά πλέον «κηρύχθηκε πόλεμος» στο Αιγαίο, και το βλέπουν. Και το βλέπουν και άνθρωποι που είναι στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας και βγαίνουν δημόσια οι άνθρωποι και τοποθετούνται και λένε επιτέλους υπάρχει ένας Υπουργός που έχει βούληση να συγκρουστεί με αυτά τα θέματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter