«Κουτσουρεμένο» και με αυστηρά κριτήρια το μέρισμα της ΝΔ – Εκτός οι συνταξιούχοι

«Κουτσουρεμένο» και με αυστηρά κριτήρια το μέρισμα της ΝΔ – Εκτός οι συνταξιούχοι

Με αυστηρά κριτήρια και σε μόλις 250.000 νοικοκυριά η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μέρισμα ύψους 175 εκατ. ευρώ, ενώ πέρσι για τον ίδιο σκοπό είχαν δοθεί 780 εκατ. ευρώ σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά. Εντύπωση προκαλεί ότι οι συνταξιούχοι δεν βρίσκονται ανάμεσα στους δικαιούχους.

Αντί του Κυρ. Μητσοτάκη, όπως διέρρεε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ενώπιον της Ολομέλειας το κοινωνικό μέρισμα, με τις κακές γλώσσες να εικάζουν πως ο πρωθυπουργός ήθελε να αποφύγει τυχόν κοινοβουλευτική σύγκρουση με φόντο την παραίτηση του Αντ. Διαματάρη.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής πως το ποσό του κοινωνικού μερίσματος φέτος ανέρχεται σε 175 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ψέγοντας παράλληλα την 13η σύνταξη που έδωσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το γεγονός -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- ότι η κυβέρνηση βρήκε δημοσιονομικό κενό 396 εκατ. ευρώ

Κατά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, η έκτακτη ενίσχυση θα είναι ύψους 700 ευρώ για 250.000 νοικοκυριά με 953.000 μέλη. Συγκεκριμένα, ο Χρ. Σταϊκούρας παρέθεσε τις εξής τέσσερις κοινωνικές ομάδες που θα λάβουν μέρισμα:

1. Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω. Με φορολογητέο εισόδημα έως 20.000 ευρώ. Αριθμός ωφελούμενων 19.140.

2. Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 163.778

3. Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 40.927.

4. Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ. Δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος έως 24 ετών. Αριθμός ωφελούμενων νοικοκυριών 25.632.

Αυστηρά κριτήρια κυρίως για τους αλλοδαπούς

Ως προς τα κριτήρια που θέτει το ΥΠΟΙΚ, ο υπουργός ανακοίνωσε:

«Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία 10ετία. Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και το άθροισμα των καταθέσεων σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού αλλά και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ».

Μυστικά & Documento

05/02/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter