Κρέμασαν τις σφυρίχτρες αλλά σφυρίζουν… οι ευθύνες

Κρέμασαν τις σφυρίχτρες αλλά σφυρίζουν… οι ευθύνες

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Τάκης Μπαλτάκος κυκλοφορεί συνοδεία αστυνομικών, ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΕΔ Σταύρος Μάνταλος και για καφέ να πάει με φίλους του έχει στο πλευρό του δύο καλογυμνασμένα παλικάρια. Ο διαιτητής Τάσος Παπαπέτρου εδώ και μία εβδομάδα όταν βγαίνει από το σπίτι του ενημερώνει την αστυνομία πού θα πάει! Επιπλέον, ένας «στρατός από φουσκωτούς» προστατεύει σε κάθε βήμα τους τους παράγοντες και τα υψηλόβαθμα στελέχη των ΠΑΕ… διά παν ενδεχόμενον. Κι όλα αυτά λόγω του αρρωστημένου κλίματος που διέπει τη βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, τη Σούπερ Λίγκα 1.

Δείτε επίσης: Παπαπέτρου: Απειλές σοκ δέχθηκε ο διαιτητής του παιχνιδιού Βόλος – Ολυμπιακός

«Θα σε σκοτώσουμε. Κι εσένα και τη γυναίκα σου και το παιδί σου και τον πατέρα σου. Οπου και να πάτε θα σας βρούμε και θα σας θάψουμε…» ήταν οι σοκαριστικές απειλές που δέχτηκε ο Τ. Παπαπέτρου μετά τη διαιτησία του στο επεισοδιακό παιχνίδι Βόλος – Ολυμπιακός (2-2), ενώ στα μέσα Νοεμβρίου άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικό μηχανισμό με γκαζάκια στο κατάστημα λευκών ειδών του Ανδρέα Γκάμαρη στο Περιστέρι. Από τη φωτιά που προκλήθηκε υπέστη σοβαρές ζημιές η επιχείρηση, ενώ κινδύνευσε και η οικογένεια του Αθηναίου ρέφερι.

Το αλισβερίσι της ανέλιξης

Στην εκρηκτική σαλάτα… αλά Σούπερ Λίγκα 1, που είναι το βασικό πιάτο στο μενού του ελληνικού ποδοσφαίρου, επικρατεί ένας ακραίος παραλογισμός γύρω από μια… λερωμένη σφυρίχτρα. Οι μαφιόζικες επιθέσεις κατά των διαιτητών είναι ασυζητητί καταδικαστέες και για τις διωκτικές αρχές αποτελεί αρνητικό πρόσημο το γεγονός ότι οιπερισσότερες από αυτές δεν έχουν εξιχνιαστεί.

Ωστόσο, για το πολύ τεταμένο και εκτός ορίων τοξικό κλίμα της ΣΛ1 μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι διαιτητές. Κι αυτό διότι για να ανέβουν κατηγορίες σε χρόνους εξπρές υποχρεώνονται στους παράγοντες των ΕΠΣ και όταν φτάσουν στη μεγάλη κατηγορία πρέπει να ξεπληρώσουν κάποια «γραμμάτια». Ο πρόεδρος της ΕΠΣ αντλεί δύναμη από τον αριθμό των διαιτητών που έχει στις επαγγελματικές κατηγορίες κι αυτό αποδεικνύεται καταστροφικό για το ποδόσφαιρο.

Στον μικρόκοσμο της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας τίποτε δεν μένει μυστικό και όλοι ξέρουν για όλους. Ποιος δηλαδή έχει υποχρέωση σε ποιον και γιατί. Είναι σαν να συμμετέχουν σε ένα ιδιότυπο Big Brother με τους διαιτητές να καθορίζουν με τις αποφάσεις τους τον τελικό νικητή.

Οι πρωταγωνιστές της σφυρίχτρας απειλούνται όμως όταν ένας «μεγάλος» γκελάρει και γι’ αυτό αποφάσισαν να δηλώσουν ομαδικό κώλυμα από τα παιχνίδια της 14ης αγωνιστικής της ΣΛ1. Η ΕΠΟ και η UEFA στάθηκαν αμέσως στο πλευρό τους, γιατί είναι αδιανόητο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα ενός διαιτητή επειδή έκανε λάθη σε ένα ματς πρωταθλήματος. «Δεν νιώθουμε ασφαλείς ούτε εμείς ούτε και οι οικογένειές μας. Δεν θέλουμε άλλους… Τζήλους, φοβόμαστε…» είπαν μεταξύ άλλων οι διαιτητές στον πρόεδρο της ΕΠΟ, ο οποίος όχι μόνο δεν τους πίεσε να ανακαλέσουν την απόφασή τους για αποχή αλλά με τον τρόπο του τους παρότρυνε κιόλας.

Ατιμωρισίας το ανάγνωσμα

Οι διαιτητές ζήτησαν επίσης από τον Τ. Μπαλτάκο να απαγορευτεί η είσοδος των παραγόντων στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο ή στο τέλος των αγώνων. Και του ανέφεραν και παραδείγματα μπούλινγκ ή και άγριων προπηλακισμών. Ολα αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Για το γεγονός ότι οι «επισκέψεις» των παραγόντων συνεχίζονται έχουν μερίδιο ευθύνης και οι διαιτητές. Κι αυτό διότι σπάνια καταγράφουν στο φύλλο αγώνα τις επιθέσεις των παραγόντων στο πρόσωπό τους, με αποτέλεσμα αυτοί να μένουν ατιμώρητοι.

Σχεδόν έπειτα από κάθε αγωνιστική που ένας «μεγάλος» έχει βαθμολογικές απώλειες οι τόνοι της έντασης χτυπάνε κόκκινο. Το ίδιο συνέβη και μετά το 2-2 του Ολυμπιακού στον Βόλο. Οι διαιτητές αποφάσισαν την αποχή με αφορμή τις απειλές στον Παπαπέτρου, όπως συνέβη και πριν από μία πενταετία όταν ξυλοκοπήθηκε άγρια ο Θανάσης Τζήλος έξω από το σπίτι του στη Λάρισα.

Οι διαιτητές και τότε κρέμασαν τις σφυρίχτρες τους, αλλά δυστυχώς δεν άλλαξε τίποτε.

Δείτε επίσης: Πρόταση ΕΠΟ: «Να μη διεξάγεται ματς ομάδας που έβγαλε ανακοίνωση κατά διαιτητή πριν από το παιχνίδι»

ΕΠΟ: Μαδάνε και φέτος τη μαργαρίτα

Επιστολή Ολυμπιακού στην ΕΠΟ: «Η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να ξεβρωμίσει το ποδόσφαιρο»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter