Κρεσέντο αντικρουόμενων εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία από Σταϊκούρα

Κρεσέντο αντικρουόμενων εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία από Σταϊκούρα

Διττά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας δίνει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας καθώς από την μία πλευρά δηλώνει ότι «με τα σημερινά δεδομένα εξαντλήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος για όλο το 2022», άρα δεν υπάρχουν άλλα χρήματα από την κυβέρνηση, ενώ από την άλλη προσθέτει πως «έχουμε την αίσθηση ότι, όπως εκτελείται ο προϋπολογισμός και εξελίσσεται ο τουρισμός, η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο και στέκεται την κατάλληλη στιγμή κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Συνεχίζοντας το κρεσέντο αντικρουόμενων προτάσεων ανέφερε έωλα ότι έχει την αίσθηση πως θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, «όμως πρέπει παράλληλα να επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές έως το τέλος του έτους και να καταργηθεί το 2023 η εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των εργαζομένων και τους συνταξιούχους».

Σε μια ακόμη εμφάνισή του στον αγαπητό του ΣΚΑΙ, ξεπέρασε κατά πολύ την επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής την οποία εφαρμόζει, υποστηρίζοντας ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις με τις οποίες στήνεται δίχτυ προστασίας για την ελληνική κοινωνία. Μάλιστα υποστήριξε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για τον σκοπό αυτό είναι διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Και για το στηρίξει αυτό είπε το εξής απίθανο: Όταν πληρώνει ο Έλληνας πολίτης τον ΕΝΦΙΑ τότε υπάρχουν χρήματα στο πορτοφόλι του. Καμία αναφορά στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που αγκομαχούν να τα βγάλουν πέρα μετά το 20ήμερο κάθε μήνα, καμία αναφορά στους δραματικούς περιορισμούς των νοικοκυριών ακόμη και σε βασικά αγαθά διατροφής. Απλά ότι καταλαβαίνει τις δυσκολίες που υπάρχουν.

Στο φαντασιακό του Χρήστου Σταϊκούρα

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει επιδότηση στα καύσιμα και τον Ιούλιο, είπε ότι το ισχύον πρόγραμμα ολοκληρώνεται στο τέλος του Ιουνίου και ότι «είναι πολύ πρόωρο» να γίνει τώρα μια παρόμοια συζήτηση.

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο υπουργός έκανε αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα και καλύπτουν το διάστημα έως και τον Ιούνιο. Και πρόσθεσε ότι από τον Ιούλιο και για ένα έτος θα καλύπτεται το 70%- 80% της επιβάρυνσης και θα συνεχιστεί η επιδότηση, προκειμένου το κόστος των λογαριασμών να βρεθεί σε χαμηλό επίπεδο. Το πρόγραμμα αυτό, είπε, έχει συνολικό κόστος 2,2 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ είναι από τον προϋπολογισμό.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση που μέχρι στιγμής λαμβάνει μέτρα-ασπριρίνες που προσφέρουν μόνο μια μικρή και πρόσκαιρη ανακούφιση φαίνεται να ετοιμάζει ένα πακέτο παρεμβάσεων, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στο δημόσιο τομέα σχεδιάζει ένα μοντέλο τηλεργασίας ανάλογο με αυτό που εφαρμόστηκε στον κορονοϊό σε περιπτώσεις καύσωνα αλλά και ρύθμιση των κλιματιστικών στις δημόσιες υπηρεσίες σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας. Για το ενδεχόμενο αυτό μίλησε το πρωί της Παρασκευής στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ο Κ. Σκρέκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για «κόφτη» στα κλιματιστικά στον δημόσιο τομέα. «Με τους αρμόδιους υπουργούς Θεόδωρο Σκυλακάκη και Μάκη Βορίδη σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο να εξοικονομήσει ενέργεια. Επειδή πέρυσι με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης, το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά στην ποιότητα του αέρα και την εξοικονόμηση ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με κλείσιμο των κλιματιστικών «λύνει» η κυβέρνηση το ενεργειακό

«Έκρηξη» χρεών στα νοικοκυριά λόγω της ακρίβειας στο ρεύμα – Με κλείσιμο των κλιματιστικών «λύνει» η κυβέρνηση το ενεργειακό

Ωστόσο, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ «στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».

Πρόκειται για μια σκέψη που ετοιμάζεται να εφαρμόσει και η Ισπανία η οποία βάσει ενός «σχεδίου ενεργειακής αποτελεσματικότητας», θα ενθαρρύνει τους δημόσιους υπαλλήλους να εργάζονται από το σπίτι και θα περιορίσει τον κλιματισμό στα δημόσια κτίρια προκειμένου να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Ανθεκτική οικονομία βλέπει ο υπουργός εν μέσω ακρίβειας

Ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει η ελληνική οικονομία παρά τις τις αναμενόμενες απώλειες που υφίσταται λόγω της ενεργειακής κρίσης ανέφερε ο Χ. Σταϊκούρας στο υπουργικό συμβούλιο. Μάλιστα, υπογράμμισε την μεγάλη ανθεκτικότητα που καταγράφει η ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε 3,5% (στην ευρωζώνη 1,9%), η ανεργία συνεχίζει να συρρικνώνεται και η χώρα εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη για την τριετία 2021- 2023 στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter