Ουκρανία: Το Βερολίνο «παγώνει» την πιστοποίηση του Nord Stream 2 – Δεν θα διακόψει την παροχή αερίου λέει ο Πούτιν

Ουκρανία: Το Βερολίνο «παγώνει» την πιστοποίηση του Nord Stream 2 – Δεν θα διακόψει την παροχή αερίου λέει ο Πούτιν

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αναμένεται να επιδεινωθεί μετά και την τελευταία κλιμάκωση στην ένταση στα ανατολικά της Ουκρανίας. Η Ρωσία ωστόσο ρίχνει το μπαλάκι της ευθύνης στην Ευρώπη για οποιαδήποτε αύξηση του ενεργειακού κόστους αφού θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα λόγια του Βλάντιμιρ Πούτιν το πρωί της Τρίτης.

Επίσης, σε μια προσπάθεια να «πικάρει» την πράσινη μετάβαση της ΕΕ είπε ότι η «ενεργειακή μετάβαση δεν πρέπει να μετατραπεί σε όχημα προώθησης πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων και να επιβάλλονται κυρώσεις και περιορισμοί», παρακάμπτοντας το γεγονός ότι οι όποιες κυρώσεις επιβληθούν θα είναι για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ρωσόφιλων περιοχών του Ντονμπάς και η αποστολή «ειρηνευτικών» στρατευμάτων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι κυρώσεις της Δύσης απέναντι στη Ρωσία θα πρέπει να περιλαμβάνουν και την παύση της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που μεταφέρει αέριο στη Γερμανία. Έτσι, θέτει τη Γερμανία προ ενός εξαιρετικά κρίσιμου διλήμματος: να φανεί αναξιόπιστη στα μάτια των δυτικών συμμάχων της ή να στερηθεί μια σημαντική πηγή παροχής ενέργειας.

Σύμφωνα με το AFP, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναστέλλει την λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 εξαιτίας της μεταφοράς ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.
Κυρώσεις από Ευρώπη και ΗΠΑ

«Θα υπάρξει ένα πακέτο κυρώσεων που θα συμφωνηθεί σήμερα», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τόμας Μπερν ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (GAC). «Πιστεύω ότι πρέπει να διασφαλίσουμε ό,τι και αν συμβεί ότι η Ρωσία θα τιμωρηθεί. Και αυτό θα συμβεί», είπε, επισημαίνοντας «μια τραγική παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Επίσης, ενόψει της GAC, ο φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τίτι Τουπουράινεν δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει «σοβαρές» κυρώσεις στη Ρωσία για τις ενέργειές της. Ο φινλανδός πολιτικός είπε ότι η απάντηση «θα είναι πολύ σκληρή και οι συνέπειες θα είναι σοβαρές – στη Ρωσία, στον Πούτιν και σε αυτές τις αυτονομιστικές περιοχές».

Ειδική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται στις 4 το απόγευμα στο Παρίσι, σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη.

Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε διάταγμα για κυρώσεις στη Ρωσία για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αποσχιστικών περιοχών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ.

ΟΗΕ: Η Ρωσία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη Σέρχιι Κίσλιτσια κάλεσε τη Μόσχα να «ακυρώσει την απόφαση για την αναγνώριση και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σε μια δήλωση, ο Κίσλιτσια πρόσθεσε ότι παρά την απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τις δύο αποσχιστικές ουκρανικές περιοχές ως ανεξάρτητες, τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας παραμένουν αμετάβλητα.

Έκρυθμη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Την ίδια ώρα, παρά τις διαβουλεύσεις και τον «πυρετό» σε διπλωματικό επίπεδο η κατάσταση στα ανατολικά της χώρας παραμένει εκρηκτική, τη στιγμή που ο Πούτιν στέλνει στρατεύματα με τον μανδύα της «ειρηνευτικής δύναμης» στις αποσχιθείσες περιοχές. Την ίδια στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση εκτίμησε ότι «η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει».

Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία το περασμένο 24ωρο, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς αυξάνονται οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προκαλεί τη βία, σημειώνοντας ότι η Μόσχα τη χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να αναγνωρίσει επισήμως την ανεξαρτησία δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και να μεταφέρει στρατεύματά της στην περιοχή, επιδεινώνοντας την κρίση και εγείροντας φόβους στη Δύση ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μείζονα σύρραξη.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Διπλωματία με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Αναφορές για νεκρούς στρατιώτες – «Η ρωσική εισβολή έχει ήδη αρχίσει»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter