Κρίσιμη ψήφος για τη χώρα και την προοδευτική παράταξη

Κρίσιμη ψήφος για τη χώρα και την προοδευτική παράταξη

Ποσοστό μεγαλύτερο του 20% θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και καλεί τα μέλη και τους φίλους του να πάνε σήμερα μαζικά στην κάλπη

Ενα ποσοστό όσο το δυνατόν πιο πάνω από το 20% αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από τη σημερινή κάλπη και γι’ αυτό καλεί μέλη και φίλους (ειδικά τους νεότερους εξ αυτών) να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να αποφευχθούν λογικές του τύπου «ο Κυριάκος είναι ante portas», «όλα έχουν κριθεί» συνεπώς «δεν πάμε να ψηφίσουμε, επιλέγουμε ένα χαλαρό weekend ή πριμοδοτούμε μικρότερα κόμματα».

Προφανώς οι επιτελείς του έχουν διαγνώσει τον κίνδυνο αυτής της κάλπης μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και εκεί ακριβώς στοχεύουν.
Επιπροσθέτως, στην Κουμουνδούρου αυτή την εβδομάδα ανέβασαν τους τόνους τόσο απέναντι στο ΚΙΝΑΛ όσο και απέναντι στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου αλλά και στο ΚΚΕ, προκειμένου όχι να ανακόψουν διαρροές, όπως λένε, αλλά να… επαναπατρίσουν κρίσιμες ψήφους.
Η αποκάλυψη ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος ήταν δικηγόρος εταιρείας διαχείρισης δανείων έναντι δανειοληπτών ήταν το έναυσμα για να ανέβουν οι τόνοι απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο Kontra το βράδυ της περασμένης Τετάρτης αναφέρθηκε σε κόμματα «τα οποία δημιουργήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Μεγάρου Μαξίμου» και βρήκαν «τρομακτική στήριξη επικοινωνιακή, μιντιακή, όλο το προηγούμενο διάστημα».
Ερωτηθείς εάν εννοεί την Πλεύση Ελευθερίας της κ. Κωνσταντοπούλου, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε επί λέξει: «Ναι, νομίζω ότι είναι ένα καραμπινάτο παράδειγμα αυτό».

Οι τόνοι ανέβηκαν και απέναντι στον Περισσό, από τη στιγμή μάλιστα που ο τελευταίος επέλεξε στην καμπάνια του να στραφεί αποκλειστικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου παρατηρούν με προσοχή τις καρδούλες και τα «αυτοί είστε» του Δημήτρη Κουτσούμπα αλλά, όπως λένε, δύσκολα τέτοιες επικοινωνιακές τακτικές μεταφράζονται μετεκλογικά σε πραγματική στήριξη της κοινωνίας. Τις περισσότερες φορές απλώς μετράνε like στα social media.

Πανστρατιά απέναντι στη Δεξιά

Το ότι δεν περισσεύει κανείς σε αυτήν τη μάχη επιβεβαιώθηκε και από τη δήλωση στήριξης του πρώην εκπροσώπου Τύπου του κόμματος και πρώην βουλευτή Α΄ Αθήνας Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος στις 19 Νοεμβρίου του 2015 με μια ανακοίνωση τεσσάρων παραγράφων είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του με τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Τον ίδιο τρόπο σε γενικές γραμμές επέλεξε και τώρα, αφού οι πληροφορίες θέλουν η ανακοίνωση στήριξής του στον ΣΥΡΙΖΑ να ήταν ιδέα του προέδρου του κόμματος.

Προσέχουμε για να έχουμε

Σε απλά ελληνικά, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στο in.gr, η σημερινή ψήφος «θα προδιαγράψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τι θα γίνει στη χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ποια κυβέρνηση θα έχουμε και με ποιο πρόγραμμα, ποια αντιπολίτευση και τι δυνάμεις θα έχει».

«Το κεντρικό μήνυμα για κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη, πόσο δε μάλλον για όσους έχουν βρεθεί στην κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αποστασιοποιηθεί, είναι ότι τώρα είναι πολύ κρίσιμα τα πράγματα. Διότι, επαναλαμβάνω, εάν αυτός ο κατακερματισμός των προοδευτικών δυνάμεων που κατεγράφη στην κάλπη της απλής αναλογικής επαναληφθεί και στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής που δίνει 50 έδρες μπόνους στο πρώτο κόμμα, τότε ουσιαστικά θα εξυπηρετηθούν απόλυτα τα σχέδια της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που δεν είναι απλώς να κερδίσει τις εκλογές, αλλά να δημιουργήσει την επόμενη μέρα μια κοινωνία κι ένα πολιτικό σύστημα μηδενικών αντιστάσεων».

Ανοιχτό το στοίχημα της επόμενης μέρας

Είναι προφανές ότι η επόμενη μέρα θα κριθεί και από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κάλπη. Αν θα έχει μπροστά το 2 ή το 1 και πόσο θα είναι αυτό.
«Είναι άλλο το πρόσημο να γράψει 18 μπροστά, άλλο 20 κι άλλο 22» λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια κορυφαίο στέλεχος του κόμματος σε κατ’ ιδίαν συζήτηση.

Η συζήτηση, συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, «θα ανοίξει από αύριο έτσι κι αλλιώς. Αλλά ο τρόπος και η έντασή της έχουν τη σημασία τους».

Ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει παρών στις όποιες διεργασίες. Αυτή την εβδομάδα άφησε ορθάνοιχτο και το παράθυρο των συλλογικών αποφάσεων προκειμένου να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά διεκδίκησης διακυβέρνησης.

«Αυτός είναι ο στόχος» είπε. «Το πώς, με ποιους και με ποιους όρους θα τα δείτε προσεχώς. Και θα είναι συλλογικές οι αποφάσεις».

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ισως και ένα έκτακτο συνέδριο πριν από τις δημοτικές του Οκτωβρίου ή, αν αυτό δεν είναι εφικτό λόγω χρόνου, πριν από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024, που απ’ ό,τι φαίνεται θα είναι το ορόσημο για την αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν σε κάτι συμφωνούν οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου, είναι ότι την 21η του περασμένου Μαΐου έκλεισε ένας κύκλος στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτός της βίαιης ενηλικίωσής του, των κυβερνητικών ευθυνών της τετραετίας 2015-19 και της αντιπολίτευσης την περίοδο 2019-23 που μάλλον πέρασε αναξιοποίητη. Ο επόμενος κύκλος που θα ανοίξει, όταν ανοίξει, είναι εκείνος της μετατροπής του σε μια μεγάλη, δημοκρατική, προοδευτική, ριζοσπαστική, ανοιχτή, ευρωπαϊκή, ρεαλιστική και πάνω απ’ όλα κυβερνητική παράταξη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter