Κώστας Καζάκος: Αφήνει το σανίδι; – Τι δήλωσε στους συνεργάτες του

Κώστας Καζάκος: Αφήνει το σανίδι; – Τι δήλωσε στους συνεργάτες του

Σε δύο μήνες περίπου ο καταξιωμένος πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης Κώστας Καζάκος θα κλείσει αισίως τα 82 του χρόνια.

Άλλοι καλλιτέχνες στην ηλικία του ακόμη και στο εξωτερικό έχουν από καιρό αποσυρθεί από την ενεργό «υπηρεσία», ωστόσο ο Κώστας Καζάκος αφότου ήρθε στην Πάτρα το καλοκαίρι του 2015, αναλαμβάνοντας τα ηνία της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του εδώ ΔΗΠΕΘΕ, απέδειξε την όρεξη, τις αντοχές του, τις ευαισθησίες και ευγένεια του και γενικά πόσο ακαταπόνητος είναι.

Μπορεί ενίοτε να τον έχουμε δει να στηρίζεται σε ένα μπαστουνάκι και τα παραπανίσια κιλά του να τον δυσκολεύουν, ωστόσο παραμένει παρά την ηλικία του, ένας γνήσιος και ακούραστος εργάτης του θεάτρου. Παράδειγμα ήταν ότι δεν αρκέστηκε απλά στο συντονισμό και διεύθυνση του θεάτρου της Πάτρας αλλά ανέλαβε να πρωταγωνιστήσει και να σκηνοθετήσει παραστάσεις όπως έγινε με τη “Ζωή του Γαλιλαίου” πέρυσι και με την φετινή επιτυχημένη θεατρική παράσταση, τους «Μικροαστούς» του Γκόρκι.

Έτσι με όλα αυτά τα δεδομένα, μάλλον ως κεραυνός εν αιθρία έπεσε η παραδοχή εκ μέρους του κ. Καζάκου ότι έχει κουραστεί και ενδεχομένως τον ερχόμενο Ιούλιο που λήγει η σύμβαση του, να αποχωρήσει από το ΔΗΠΕΘΕ της Πάτρας.

Όπως ο ίδιος είπε στο thebest.gr, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησής του, ωστόσο τίποτα ακόμη δεν είναι οριστικό, πριν μιλήσει με τους αρμόδιους του Δήμου Πατρέων και τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, ο οποίος εξ αρχής στήριξε και για ιδεολογικούς λόγους την επιλογή Καζάκου για το τιμόνι του ΔΗΠΕΘΕ.

Η πιθανότητα αποχώρησης του κ. Καζάκου το καλοκαίρι εξέπληξε σύμφωνα με πληροφορίες του thebest.gr, και τους εργαζόμενους του θεάτρου, οι οποίοι τον ζουν και συνεργάζονται άψογα μαζί του επί καθημερινής βάσεως.

Ο κ. Καζάκος αναμενόταν να έρθει στην Πάτρα από την Αθήνα όπου βρίσκεται σήμερα Τετάρτη, ωστόσο τελικά θα επιστρέψει την Πέμπτη 9 Μαρτίου. Λόγω των εξελίξεων αυτών επίκειται σύντομα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του θεάτρου παρουσία και του κ. Καζάκου όπου και θα διευκρινιστεί εκ μέρους του και τι θα γίνει με την μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή αρχαίου δράματος, το έργο «Οιδίπους επί Κολωνώ» που έχει αναγγελθεί ότι θα παρουσιαστεί από το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου τον Ιούλιο σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη με τον Κώστα Καζάκο στον ομώνυμο εμβληματικό για έναν γηραιό ηθοποιό, ρόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η τελική απόφαση του κ. Καζάκου αναφορικά με την παραμονή του ή όχι στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, λογικά δεν θα τεθεί θέμα μη πραγματοποίησης της παράστασης αυτής που ήδη δρομολογείται. Ο κ. Καζάκος ως άνθρωπος και καλλιτέχνης θεωρείται συνεπής και ευαίσθητος σε ότι αφορά εργασιακά θέματα, διότι κακά τα ψέματα αν ακυρωθεί το ανέβασμα της παράστασης κάποιοι άνθρωποι δεν θα δουλέψουν και η διανομή και επιλογή των ρόλων έχει ήδη ξεκινήσει με ονόματα όπως της Κόρας Καρβούνη και του Νίκου Ψαρρά να έχουν ακουστεί ότι θα παίξουν στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ».

Την ίδια ώρα, με μία μικρή αύξηση, αποφασίστηκε και έγινε γνωστό στην καλλιτεχνική διεύθυνση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρμόδιας υπουργού Λυδίας Κονιόρδου, προ περίπου δέκα ημερών ότι η ετήσια επιχορήγηση – χρηματοδότηση του ΔΗΠΕΘΕ της Αχαικής πρωτεύουσας για το έτος 2017 θα ανέλθει εκ μέρους του Υπουργείου στο ποσό των 60.000 ευρώ όταν πέρυσι το ποσό ήταν μόλις 40.000. Βέβαια είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια το ΥΠΠΟ είναι ιδιαίτερα ασυνεπές στην οικονομική στήριξη των ΔΗΠΕΘΕ. Το θέατρο της Πάτρας τις καλές εποχές είχε φτάσει να λαμβάνει και 300.000 ευρώ ετήσια επιχορήγηση ενώ τώρα το κύριο λειτουργικό βάρος το επωμίζεται ο Δήμος Πατρέων.

Τέλος ο κ. Καζάκος πρόσθεσε μιλώντας στο thebest.gr ότι θα συνεννοηθεί με τους αρμόδιους του Δήμου «για να δούμε πώς θα διαμορφωθεί το πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ και εάν μπορώ να τα βγάλω πέρα γιατί έχω κουραστεί».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter