Κυβερνητικές ολιγωρίες σε ΜΕΘ και αεροδρόμια

Κυβερνητικές ολιγωρίες σε ΜΕΘ και αεροδρόμια

Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η χώρα τίθεται για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες υπό καθεστώς lockdown και λίγες ώρες αργότερα, η κυβέρνηση προχώρησε σε αποφάσεις που… αγνοούσε στο παρελθόν.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από το καλοκαίρι, όπου η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπερηφανευόταν για το γεγονός πως «νίκησε τον κορονοϊό» και ετοιμαζόταν για το πλήρες άνοιγμα της αγοράς και του τουρισμού. 

Η… ιστορία έγραψε ότι την 5η Νοεμβρίου του 2020 ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στη χώρα θα μπει «λουκέτο» τριών εβδομάδων κι ενώ ο δείκτης των ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού άγγιξε το εφιαλτικό «φράγμα» των 3.000 (2.917 ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τετάρτη).

Παράλληλα, ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση διαχειρίστηκε τη «μετάβαση» από το πρώτο στο δεύτερο κύμα πανδημίας, της δίνει βαθμό… κάτω από τη βάση. Κι αυτό γιατί είχαν «περάσει» διάφορα αφηγήματα όπως το «όλα βαίνουν καλώς» και είχαν κατηγορηθεί ως κινδυνολόγοι όσοι επεσήμαναν τα προβλήματα που επικρατούσαν σε τομείς – κλειδιά στη μάχη κατά της πανδημίας, όπως το ΕΣΥ.

Εδώ και μήνες, γιατροί και υγειονομικοί «φώναζαν» για την υποστελέχωση των ΜΕΘ, με την κυβέρνηση να… σφυρίζει αδιάφορα και να καταφεύγει σε δικαιολογίες. Χρειάστηκε να «κλειδώσει» το δεύτερο lockdown ούτως ώστε να κατατεθεί τροπολογία για την ενίσχυση των ΜΕΘ μέσω επιπλέον προσλήψεων.

Ίδια κατάσταση επικράτησε και στο «μέτωπο» του τουρισμού. Τον Ιούνιο, η κυβέρνηση είχε ετοιμάσει πλάνο για την… άνευ όρων υποδοχή τουριστών στη χώρα, δίχως το αρνητικό τεστ να είναι… προαπαιτούμενο, υποκύπτοντας μάλιστα και στους εκβιασμούς τουριστικών κολοσσών όπως η TUI. Όταν, στη συνέχεια, τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν, τότε άρχισε να μπαίνει η λογική των τεστ πριν από την έλευση ταξιδιωτών στη χώρα. Ωστόσο, όπως έδειξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, ήταν πλέον αργά και τα κρούσματα άρχιζαν να παίρνουν την… ανιούσα.

Πλέον, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε στην απογευματινή τοποθέτησή του ο Νίκος Χαρδαλιάς, για την είσοδο στη χώρα απαιτείται οι επιβάτες πτήσεων εξωτερικού να αρνητικό τεστ PCR μέχρι και 48 ώρες πριν, ενώ για τα χερσαία σύνορα οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ μέχρι και 72 ώρες πριν.

Τα παραπάνω δεδομένα αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο το γεγονός πως η κυβέρνηση πορεύθηκε τόσους μήνες σχεδόν στα… τυφλά, λαμβάνοντας αποφάσεις για τα αυτονόητα (τα οποία επιδεικτικά αγνοούσε όλο αυτό το διάστημα) την ημέρα του… δεύτερου «λουκέτου».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter