Κυβερνητική υποχώρηση στην Εκκλησία: Διπλές λειτουργίες, περισσότερα άτομα, ανοικτές και την Πρωτοχρονιά

Κυβερνητική υποχώρηση στην Εκκλησία: Διπλές λειτουργίες, περισσότερα άτομα, ανοικτές και την Πρωτοχρονιά

Επικαλούμενος την ειδική επιτροπή ο πρωθυπουργός -διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου – υπαναχώρησε μπροστά στην Εκκλησία όσον αφορά το άνοιγμα των ναών κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την οπισθοχώρηση επικαλούμενος σήμερα τα περιθώρια που έδωσε η Ειδική Επιτροπή.

Παραμένει το ερώτημα, τα προηγούμενα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί, προφανώς και αυτά μετά από εισήγηση των ειδικών πως αναθεωρήθησαν ακολουθώντας προφανώς διαφορετική προσέγγιση, ανάλογα με τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση και εν προκειμένω από τους ίδιους τους ιεράρχες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας σήμερα στο Realfm, αφού επεσήμανε πως η επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν σε καλό κλίμα ανέφερε:

«Τέθηκε το ζήτημα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων για να δουν τι περιθώρια υπάρχουν για το άνοιγμα των εκκλησιών μας κατά τις ημέρες των εορτών και αντιλαμβάνομαι ότι η επιτροπή κινείται στην κατεύθυνση να έχουμε τρεις ημέρες αντί για δύο ανοιχτές τις εκκλησίες, δηλαδή Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Φώτα. Με τη δυνατότητα εφόσον το επιθυμούν οι εκκλησίες να έχουν διπλή λειτουργία, κάτι που γινόταν και στο παρελθόν».

Διαβάστε επίσης: Τι αλλάζει για το άνοιγμα των εκκλησιών μετά τη συμφωνία Μητσοτάκη – Ιερώνυμου

Ο αριθμό των πιστών αυξήθηκε

Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης έγινε και στον αριθμό των πιστών. Ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συγκεκριμένα:

«Όσον αφορά τον αριθμό των πιστών εντός των ναών αντί των εννέα ατόμων να πάμε στους 25 κατά μέγιστο, ένα άτομο ανά 15 τ.μ. στους μη μητροπολιτικούς ναούς, ενώ για τους μητροπολιτικούς ναούς να πάμε στους 50 πιστούς το μέγιστο για αυτές τις τρεις ημέρες».

Διαβάστε το σχετικό ΦΕΚ με τις αλλαγές-υποχώρηση της κυβέρνησης στην Εκκλησία

Προσπάθεια της κυβέρνησης να μην χρεωθεί το πολιτικό κόστος

Για μια ακόμη φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να μην χρεωθεί το πολιτικό κόστος όσον αφορά τον περιορισμό της λειτουργίας των Εκκλησιών:

«Είναι θέμα της επιτροπής, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης οι κανόνες λειτουργίας. Η επιτροπή δεν κάνει διαπραγμάτευση. Λαμβάνει τις αποφάσεις με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, αυτό έκανε και τώρα. Εισηγείται από ότι αντιλαμβάνομαι γιατί δεν έχω δει το τελικό πρακτικό της έκθεσής της, αλλά αυτό αντιλαμβάνομαι και από δηλώσεις μελών της και από αυτά που γνωρίζαμε από χθες το βράδυ, ότι εισηγείται αυτό που περιέγραψα πριν. Εμείς θα ακολουθήσουμε τη συμβουλή των ειδικών, όπως έχουμε κάνει στο παρελθόν. Αν αυτή η ευελιξία δώσει τη δυνατότητα στην Ιερά Σύνοδο να έχει μια εποικοδομητική στάση και σήμερα, μένει να το δούμε. Πιστεύω ότι η Εκκλησία όπως και στο παρελθόν θα δείξει υπεύθυνη στάση και δεν θα έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα καθώς πηγαίνουμε προς αυτές τις δύσκολες και ιδιαίτερες γιορτές» σημείωσε.

Η Θεία Κοινωνία

Παραμένει άγνωστο αν τέθηκε και το θέμα της διάδοσης του κορονοϊού μέσω της θείας κοινωνίας ή των σκευών που χρησιμοποιούνται. Σημειώνεται πάντως πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση στις 11/12 πως «Αυτό είναι κάτι ξεκάθαρο και έχει να κάνει με τη λειτουργία του δόγματός μας από εκεί και πέρα οι κανόνες που διέπουν την παρουσία των πιστών είναι πολύ αυστηροί». Διαβάστε ΕΔΩ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter