Κυνικός o Συνολάκης: Δεν είναι πολλά τα 500.000 καμένα στρέμματα

Κυνικός o Συνολάκης: Δεν είναι πολλά τα 500.000 καμένα στρέμματα
EUROKINISSI

Τα 500.000 στρέμματα που κάηκαν στην Ελλάδα φέτος δεν εντυπωσιάζουν τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής Κώστα Συνολάκη που δεν τα θεωρεί μεγάλο αριθμό. Μιλώντας στην ΕΡΤ σύγκρινε την Ελλάδα με την Καλιφόρνια που έχει σχεδόν τετραπλάσια έκταση και πολύ μεγαλύτερα δάση.

«Είδα σήμερα ότι έλεγαν ότι έχουν καεί 500.000 στρέμματα. Ναι, είναι τραγικό αλλά για να βάλουμε αυτό το νούμερο σε μία μόνο πυρκαγιά στην Καλιφόρνια, το 2021, κάηκαν περίπου 1 εκατ. στρέμματα» είπε ο Κώστας Συνολάκης.

«Μέσα στο καλοκαίρι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Βλέπουμε τους ακραίους καύσωνας και αυτές τις πολύ μεγάλες πυρκαγιές. Δεν έχουν γίνει ακόμα στην Ελλάδα», τόνισε.

Ομως σύμφωνα με τα στοιχεία που φέρνει στο φως το σύστημα Copernicus, που δημιουργήθηκε από την ΕΕ με σκοπό την παρακολούθηση και χαρτογράφηση των πυρκαγιών, 470.000 στρέμματα έγιναν στάχτη από τις καταστροφικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιουλίου. Από την αρχή του έτους έχουν καεί συνολικά στη χώρα μας περίπου 550.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρήριο για Δασικές Πυρκαγιές.

Ταυτόχρονα έχουμε πανευρωπαϊκό ρεκόρ σε σχέση με τη έκταση της χώρας. Στην Ελλάδα οι καμένες εκτάσεις αναλογούν μέχρι στιγμής στο 0,40% της συνολικής επιφάνειας της χώρας. Ακολουθούν η η Ιταλία με 0,18% και η Ισπανία με 0,14%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter