Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρωτεργάτης» των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ενέργεια, κομπάρσος απέναντι στην Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πρωτεργάτης» των ευρωπαϊκών αποφάσεων για την ενέργεια, κομπάρσος απέναντι στην Τουρκία

Με εμφανή την πρόθεσή του να εμφανιστεί ως πρωταγωνιστής της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή για ευρωπαϊκή παρέμβαση στο ζήτημα της ενέργειας εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στις Βρυξέλλες, επιλέγοντας παράλληλα να αναφερθεί στην Τουρκία μόνο κατόπιν ερωτήσεως, και βάζοντας άτολμα και χαμηλόφωνα το ζήτημα ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της.

Ως ένας «από τους πρώτους» αρχηγούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που ζητούσε από τον περασμένο Μάρτιο την ευρωπαϊκή παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μίλησε σε δημοσιογράφους ο Κυριάκος Μητσοτάκης το μεσημέρι της Παρασκευής στις Βρυξέλλες.

Κατά την τοποθέτησή του, αλλά και στις ερωτήσεις που δέχθηκε, έδειξε τους υπουργούς Ενέργειας ως υπεύθυνους να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η κυβέρνησή του «στήριζε, στηρίζει και θα εξακολουθεί να στηρίζει τους Έλληνες καταναλωτές, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις, απέναντι στην έκρηξη των τιμών ενέργειας».

Μάλιστα, πήρε και «πάσα» για να παρουσιαστεί ως πρωτεργάτης της ευρωπαϊκής συμφωνίας, στην κυβερνητική επικοινωνιακή γραμμή του «ηγέτη διεθνούς εμβέλειας», κάνοντας λόγο για «δυνατότητα επιβολής αυτού που ονομάζουμε “πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδο δείκτη TTF”». Κράτησε βέβαια και για τον εαυτό του τη δικαιολογία για το γεγονός πως οι περιβόητες προτάσεις της κυβέρνησής του εν πολλοίς δεν εισακούσθηκαν,

«Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ειδικά στα ζητήματα της ενέργειας έχουμε να κάνουμε με πολύ διαφορετικά ενεργειακά μείγματα και κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική προτεραιότητα. Και όταν μπορούμε και πρέπει να καταλήξουμε σε μια ευρωπαϊκή απάντηση προφανώς αυτή δεν μπορεί να απηχεί μόνο τις δικές μας θέσεις. Πρέπει να μπορούμε να “μπαίνουμε στα παπούτσια” και άλλων χωρών και να αντιλαμβανόμαστε και τις δικές τους ευαισθησίες και τους δικούς τους προβληματισμούς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μισόλογα για κυρώσεις στην Τουρκία

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τα όσα διακήρυσσαν μέλη της κυβέρνησης και κυβερνητικές πηγές για τη διάθεση του πρωθυπουργού να θέσει εκ νέου το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, τελικά κατά την τοποθέτησή του στους δημοσιογράφους δεν είπε ούτε λέξη, παρά μόνο κατόπιν ερωτήσεως που δέχθηκε.

Ακόμα και τότε όμως, καθαρά τοποθετήθηκε μόνο για την στάση της Τουρκίας έναντι της Ρωσίας και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εξαιτίας αυτής.

«Υπάρχει μία κατανόηση και τολμώ να πω και μία ενόχληση από το γεγονός ότι μία χώρα η οποία -στα χαρτιά τουλάχιστον- φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις. Και όχι απλά δεν τις εφαρμόζει, ωφελείται σημαντικά οικονομικά από το διμερές εμπόριο με τη Ρωσία και ενδεχομένως να δίνει και τη δυνατότητα να αποτελεί ενδιάμεσο τρίτο, μέσα από τον οποίο να παρακάμπτονται οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρώπη στη Ρωσία» ανέφερε σχετικά.

Ακολούθως, υπογράμμισε πως δεν έχει να πει «πολλά περισσότερα» για τις διμερείς σχέσεις, παραπέμποντας στα όσα συνέβησαν προ δύο εβδομάδων στην Πράγα, αρκούμενος στην επανάληψη της «προσέγγισης» της Ελλάδας απέναντι στους γείτονες.

«Θα επαναλάβω, όμως, ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία οξύνει τους τόνους. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή η οποία αμφισβητεί το status quo, όπως έχει διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μας. Δεν είναι η Ελλάδα εκείνη η οποία δεν σέβεται τις βασικές αρχές και αξίες των σχέσεων καλής γειτονίας. Στην Τουρκία εναπόκειται να αλλάξει τη συμπεριφορά της για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά και να μας δοθεί η δυνατότητα για μία ειρηνική συνύπαρξη προς όφελος και των δύο λαών μας» ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός, δείχνοντας ως θετική εξέλιξη το γεγονός πως ξεκίνηση μία εμπορική γραμμή από τη Θεσσαλονίκη στη Σμύρνη.

Για τους δε βαλλιστικούς πυραύλους της Τουρκίας και τη δοκιμή που προέβαλαν τα τουρκικά ΜΜΕ, αρνήθηκε να σχολιάσει, σημειώνοντας πως «όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».

Διαβάστε επίσης: 

Ένα προς ένα τα ψέματα κυβέρνησης και ΝΔ για μείωση της εγκληματικότητας

Το μαύρο… άσπρο κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εγκληματικότητα εντός και εκτός αστυνομίας

Ο Μητσοτάκης για τον… επαγγελματισμό της ελληνικής αστυνομίας (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter