Κυριάκος Μητσοτάκης: Τελευταίο καταφύγιο το λαϊφσταιλ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τελευταίο καταφύγιο το λαϊφσταιλ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να κουκουλώσει τα πεπραγμένα του με επικοινωνιακούς τακτικισμούς

Με καταλύτη την τραγωδία των Τεμπών και με τα συσσωρευμένα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται πλήθος στελεχών του, τις παρακολουθήσεις και υποκλοπές με την υπογραφή του, την ανεξέλεγκτη ακρίβεια από τα ράφια των σουπερμάρκετ και αγορών έως τα βενζινάδικα και τους λογαριασμούς, το ηγετικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δεχτεί τόσο σφοδρά πλήγματα ώστε στην πορεία προς τις εκλογές επιλέχθηκε ολοκληρωτική επικοινωνιακή στροφή.

Από το προφίλ του μεγάλου ηγέτη που καταφέρνει τα πάντα μόνος του, το επιτελείο του και ο μιντιακός του βραχίονας έχουν επιδοθεί στην κατασκευή της εικόνας του «ανθρώπου της διπλανής πόρτας» που θέλει νέα εντολή για «να τα αλλάξει όλα». Ο λόγος είναι προφανής. Παρά τα κυβερνητικά φληναφήματα για τις επιτυχίες της τετραετίας, η ΝΔ πορεύεται σε εκλογές με σκοπό να μην κριθεί για τα πεπραγμένα της, αλλά με βάση τις δικαιολογίες που επικαλείται για τα σκάνδαλα και τις αποτυχίες της.

Αποτίμηση τηλεπερσόνας

Χαρακτηριστικό δείγμα της στρατηγικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού ήταν οι ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τη μία κρύφτηκε για την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και από την άλλη σιώπησε σχετικά με τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για την παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με αφορμή τον αποκλεισμό του Κασιδιάρη, με σκιές ακόμη και στο πρόσωπό του.

Αντί των παραπάνω, εμφανίζεται ως απολύτως αποστασιοποιημένος από τα όσα βαραίνουν την κυβέρνησή του. Τη μία ημέρα εμφανίζεται να συζητάει με τη νεαρή youtuber Νεφέλη Μεγκ με στόχο το νεανικό κοινό, με λόγο που εάν τον απηύθυνε ακόμη και σε φίλα προσκείμενο δημοσιογράφο θα πέρναγε δύσκολα. Την επομένη απευθύνεται στους συνταξιούχους του –παραλίγο βουλευτή– Γιώργου Αυτιά. Την ημέρα της λήξης εργασιών της Βουλής κάνει… λαϊφστάιλ αποτίμηση στο πολύχρωμο πλατό της Ελεονώρας Μελέτη και ενδιάμεσα βάζει ακόμη μερικά λιθαράκια στο ακροδεξιό του προφίλ με συνέντευξη για το τείχος του Εβρου.

Παρότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις εκλογές αφορούσε την άντληση επικοινωνιακών πόντων από τα «θετικά νομοσχέδια» με την «αξιοποίηση» και της αποχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις ψηφοφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε ούτε στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής, αφήνοντας στον πρόεδρο Κωνσταντίνο Τασούλα το καθήκον της… κυβερνητικής αποτίμησης. Οι παλινωδίες για το μπλοκάρισμα Κασιδιάρη αναμφίβολα έπαιξαν ρόλο στην αλλαγή αυτή, παρά τις προσπάθειες εργαλειοποίησης της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ για την άντληση των τελευταίων κερδών από τον κεντρώο χώρο. Ομως η κύρια αιτία ήταν η αποφυγή της σύγκρουσης πρόσωπο με πρόσωπο με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης με την αναφορά του σε «ντιμπέιτ με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς», με το σενάριο ενός τετ α τετ των δύο πολιτικών αρχηγών να τρομάζει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Τα χωριά τούς τρομάζουν

Σε αντίθεση με τον Κυρ. Μητσοτάκη που κινείται βολικά μεταξύ στημένων κομματικών συγκεντρώσεων και τηλεοπτικών πλατό, νυν βουλευτές και νέοι υποψήφιοι του κόμματος αναγκάζονται τις ημέρες του Πάσχα να έρθουν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα.

Οπως ήδη διαπιστώνουν «γαλάζια» στελέχη, ακρίβεια και «κόκκινα» δάνεια αποτελούν ολισθηρά πεδία, αφού παρά τις κυβερνητικές κορόνες οι πολίτες πιέζονται όλο και περισσότερο. Οι «καβγάδες» Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες δεν απέδωσαν παρά ελάχιστα για τους δανειολήπτες που βλέπουν τα επιτόκια να έχουν εκτοξευτεί και μένει να φανεί εάν ο «εθελοντισμός» των τραπεζών θα τους ανακουφίσει. Τα δε «καλάθια» ποικίλης ύλης και περιεχομένου αποτελούν επίσης ναρκοπέδιο, αφού ούτε στους καταναλωτές δίνουν ουσιαστικές λύσεις ούτε εντός αγοράς τηρούν τις απαραίτητες ισορροπίες, ειδικά απέναντι στον κυβερνητικό – προγραμματικό λόγο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η «γαλάζια» σαρακοστή

Μπορεί η Μεγάλη Σαρακοστή να φτάνει στο τέλος της, όμως στο Μοσχάτο έχουν ήδη ξεκινήσει να μετρούν αντίστροφα τη δική τους περίοδο δοκιμασίας. Τα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν έχουν ήδη προκαλέσει τριγμούς μεταξύ υποψηφίων που θα βρεθούν αντίπαλοι στις ίδιες περιφέρειες, δεδομένου πως το βράδυ της 21ης Μαΐου η ΝΔ θα εκλέξει τουλάχιστον 40 λιγότερους βουλευτές από όσους την 7η Ιουλίου του 2019. Αυτό σημαίνει πως η εμφύλια «γαλάζια» μάχη θα είναι μεγάλη και η προώθηση του μητσοτακικού στρατού νέων υποψηφίων δεν έχει τύχει θερμής υποδοχής, ειδικά για εκείνους και εκείνες που τυγχάνει να έχουν προνομιακή μεταχείριση από το μιντιακό σύστημα.

Με τις μετρήσεις να προκαλούν ίλιγγο και τις σαράντα ημέρες μέχρι τις εκλογές να αποτελούν πολύ και πυκνό πολιτικό χρόνο, η επικοινωνία παραμένει πεδίο ιδιαίτερης βαρύτητας για τη ΝΔ, σε αντιδιαστολή με την ουσία. Η αλλαγή του Γιάννη Οικονόμου με τον Ακη Σκέρτσο στη… βιτρίνα της κυβέρνησης αποτελεί απλώς μία ψηφίδα στον τελικό επικοινωνιακό σχεδιασμό, καθώς η αγωνία επικεντρώνεται στα πρόσωπα που μέχρι σήμερα έλαμπαν κρυπτόμενα πίσω από το «επιτελικό κράτος», τα οποία όμως ενόψει εκλογών θα αναγκαστούν να εμφανιστούν δημοσίως.

Αυτό είναι το κόστος της προβολής ενός στενού μητσοτακικού πυρήνα ανθρώπων σε κάθε πιθανή και απίθανη κρίση το προηγούμενο διάστημα και στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν τις… προσευχές τους τα μαθήματα επικοινωνίας των τελευταίων μηνών να έχουν πιάσει τόπο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter