Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα επιμένει παράνομα μέχρι το τέλος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα επιμένει παράνομα μέχρι το τέλος

Μέχρι τέλους έχει αποφασίσει να πιεί το πικρό ποτήρι της παρανομίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός δεν δήλωσε και στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το 2020 (φορολογικό έτος 2019) τη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures. Πρόκειται φυσικά για κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση, αφού αυτό έχει επιλέξει να πράττει ο πρωθυπουργός ήδη από τη δήλωση πόθεν έσχες του 2017 (φορολογικό έτος 2016), όταν και δήλωσε ότι το 95% των μετοχών που κατείχε η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην επίμαχη γαλλική εταιρεία μεταβιβάστηκαν δωρεάν. Κάτι όμως που όπως έχει αποκαλύψει το Documento, είναι παντελώς ψευδές.

Δείτε επίσης: Και πάλι παράνομος ο Μητσοτάκης: Δεν δήλωσε την κρυφή γαλλική εταιρία ούτε στο νέο πόθεν έσχες

Κι αυτό γιατί όπως αποδεικνύεται με έγγραφα του επίσημου γαλλικού κράτους, οι μετοχές της κ. Γκραμπόφσκι μεταβιβάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2020, σε ελληνική εταιρεία που ίδρυσε μαζί με τον  ετεροθαλή αδελφό της, Γιώργο Παπαζήση. Ουδόλως βέβαια εμποδίζει αυτό το πρωθυπουργικό ζεύγος να στέλνει απειλητικά και συκοφαντικά εξώδικά στο Documento ή ακόμη και να παρουσιάζει έγγραφα χωρίς καμία νομική ισχύει, προκειμένου να αποδείξει τη δήθεν αθωότητά του. Ο έκδηλος πανικός που έχει κυριεύσει το πρωθυπουργικό ζεύγος και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση, διαφάνηκε άλλωστε και χθες στη Βουλή.

Χθες που το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη εντοπίστηκε σε λίστα βουλευτών που είχαν πλημμέλειες στις δηλώσεις πόθεν έσχες, αλλά κρίθηκαν επουσιώδεις και θα οδηγούνταν στο αρχείο με απόφαση που θα λάμβανε η αρμόδια Επιτροπή κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση. Μόλις το documentonews.gr αποκάλυψε την απροκάλυπτη επιχείρηση κουκουλώματος που βρισκόταν εν εξελίξει αναφορικά με το παράνομο πρωθυπουργικό πόθεν έσχες, βρέθηκε έτοιμη η δικαιολογία από την κυβέρνηση: το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, Σταύρο Κελέτση, «εκ παραδρομής» στη λίστα και μάλιστα εξαιτίας… αβλεψίας υπαλλήλου της Βουλής. Κάποιο… απρόσεκτο χέρι, παραλίγο να εκθέσει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα κατηγορούνταν μετέπειτα από κακεντρεχείς, ότι προσπαθεί να κουκουλώσει τις παρανομίες που αφορούν το πόθεν έσχες του.

Αποκαλύψεις που μόνο ως ήσσονος σημασίας δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, αφού καθιστούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι παράνομους. Και δεν καθίστανται παράνομοι επειδή αυτό το γράφει το Documento, αλλά επειδή πρόκειται για στοιχεία που είναι γραμμένα από επίσημα έγγραφα που έχουν δημοσιευθεί στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο.

Μολονότι το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε ότι το 95% των μετοχών που κατείχε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην SCI Personal Ventures μεταβιβάστηκαν δωρεάν το 2016, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Κι αυτό γιατί το Documento αποκάλυψε ότι μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου του 2020, -όταν και δημοσιεύθηκε το καταστατικό της γαλλικής εταιρείας-, η σύζυγος του πρωθυπουργού εξακολουθούσε να κατέχει το 95% των μετοχών στη SCI Personal Ventures, ενώ το υπόλοιπο 5% των μετοχών εξακολουθούσε τις κατέχει ο ετεροθαλής αδελφός της, Γιώργος Παπαζήσης. Τη συγκεκριμένη ημέρα, οι μετοχές των δύο μοναδικών εταίρων της SCI Peronal Ventures μεταβιβάστηκαν –όλες πλήν μιας μετοχής- στην ελληνική εταιρεία MGPG Investment Consulting ΙΚΕ, η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πρίν από τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι και τον Γιώργο Παπαζήση.

Πρόκειται για ένα γεγονός που από μόνο του καθιστά το πρωθυπουργικό ζεύγος παράνομο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με τον νόμο 3213/2003 απαγορεύεται σε πολιτικά πρόσωπα και σε παρένθετα σε αυτά –στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι σύζυγοι-, να συμμετέχουν στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών με έδρα την αλλοδαπή. Η παράβαση του νόμου τιμωρείται με πρόστιμο έως 500 χιλιάδες ευρώ και φυλάκιση έως δύο χρόνια. Ουδόλως βέβαια αυτό περιορίζει το πρωθυπουργικό ζεύγος από το να προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα.

Κι ας μην έχουν αποκαλυφθεί μόνο αυτά. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εξακολουθεί να είναι -βάσει άλλου εγγράφου δημοσιευμένο στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο-, έως και σήμερα διαχειρίστρια της γαλλικής εταιρείας. Κάτι δηλαδή που σημαίνει ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος εξακολουθεί έως και σήμερα να είναι παράνομο, αφού όπως προαναφέρθηκε ο νόμος απαγορεύεται και τη διοίκηση εταιρειών με έδρα την αλλοδαπή.

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι επίσης η πραγματική δικαιούχος της SCI Personal Ventures έως και σήμερα, βάσει ακόμη ενός εγγράφου που δημοσιεύθηκε στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο, το οποίο αναγράφει ότι τα πραγματικά συμφέροντα της συζύγου του πρωθυπουργού στη γαλλική εταιρεία την οδηγούν στην κατοχή κεφαλαίου ύψους 83.33% «αναλυόµενο ως εξής: 83,33% έµµεσης κατοχής µέσω ενός ή περισσότερων νοµικών προσώπων, εκ των οποίων 83,33% κατά πλήρη κυριότητα. Σύµφωνα µε τις πιο πρόσφατα δηλωθείσες πληροφορίες, διατήρηση δικαιωµάτων ψήφου σε ποσοστό 83,33% αναλυόµενο ως εξής: 83,33% έµµεσης διατήρησης µέσω ενός ή περισσότερων νοµικών προσώπων, εκ των οποίων 83,33% κατά πλήρη κυριότητα».

Απέναντι σε όλες αυτές τις αποκαλύψεις η Μαρέβα Γκραμπόφκσι αντιπαραβάλλει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης δωρεάν μετοχών προς τον Γιώργο Παπαζήση στις 3 Αυγούστου του 2016. Ένα ιδιωτικό συμφωνητικό όμως που δεν έχει καμία νομική ισχύ, αφού δεν έχει δημοσιευθεί στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο, -όπως θα έπρεπε- και ως αποτέλεσμα δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Καμία νομική ισχύ δεν έχει ούτε το άλλο χαρτί που παρουσίασε η σύζυγος του πρωθυπουργού, όπου φέρεται στις 3 Αυγούστου του 2016 να παραιτήθηκε από τη διαχείριση της εταιρείας. Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δηλαδή, προσκομίζει ως δήθεν αθωωτικό για την ίδια έγγραφο, μια επιστολή παραίτησης που έστειλε στην εταιρεία που κατείχε κατά 95%. Μια επιστολή παραίτησης που κυριότερα όμως δεν δημοσιεύθηκε στο Γαλλικό Εμπορικό Μητρώο, όπως θα έπρεπε. Άρα παρουσίασε ακόμη ένα χαρτί χωρίς καμία νομική ισχύ. Πρόκειται άλλωστε για κάτι που τεκμαίρεται και από το γεγονός ότι το έγγραφο δεν έφερε τη σφραγίδα της Χάγης η οποία απαιτείται να υπάρχει σε οποιοδήποτε μεταφρασμένο έγγραφο που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό σε κάποια από τις χώρες που έχουν συνυπογράφει τη σύμβαση της Χάγης. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι φυσικά η Ελλάδα και η Γαλλία.

Κι όμως το πρωθυπουργικό ζεύγος έχει επιλέξει να ακολουθήσει μέχρι τέλους τον δρόμο της αυτοταπείνωσης, υποστηρίζοντας ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την SCI Personal Ventures από τις 3 Αυγούστου του 2016. Όσο όμως και να μην το θέλουν, όσο και να απειλούν, να συκοφαντούν και να υβρίζουν, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Εξηγήσεις για τις αυταπόδεικτες παρανομίες στις οποίες έχουν προβεί. Όχι γιατί αυτό είναι κάτι που επιτάσσει το Documento, αλλά η ίδια η Δημοκρατία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter