Κύριε Μητσοτάκη, σταματήστε να εκτίθεστε

Κύριε Μητσοτάκη, ο πανικός είναι κακός σύμβουλος. Το αποδείξατε σήμερα. Έχει περάσει μια εβδομάδα από όταν το Documento αποκάλυψε ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος υποβάλει ψευδές πόθεν έσχες. Μια εβδομάδα κατά την οποία ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα, παρά έκανε λόγο για “παλιά υπόθεση που έχει κριθεί”. Κι ας αποκαλύφθηκε ότι το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωσε ψευδώς στο πόθεν έσχες του 2017 (φορολογικό έτος 2016) ότι οι μετοχές που κατείχε η Μαρέβα Γκραμπόφσκι στη γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures μεταβιβάστηκαν δωρεάν. Κι ας αποκαλύφθηκε ότι η μεταβίβαση των μετοχών πραγματοποιήθηκε τελικά στις 20 Δεκεμβρίου του 2020, ημερομηνία κατά την οποία η σύζυγος του πρωθυπουργού εξακολουθούσε να κατέχει το 95% της επίμαχης γαλλικής εταιρείας και ο ετεροθαλής αδελφός της, Γιώργος Παπαζήσης εξακολουθούσε να κατέχει το υπόλοιπο 5% των μετοχών. Κι ας αποκαλύφθηκε ότι οι μετοχές της μεταβιβάστηκαν σε μια άλλη ελληνική εταιρεία, την MGPG Investment Consulting, η οποία ιδρύθηκε δύο ημέρες πριν και η οποία ανήκει στην ίδια και στον ετεροθαλή αδελφό της, Γιώργο Παπαζήση. Σε όλες αυτές τις αποκαλύψεις ο πρωθυπουργός παρέμενε σιωπηλός.

Επέλεξε να σπάσει σήμερα τη σιωπή του, εξαιτίας της πίεσης που υφίσταται από τη σοβαρότητα των αποκαλύψεων. Αποκαλύψεις οι οποίες συνεχίστηκαν και σήμερα από το Documento και σύμφωνα με τις οποίες η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εξακολουθεί να παραμένει διαχειρίστρια-διευθύντρια της SCI Personal Ventures. Πρόκειται για κάτι που δεν το λέει το Documento, αλλά το απόσπασμα της κύριας εγγραφής της SCI Personal Ventures στο γαλλικό Μητρώο Εμπορίου και Εταιρειών. Πρόκειται επίσης για κάτι που καθιστά και σε αυτή την περίπτωση το πρωθυπουργικό ζεύγος παράνομο. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ. 1 του ν.3213/2003 -ο οποίος αφορά τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης-, ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές, είναι ορισμένα μόνο από τα πολιτικά πρόσωπα στα οποία “απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα”.

Πρόκειται μάλιστα για μια παρανομία που αποτελεί σοβαρότατο αδίκημα, στο οποίο ήδη είχε υποπέσει το πρωθυπουργικό ζεύγος, αφού η Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατείχε μετοχές στη συγκεκριμένη εταιρεία μέχρι τα τέλη του 2020. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 8 του νόμου 3213/2003, η “άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ”.

Οι τριγμοί που έχουν προκληθεί εξαιτίας της σοβαρότητας των αποκαλύψεων και της παρανομίας του πρωθυπουργικού ζεύγος, ανάγκασαν σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να προβεί σε κάτι το πρωτοφανές: παρουσίασε έγγραφο βάσει του οποίου η Μαρέβα Γκραμπόφσκι φέρεται να μεταβίβασε τον Αύγουστο του 2016, το 95% των μετοχών που κατείχε στην SCI Personal Ventures, στον ετεροθαλή αδελφό της. Ένα έγγραφο όμως που δεν εμφανίζεται πουθενά στο γαλλικό Μητρώο Εμπορίου και Εταιρειών.

Αντιθέτως, το έγγραφο που εμφανίζεται στο γαλλικό Μητρώο Εμπορίου και Εταιρειών, είναι το καταστατικό της εταιρείας, όπου είναι ξεκάθαρο ότι τον Δεκέμβριο του 2020 η Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατείχε ακόμη το 95% των μετοχών της γαλλικής εταιρείας. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι εκείνη την ημέρα μεταβίβασε τις μετοχές στην εταιρεία MGPG Investment Consulting, η οποία επίσης ανήκει στην ίδια και τον αδελφό της.

Άρα, ποιος λέει ψέματα κ. Μητσοτάκη; Τα επίσημα έγγραφα των γαλλικών αρχών ή ένα χαρτί Α4 που δώσατε στη δημοσιότητα μια εβδομάδα μετά τις αποκαλύψεις, το οποίο όμως δεν αποδεικνύει απολύτως τίποτα; Και πως θα μπορούσε να αποδεικνύει το οτιδήποτε κ. Μητσοτάκη, αφού δεν είναι αναρτημένο-όπως θα έπρεπε- στο γαλλικό Μητρώο Εμπορίου και Εταιρειών; Αυτή τη φορά κ. Μητσοτάκη δεν θα μπορέσετε να αντιστρέψετε την πραγματικότητα. Οπότε σας ρωτάμε για ακόμη μια φορά: Τι είναι αυτό που σας ανάγκασε να λάβετε ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, αποκρύπτοντας την κατοχή μετοχών σε μια εταιρεία με έδρα την αλλοδαπή, γεγονός που δεν επιτρέπεται βάσει νόμου; Ποια περιουσιακά στοιχεία κρύβει η SCI Personal Ventures, η οποία ουδέποτε έχει ελεγχθεί επί της ουσίας; Ποιο μυστικό κρύβει η γαλλική εταιρεία, που σας ανάγκασε να διακινδυνεύσετε τόσο πολύ;

Εξακολουθούμε να περιμένουμε τις απαντήσεις σας κ. Μητσοτάκη. Ας είναι και σε ένα κουρελόχαρτο, σαν αυτό που παρουσιάσατε σήμερα.

Η μεταβίβαση των μετοχών που πραγματοποιήθηκε στις 20/12/2020

Το ιδιωτικό συμφωνητικό που παρουσίασε σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης