Κύθηρα: Κλιμάκιο αναζητά τα αίτια της πυρκαγιάς (Photos)

Κύθηρα: Κλιμάκιο αναζητά τα αίτια της πυρκαγιάς (Photos)

Τα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα διερευνά από το πρωί της Δευτέρας κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο βρίσκεται στο νησί. Όπως αναφέρεται για την κατάσβεση της φωτιάς τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν σχεδόν 100 ώρες πτήσης.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί μετέβησαν στα Κύθηρα το βράδυ της Κυριακής και ήδη έχουν αρχίσει τη συλλογή στοιχείων και τη λήψη καταθέσεων, με σκοπό τη διευκρίνηση των αιτίων της πυρκαγιάς.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τα αίτια, ωστόσο, διερευνώνται όλες οι εκδοχές. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αναμμένα τσιγάρα και άλλες πιθανές αιτίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πυρκαγιάς, από το πρωί της Δευτέρας δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένουν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες έφτασαν σταδιακά στο νησί από όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν κυρίως μικρές εστίες που προκύπτουν από αναζωπυρώσεις μέσα στην καμμένη έκταση.

Σχεδόν 100 ώρες πτήσεις των εναέριων μέσων πυρόσβεσης

Όπως αναφέρει τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας το περασμένο τριήμερο, πέταξαν συνολικά 208,5 ώρες, συμμετέχοντας στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ειδικά για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη συμπλήρωσαν 97,2 ώρες πτήσεως. Συνολικά, τα CL-215, CL-415 και τα PZL πραγματοποίησαν 84 εξόδους. Περισσότερα ΕΔΩ

Κάηκαν πάνω από 15.000 στρέμματα

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική, η έκταση που κάηκε είναι πάνω από 15.000 στρέμματα, αλλά πλήρης καταγραφή των ζημιών θα γίνει μετά την κατάσβεση.

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος που κάηκε είναι δασική έκταση και λίγες καλλιέργειες, που θα εκτιμηθούν από την Πυροσβεστική σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Καπέλιος υποστήριξε πως το ευτύχημα είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή ζημιές σε σπίτια, αλλά «ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά, λόγω του ανάγλυφου του εδάφους και τη συνεχή αλλαγή στη φορά του ανέμου». Και η γεωγραφική θέση του νησιού, όμως, δεν ευνοούσε τη γρήγορη επέμβαση των εναέριων μέσων που έπρεπε να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για ανεφοδιασμό, ενώ και η μεταφορά των ενισχύσεων σε επίγεια μέσα, από τη υπόλοιπη Ελλάδα, ήταν δύσκολη.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της Πυροσβεστικής, το αισιόδοξο, μετά την καταστροφή, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των καμένων εκτάσεων ήταν με αφάνες, φρύγανα, ρύκια, κ.λ.π. και θα αποκατασταθεί γρήγορα, ενώ η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά, είναι στο μη τουριστικό τμήμα του νησιού.

Ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η πυρκαγιά στα Κύθηρα μπορεί να μην εμπνέει πλέον ανησυχία, όμως, οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν θα χαλαρώσουν μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Αυτό που υπογραμμίζει, ωστόσο, είναι ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδαίτερα επικίνδυνη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, γι’ αυτό κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδαίτερα προσεκτικοί.

Βίντεο με drone από τη φωτιά

Ο βιντεογράφος Γιώργος Καλλίγερος το Σάββατο κατέγραψε με εναέρια κάμερα την καταστροφική πυργκαγια στο νησί και ανέβασε την παρακάτω ανάρτηση στο Facebook. Το βίντεο μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά στη Ν.Δ. και τον δήμαρχο Κυθήρων

Ανακοίνωση – απάντηση στη ΝΔ για την φωτιά στα Κύθηρα, στην οποία χαρακτηρίζει τον δήμαρχο του νησιού «δεκανίκι της επικοινωνιακής προπαγάνδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης», εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το υπουργείο κατηγορεί την ΝΔ ότι «δεν ανανέωσε τον στόλο αεροπυρόσβεσης όταν δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας» και ότι «ξεχνά την διαχειριστική της ανικανότητα και τις καταστροφές επί των ημερών διακυβέρνησης της».

Περισσότερα ΕΔΩ

Τι σημαίνει η κήρυξη των Κυθήρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η γενική κατεύθυνση προβλέπει την εκπόνηση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης του προβλήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς, τη βοήθεια όλης της κρατικής μηχανής και τη διάθεση κονδυλίων, κατά παρέκκλιση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ακολουθούνται σε κανονικές συνθήκες. Περισσότερα ΕΔΩ

Κάηκε το 8% της έκτασης των Κυθήρων

Κοντά στο 8% τη συνολικής έκτασης των Κυθήρων κατέκαψε η πυρκαγιά, σύμφωνα με τη βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά. «Έχουν καταστραφεί γύρω στις 20.000 στρέμματα. Το νησί είναι 280.000 στρέμματα, κάηκε περίπου το 8% της έκτασης των Κυθήρων. Η οικολογική καταστροφή είναι πάρα πολύ μεγάλη», ανέφερε η κ .Γεννιά στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα την επόμενη μέρα της πυρκαγιάς είναι «οι άνθρωποι να αποζημιωθούν, να μπορέσει η κυβέρνηση να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων, γιατί έχουν καταστραφεί οι ελιές τους, τα μελίσσια τους, αλλά και κάποια ζώα».

Η βουλευτής διευκρίνισε ότι κλιμάκιο μηχανικών από την Περιφέρεια Αττικής ξεκινά από σήμερα την καταγραφή των ζημιών, ενώ εκτίμησε πως η αποδοχή της εισήγησης να κηρυχθεί το νησί σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών «δίνει αρκετές ελαφρύνσεις στο νησί και στους κατοίκους». Η κ. Γεννιά διαβεβαίωσε, πάντως, ότι «οι περιοχές τις οποίες χτύπησε η φωτιά είναι αρκετά προσδιορισμένες και μεμονωμένες και αν έλθετε στο νησί των Κυθήρων θα διαπιστώσετε ότι δεν έχει επηρεαστεί η ζωή και ο τουρισμός».

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ SLIDER:











Φωτογραφία των Κυθήρων από το διάστημα:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter