Κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Απέναντι στη ρωσική εισβολή» αλλά δίπλα στο ρωσικό πετρέλαιο των Ελλήνων εφοπλιστών

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Απέναντι στη ρωσική εισβολή» αλλά δίπλα στο ρωσικό πετρέλαιο των Ελλήνων εφοπλιστών

Μπορεί για τη λήψη επιπλέον μέτρων στήριξης και την επιβολή πλαφόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην έχει επιδείξει ιδιαίτερη ζέση για να πιέσει τις Βρυξέλλες, όμως στην προστασία των συμφερόντων των Ελλήνων εφοπλιστών φαίνεται πως αριστεύει.

Την ώρα που το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο αυξάνει τις μεταφορές ρωσικού πετρελαίου, η ελληνική κυβέρνηση καταφέρνει να παγώσει το σχεδιαζόμενο εμπάργκο της Κομισιόν, θολώνοντας το αφήγημα περί «σωστής πλευράς της ιστορίας».

Τα παραπάνω δημοσιεύτηκαν σε σχετικά δημοσιεύματα έγκριτων διεθνών μέσων ενημέρωσης όπως οι Financial Times, το Politico και το Bloomberg, όμως κυβέρνηση και φιλοκυβερνητικός Τύπος κράτησαν εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, παρότι -σε κάθε περίπτωση- πρόκειται για μεγάλη διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Politico: Οι Έλληνες εφοπλιστές δε θέλουν να χάσουν τα «χρυσά» συμβόλαια με τη Ρωσία – Αντιρρήσεις για το εμπάργκο στο πετρέλαιο

«Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, η Ελλάδα θέλει να πείσει την Κομισιόν να αποσύρει το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο προς όφελος των Ελλήνων εφοπλιστών. Μάλιστα, έχουμε μάθει ότι εν μέσω πολέμου έχουν τριπλασιάσει τις μεταφορές τους σε ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Είναι αυτή μία από τις καταστάσεις που κατατάσσουν τη χώρα μας στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, όπως λέει η Κυβέρνηση;» ήταν το ερώτημα που τέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στον Γιάννη Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης να εμφανίζεται εξαιρετικά λακωνικός και γενικόλογος.

«Η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην αντίδρασή της απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι πλήρως συντονισμένη με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξεκάθαρα απέναντι στη ρωσική εισβολή, από την πρώτη στιγμή, λόγω και έργω» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που έναν μήνα νωρίτερα είχε ερωτηθεί ξανά από το documentonews.gr, αφού σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), το ποσοστό συμμετοχής των τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, που μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Ρωσία ανήλθε έχει αυξηθεί στο 52% επί του συνόλου, από το 39% που ήταν πριν τον πόλεμο.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου από τη Ρωσία δεν έχει σταματήσει από καμία χώρα. Εξακολουθεί να είναι ζητούμενο η μείωση της εξάρτησης ενεργειακά από τη Ρωσία σε όλα τα πεδία και στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο. Και στο σχεδιασμό και στη συζήτηση αυτή, η χώρα μας λαμβάνει μέρος και πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί η ασφάλεια στην αγορά της ενέργειας και για την Ευρώπη και για όλη την υπόλοιπη Υφήλιο. Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούριο, κάτι διαφορετικό σε αυτό. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας δεν δίστασε καμία στιγμή από την αρχή στο να πρωταγωνιστήσει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, έτσι ώστε να μην χρηματοδοτούν η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος με τα χρήματά τους την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» είχε απαντήσει στις 4 Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο ζήτημα είχε αναφερθεί ακόμα και ο Ουκρανός πρέσβης στη χώρα μας, λίγες μέρες πριν την ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, καταγγέλλοντας πως την ώρα του πολέμου, οι Έλληνες εφοπλιστές κάνουν «bussiness as usual». Μάλιστα, ο Σεργκέι Σουτένκο επανήλθε την περασμένη Πέμπτη, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Κώστα Ράπτη στο capital.gr, που ήταν και ο μόνος που δημοσίευσε σχετικά, ο Ουκρανός πρεσβευτής ανέφερε πως τον περασμένο Απρίλιο, από τα 190 τάνκερ που καταγράφηκαν να μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο ή πετρελαιοειδή, τα 76 ανήκαν σε Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι έχουν πια τριπλασιάσει τη μεταφορά σε σχέση με το 2021. Ο Σ. Σουτένκο δεν έμεινε εκεί, αφού παρότι αναγνώρισε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, έθεσε ηθικό ζήτημα με αναφορές και στο «σοκ» της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης, και ειδικά υπό το πρίσμα πως το πετρέλαιο που μεταφέρουν οι Έλληνες εφοπλιστές δεν καλύπτει ανάγκες της Ελλάδας, αλλά προορίζεται για τρίτες χώρες.

«Συνεπώς, η συνέχιση της μεταφοράς δεν είναι κάτι κρίσιμο για την Ελλάδα, αλλά μάλλον για τους ίδιους τους Έλληνες εφοπλιστές» φέρεται ακόμα να ανέφερε, και κρίνοντας από τη χθεσινή απάντηση του Έλληνα εκπροσώπου της κυβέρνησης, η περιγραφή αυτή είναι μάλλον ακριβής.

Διαβάστε επίσης:

Τάνκερ του Μαρινάκη μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, ενώ ο Ολυμπιακός παίζει φιλικό με την Σαχτάρ Ντόνετσκ για την ειρήνη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter