Κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Κλέβουν» 236.274 επικουρικές συντάξεις

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: «Κλέβουν» 236.274 επικουρικές συντάξεις

Από 9 έως 83 ευρώ μηνιαίως παρακρατούν παράνομα, ενώ για 198.349 συνταξιούχους έχουν διορθώσει το «λάθος»

Θύματα της εγκληματικής αδιαφορίας των κυβερνήσεων Μητσοτάκη έχουν πέσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που στερούνται παρανόμως, εξαιτίας παραλείψεων, ποσά που κυμαίνονται μηνιαίως από 9 έως 83 ευρώ. Είναι όμως αδιαφορία ή πρόκειται για συνειδητή εφαρμογή του δόγματος «κλέβουμε λίγα από πολλούς ώστε να είναι τεράστιο το κόστος προσφυγής στη Δικαιοσύνη»; Οπως προκύπτει, έχουμε «κλέφτες» υπουργούς που εφαρμόζουν το συγκεκριμένο δόγμα ώστε να αβγατίζουν τα χρήματα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). που χρειάζονται άλλωστε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) εμπνεύσεως Πινοτσέτ που θεσμοθέτησε στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να παίζει στο χρηματιστηριακό τζόγο τις εισφορές των ασφαλισμένων.

Δείτε επίσης: Μείωση έγινε η αύξηση σε 120.000 συντάξεις

Συγκεκριμένα πρόκειται για 236.274 συνταξιούχους που, λόγω της αδιαφορίας ή των μεθοδεύσεων των υπουργών Γιάννη Βρούτση, Κωστή Χατζηδάκη, Αδωνη Γεωργιάδη και Παναγιώτη Τσακλόγλου να προβούν στη διόρθωση των καταβαλλόμενων ποσών που προκύπτουν από την εισφορά αλληλεγγύης στις επικουρικές συντάξεις, εμφανίζουν παράνομες απώλειες στον συντάξιμο μισθό τους. Το χειρότερο όλων είναι ότι σε 198.349 επικουρικές συντάξεις έχει διορθωθεί το συγκεκριμένο «λάθος».

Πάλι ο νόμος Κατρούγκαλου

Συνεπεία του νόμου Κατρούγκαλου το καλοκαίρι του 2016 επανυπολογίστηκαν οι επικουρικές συντάξεις. Στη βάση αυτού του νέου υπολογισμού θα έπρεπε να υπάρξει και επανυπολογισμός της επιβαλλόμενης από το 2011 εισφοράς αλληλεγγύης (3% –14%) που κατέβαλλαν 434.623 επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν συνέβη. Το 2018, μετά την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) διόρθωσε το «σφάλμα» σε 198.349 συνταξιούχους των ΤΕΑΔΥ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΛΕΜ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΤΕΑΠΙΕΝ, ΤΕΑΧ, ΤΕΑΠΕΡΤ και κατέβαλε επιπρόσθετα τα αναδρομικά.

Δείτε επίσης: Όταν η Δόμνα εξηγεί την «κατακράτηση» των συνταξιούχων (Video)

Ομως στα υπόλοιπα ταμεία δεν διορθώθηκε άμεσα το πρόβλημα. Συγκεκριμένα δεν διορθώθηκε στα εξής ταμεία, από τα οποία ελάμβαναν επικουρική σύνταξη 236.274 πολίτες: ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ-ΤΕΑΜ) – ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι) – ΤΕΑΠΟΖΟ (οινοποιίας) – ΤΑΠΤΠ (Τράπεζα Πίστεως) – ΤΕΑΠΕΤΕ (Εμπορική Τράπεζα) – ΝΑΤ-ΚΕΑΝ (ναυτικοί) – ΤΣΕΑΠΣΓΟ (συν. οργανώσεις) – ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτ. πράκτορες) – ΤΑΔΚΥ (δημοτικοί υπάλληλοι) – ΤΕΑΔ (δικηγόροι) – ΤΕΑΠΥΚ (πρ. καυσίμων) – ΤΑΣ (συμβολαιογράφοι) – ΤΕΑΤΤΑΘ (ταμ. Τύπου) – ΤΕΑΙΣΥΤ (ταμ. Τύπου).

Ηρθε η λαίλαπα Μητσοτάκη

Επειτα από προσφυγές, οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2019 έκριναν παράνομο τον τρόπο υπολογισμού με τον οποίο υφαρπάχθηκαν τα ποσά το 2016 από τους 236.274 συνταξιούχους. Ετσι τον Ιούνιο του 2020 τα ποσά αυτά επιστράφηκαν. Ομως στο υπουργείο βρισκόταν πλέον ως υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης ο Παν. Τσακλόγλου, που είχε βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του για τη σύσταση του ΤΕΚΑ, για τη λειτουργία του οποίου προκύπτει χρηματοδοτικό κενό άνω των 100 δισ. ευρώ. Ετσι ο αποκαλούμενος και «Προκρούστης των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων» Γ. Βρούτσης υλοποίησε το εξής κόλπο: μαζί με τις επιστροφές που επέβαλαν οι δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ γι’ αυτές τις 236.274 επικουρικές συντάξεις επανεμφάνισαν και τις περικοπές του 2012 που ο ίδιος ο Γ. Βρούτσης ως υπουργός των κυβερνήσεων Σαμαρά είχε θεσμοθετήσει (το ΣτΕ το 2015 τις είχε κρίνει παράνομες), ενώ δεν διορθώθηκε ούτε η εισφορά αλληλεγγύης και συνεχίζει να υπολογίζεται στα αρχικά, προ του 2012 ποσά.

Διαβάστε επίσης: «Aπάτες» ΕΦΚΑ σε βάρος 772.000 συνταξιούχων – Εξώδικο από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

Γαβρήλος: Την ανικανότητα του υπουργείου Εργασίας, την πληρώνουν οι συνταξιούχοι

Ο Τσακλόγλου προτείνει αλά ιαπωνικά: Οι διευθυντές να δουλέψουν σε σούπερ μάρκετ για να πάρουν σύνταξη! (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter