Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Στο στόχαστρο η μικρή αγροτική ιδιοκτησία

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Στο στόχαστρο η μικρή αγροτική ιδιοκτησία

Το σχέδιο της κυβέρνησης οδήγησε στους μειωμένους πόρους της νέας ΚΑΠ, ενώ σχεδιάζει και την εισαγωγή φτηνών εργατικών χεριών

Αλλη μια προσπάθεια μετάθεσης ευθύνης σε εξωγενείς παράγοντες. Αλλη μια προσπάθεια κουκουλώματος των ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον αγώνα επιβίωσης των αγροτών που την προηγούμενη εβδομάδα κατήλθαν με τα τρακτέρ τους στο Σύνταγμα. Για όλα φταίει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) λέει το κυβερνητικό αφήγημα, σε μια προσπάθεια να απεκδυθεί ο πρωθυπουργός τις βαριές ευθύνες του. Οπως για την κρίση κόστους ζωής που επιβλήθηκε στην Ελλάδα από το 2021 και άπαντες την αποδίδουν στον πληθωρισμό της αισχροκέρδειας, το αφήγημα Μητσοτάκη είναι ότι φταίει ο Πούτιν που εισέβαλε στην Ουκρανία.
Πράγματι το κυρίαρχο αίτημα των αγροτών που διαδηλώνουν είναι να αλλάξει η νέα ΚΑΠ. Εκεί που βρίσκεται το κυρίαρχο πρόβλημα. Απτεται όμως του τι έπραξε η Ελλάδα από το 2019 που ανέλαβε ο Κυρ. Μητσοτάκης μέχρι και τις 17.10.22, όταν και υποβλήθηκε το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-27 (τελικά εγκρίθηκε στις 21.11.22). Το πνίξιμο των αγροτών, που ήδη έχει αυξήσει δυσθεώρητα στο 13% τον μέσο ρυθμό εγκατάλειψης τόσο σε αριθμό παραγωγών όσο και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πέρα από τις πλημμύρες, και το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και υγρών καυσίμων (όλα αντανακλούν τις ευθύνες Μητσοτάκη) οφείλονται ακριβώς σε αυτό το στρατηγικό σχέδιο.

Στήνει ολιγοπώλια

Το «ευαγγέλιο» Μητσοτάκη, το πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη δηλαδή, μέχρι σήμερα δεν είχε μεγάλη εφαρμογή στον πρωτογενή τομέα καθώς τα ολιγοπώλια δεν είχαν εισέλθει, αφήνοντας χώρο στην αγροτιά. Το προτεινόμενο μείγμα Πισσαρίδη, η πολιτική της «φτηνής ανάπτυξης», που κατατείνει στο χαμηλό κόστος εργασίας με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές ώστε να επέλθει η ανάπτυξη μέσα από τους αυτοματισμούς μιας αγοράς απαλλαγμένης από κρατικές ρυθμίσεις, δεν δίνει σημασία στο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να υποσιτίζεται ή να μην έχει δικαιώματα – μπορεί να επιτευχθεί με αθρόα εισαγωγή φτηνών χεριών που δεν διεκδικούν.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει στην ελληνική ύπαιθρο και έχει καταγραφεί σε μελέτη του πρώην γενικού γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Λόη Λαμπριανίδη για το Ινστιτούτο ΕΝΑ. «Ο συνδυασμός του περιορισμού του εργατικού δυναμικού (λόγω δημογραφικής κρίσης) και της εγχώριας αγροτικής μικροϊδιοκτησίας και του εγχώριου αγροεργατικού δυναμικού, με την ετήσια εισροή εργατών γης, θα εντείνει τις τάσεις συγκέντρωσης της γης στα χέρια λίγων που θα στηριχθούν κυρίως στα κέρδη από την υπερεκμετάλλευση της φτηνής εργασίας και όχι στην τεχνολογική και ποιοτική αναβάθμιση της γεωργίας, γιατί η προσφορά φθηνής ανειδίκευτης εργασίας αποτελεί ένα σαφές αντικίνητρο ποιοτικής αναβάθμισης» αναγράφεται σχετικά.

Η ΚΑΠ ως βρόχος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 έως και το 2022 που τελικά κατέθεσε το στρατηγικό σχέδιο που εγκρίθηκε επέλεξε τη θολούρα. Μηδενική ενημέρωση των παραγωγών για το τι έφερνε στην παραγωγή. Ολα όσα εγκρίθηκαν από τα κοινοτικά όργανα που αφορούν την Ελλάδα και τώρα έχουν βγάλει στους δρόμους τους αγρότες αποτελούν το στρατηγικό σχέδιο Μητσοτάκη ώστε να καταστρέψει τη μικροϊδιοκτησία, μέσα από όσα ζήτησε να εγκριθούν για την Ελλάδα στην ΚΑΠ 2023-27.
Σε σύγκριση λοιπόν με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2014-20), ο πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ για την Ελλάδα παρουσιάζει αρνητική μεταβολή (-1,9%) ενώ οι πόροι στον δεύτερο πυλώνα ενισχύονται σημαντικά (4,6%) χάρη στη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ η συνολική χρηματοδότηση της ΚΑΠ σημειώνει μικρή αρνητική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (-0,5%).

Τελικά αυτές οι μικρές μειώσεις καταστρέφουν την ελληνική αγροτική παραγωγή; Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική. Ο βρόχος μπήκε στο δεύτερο επίπεδο, που αφορά τη χρηματοδότηση κατά τομείς. Συγκεκριμένα στην ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι, όπου το ποσό στήριξης στην Ελλάδα από €234,18 ανά εκτάριο επιλέξιμης έκτασης για κάθε έτος της προγραμματικής περιόδου 2014-20 περιορίστηκε σε €229,37 ανά εκτάριο κατά την περίοδο 2023-27, μεταβολή που με την ισχύουσα απόδοση (3,2 τόνοι/εκτάριο) και την επιλέξιμη έκταση της καλλιέργειας (250.000 εκτάρια) περιορίζει τη στήριξη σε €183,5 εκατ. ετησίως, μέγεθος μειωμένο κατά €3,8 εκατ. σε σχέση με την ετήσια στήριξη κατά την περίοδο 2014-20 (€187,3 εκατ.).

Περιορισμός επίσης σημειώθηκε στη χρηματοδότηση στον τομέα του ελαιόλαδου και των επιτραπέζιων ελιών στην Ελλάδα. Το ποσό της ετήσιας στήριξης περιορίστηκε από €11,098 εκατ. κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο σε €10,666 εκατ. κατά τη διετή μεταβατική περίοδο (δηλαδή για τα έτη 2021 και 2022), παρουσιάζοντας μείωση της τάξης του 3,9%. Επιπλέον, εάν λάβουμε υπόψη τους οικονομικούς πίνακες του δημοσιευμένου και εγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ που αφορούν τη χρηματοδότηση των εν λόγω προγραμμάτων για το σύνολο της περιόδου 2023-27 (€47,514 εκατ.), οι απώλειες σε επίπεδο σύγκρισης μεταξύ των δύο προγραμματικών περιόδων (2014-20 και 2021-27) ανέρχονται σε €8,84 εκατ. (-12,8%).

Πόροι για λίγους

Ακόμη και οι μειωμένοι πόροι οδηγούνται στους «μεγάλους παίκτες», ώστε σε τρίτο επίπεδο να καταστραφούν οι μικροί. Αυτό που επικρατεί στο εγκεκριμένο από τα κοινοτικά όργανα στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας είναι η ανισοκατανομή των άμεσων ενισχύσεων, καθώς το 10% των εκμεταλλεύσεων συγκεντρώνει το 48% των άμεσων ενισχύσεων, ενώ το 45% των εκμεταλλεύσεων που μπορούν να θεωρηθούν μικροκαλλιέργειες λαμβάνει το 10% των άμεσων ενισχύσεων. Ολα αυτά έχουν ενσωματωθεί στη νέα ΚΑΠ 2023-27 και αποτελούν το στρατηγικό σχέδιο της Ελλάδας για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή. Ολα όσα βιώνουν οι αγρότες τώρα έχουν τα σφραγίδα του Κυρ. Μητσοτάκη, που για άλλη μια φορά εμφανίζεται ως ανεύθυνος ενώ φέρει την πλήρη ευθύνη για όσα βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Δείτε επίσης: Αγρότες στο Μεσολόγγι: Πέταξαν κοπριά στο κτίριο της Περιφέρειας (Videos)

Αγρότες: Ξανά στο κέντρο των Βρυξελλών με τα τρακτέρ – Έκαψαν λάστιχα, πέταξαν σανό (LIVE)

Αγρότες: Τα τρακτέρ επιστρέφουν στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

Αφιέρωμα του Politico στον Χάρη Δούκα: H ιστορία είναι γεμάτη από γεννημένους νικητές που τελικά ηττήθηκαν

Τέμπη: Υστατη προσπάθεια να μπει φρένο στη συγκάλυψη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter