Τέμπη: Υστατη προσπάθεια να μπει φρένο στη συγκάλυψη

Τέμπη: Υστατη προσπάθεια να μπει φρένο στη συγκάλυψη

Εξελίξεις δρομολογεί η διαβίβαση της δικογραφίας για τα Τέμπη στη Βουλή

Μπορεί η πλειοψηφία να έριξε άρον άρον τίτλους τέλους στην εξεταστική επιτροπή, αποφεύγοντας την κλήση κρίσιμων μαρτύρων, όμως λογάριαζε χωρίς το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας. Η απόφαση του εφέτη ανακριτή για διαβίβαση της δικογραφίας για το έγκλημα των Τεμπών, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, εκθέτει έτι περαιτέρω τη ΝΔ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη κατέδειξε πως η ζέση της συμπολίτευσης για συγκάλυψη των ευθυνών του Κώστα Καραμανλή και των «γαλάζιων» στελεχών των συναρμόδιων οργανισμών ήταν τέτοια που ούτε τα πιο κομβικά στοιχεία δεν ενδιέφεραν τους συντάκτες του «γαλάζιου» πορίσματος της επιτροπής.

Δείτε επίσης – Ξεπέρασε τις 700.000 υπογραφές το ψήφισμα για να μην υπάρξει συγκάλυψη στα Τέμπη

«Η κυβερνητική πλειοψηφία βιάστηκε να συγκαλύψει, βιάστηκε να “μπαζώσει” την αλήθεια, όπως ακριβώς μπάζωσε και τον τόπο του εγκλήματος το δίδυμο των κ. Τριαντόπουλου και Αγοραστού. Εστω και αργά όμως η αλήθεια θα λάμψει και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί» σχολίασε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βασίλης Κόκκαλης, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αδιανόητο η εξεταστική να ολοκληρώνει τις εργασίες της άρον άρον και χωρίς να έχει σαφή εικόνα της εξελισσόμενης δικαστικής έρευνας».

Κατά τις πληροφορίες του Documento η διαβίβαση της δικογραφίας –η ΝΔ δεν επιθυμούσε να φτάσει στην εξεταστική, κάτι που ομολόγησε ο Ιάσονας Φωτήλας– αναμένεται να προκαλέσει θεσμικές πρωτοβουλίες από τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν αποκλείεται δε η ανακοίνωση των πρωτοβουλιών αυτών να συνοδευτεί με συμβολικές κινήσεις που θα συμπέσουν με το ετήσιο μνημόσυνο για τα 57 θύματα της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Δείτε επίσης – Β. Κόκκαλης: Δικαίωση η απόφαση του Συμβούλιου Εφετών να διαβιβαστεί η δικογραφία για τα Τέμπη στη Βουλή

Δικογραφία υπό φρούρηση

Οπως ανέφεραν στην εφημερίδα αρμόδιες κοινοβουλευτικές πηγές, η δικογραφία θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του κοινοβουλίου και τα μέλη της επιτροπής που θα θέλουν να τη μελετήσουν δεν θα έχουν δικαίωμα να πάρουν αντίγραφα. Σύμφωνα με τις πηγές θα ακολουθηθεί η πεπατημένη της δικογραφίας για το σκάνδαλο Novartis, με μέλος της φρουράς της Βουλής να βρίσκεται εντός της αίθουσας την ώρα που οι βουλευτές θα τη διαβάζουν προκειμένου να μην προκύψει καμία διαρροή εγγράφου.

Αγνοώντας τα επίμονα αιτήματα της αντιπολίτευσης και των συγγενών θυμάτων για την κλήτευση –μεταξύ άλλων– των Κώστα Γενιδούνια, Φίλιππου Τσαλίδη, Κώστα Σπηλιόπουλου, Χρήστου Τριαντόπουλου και των πραγματογνωμόνων των οικογενειών των θυμάτων, η ΝΔ… μπάζωσε και την επιτροπή. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η δικογραφία, η οποία θα έπρεπε να αποτελεί οδικό χάρτη για την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής, ήταν άγνωστο εάν θα διαβιβαζόταν στο κοινοβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση οι προθέσεις της πλειοψηφίας είχαν αποσαφηνιστεί από τότε που άνοιξε η αυλαία της επιτροπής. Η πλειοψηφία αποπειράθηκε να αποδομήσει τους μάρτυρες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αλλά και την ίδια την Ευρωπαία εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου, ενώ στοχοποίησε τον νεκρό μηχανοδηγό, με αποτέλεσμα η οικογένειά του να στείλει εξώδικο.

Μαρκόπουλος εν εξάλλω

Αντιδράσεις εντός και εκτός κοινοβουλίου προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος άσκησε τα καθήκοντά του. Ο βουλευτής Β΄ Πειραιά παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με τον εισηγητή της Νίκης Νίκο Βρεττό, ενώ συγκρούστηκε μετωπικά σχεδόν με όλους τους εισηγητές των λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αλησμόνητο θα μείνει το γεγονός ότι χαρακτήρισε «γουρλίδικη» την επιτροπή λόγω της υπουργοποίησης δύο μελών της, προκαλώντας την αντίδραση του Βαγγέλη Βλάχου, αδερφού του 34χρονου Βάιου που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα, λέγοντας πως θα στείλει στον Δ. Μαρκόπουλο «57 κορνέδες». Διόλου τυχαίο ότι το προκλητικό –έως και τραμπούκικο κάποιες φορές– ύφος του προέδρου είχε αποτέλεσμα να λογοφέρει και με μέλη της πλειοψηφίας, όπως ο Βασίλης Υψηλάντης.

Κομβικές μαρτυρίες

Εκτός από τη συγκλονιστική κατάθεση της «μάνας των Τεμπών» Μαρίας Καρυστιανού, η οποία έδειξε με το δάχτυλο τον Χρ. Τριαντόπουλο ως το κυβερνητικό στέλεχος που έδωσε την εντολή στον Κ. Αγοραστό για το μπάζωμα, σημαντικές ήταν και οι καταθέσεις των μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συνέταξε το «πόρισμα Γεραπετρίτη». Και τα τρία μέλη συνηγόρησαν πως αν υπήρχε ETCS η τραγωδία θα είχε αποφευχθεί, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Χαλκιάς χαρακτήρισε «προδήλως παράνομη» τη μετάταξη του σταθμάρχη, προσθέτοντας ακόμη ένα τεκμήριο για τη διάπραξη του αδικήματος της ψευδορκίας από τον Κ. Καραμανλή στην εξεταστική, όπως κατήγγειλε η μειοψηφία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter