Le Monde για Qatargate: Η Καϊλή στην υπηρεσία του Κατάρ

Le Monde για Qatargate: Η Καϊλή στην υπηρεσία του Κατάρ

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του «Mediapart» και της κοινοπραξίας EIC, ο Ιταλοελβετός  πρόεδρος της FIFA Gianni Infantino,  διαδραμάτισε ιδιαίτερο ρόλο στην εκστρατεία επιρροής που διεξήγαγε υπέρ του Κατάρ στο τέλος του 2022 η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή.

Κατηγορούμενη για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά», η κ. Καϊλή αφηγείται, σε σημείωμα (που καταστράφηκε στο τηλέφωνό της στις 21 Νοεμβρίου 2022), το οποίο αποκάλυψε το Mediapart, ότι είχε προσκληθεί στο Κατάρ από τη FIFA, στην κατηγορία “VVIP” (“πολύ πολύ σημαντικό πρόσωπο”) – στις 20 Νοεμβρίου 2022, για να παρακολουθήσει τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το δείπνο της με τον Ινφαντίνο για να πιέσει ευρωβουλευτών του Μακρόν

Σύμφωνα με το υπόμνημα, μετά τη συνάντηση, η κ. Καϊλή δείπνησε για «δύο ώρες» με τον κ. Ινφαντίνο, τη σύζυγό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FFF), Noël Le Graët, και δύο Γάλλους. Τους τρέλανα, έγραψε.

Kατά την Le Monde, στόχος της Καιλή ήταν να πείσει τους καλεσμένους να επηρεάσουν τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να «σταματήσει» την πρωτοβουλία της ομάδας των Μακρονιστών ευρωβουλευτών – στην πρώτη γραμμή της οποίας ήταν η βουλευτής Nathalie Loiseau – υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που καταδίκαζε τη FIFA και το Κατάρ.

Πρόθυμος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εμιράτου, ο κ. Ινφαντίνο βασίστηκε στον κ. Le Graët, γνωστό ως «NLG», για να ασκήσει πίεση στα Ηλύσια, κατόπιν αιτήματος της κυρίας Kαϊλή, όπως αναφέρει στην εφημερίδα γνώστης του θέματος;, διερωτάται το δημοσίευμα, σημειώνοντας, ότι σε επικοινωνία της με τη FIFA η απάντηση ήταν, ότι «δεν σχολιάζει φήμες».

«Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ειδική σχέση μεταξύ του κ. Ινφανίτνο και της κυρίας Καϊλή. Ο κ. Infantino δεν κάλεσε προσωπικά την κυρία Καϊλή. Η κυρία Καϊλή ήταν καλεσμένη στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως και εκατοντάδες καλεσμένοι», ανέφεραν, ενώ, όταν ρωτήθηκε ο κ. Le Graët δεν απάντησε.

Στις 8 Δεκεμβρίου, με βάση δικαστικά στοιχεία που εξασφάλισε η βελγική εφημερίδα Le Soir, ο ερευνητικός ιστότοπος έριξε φως στο ρόλο που διαδραμάτισε ο κ. Ινφαντίνο στην εκστρατεία πίεσης που διεξήγαγε τον Νοέμβριο του 2022 η πρώην Ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, υπέρ της Ντόχα.

Δείτε επίσης: Qatargate: Η απάντηση της Καϊλή για τα σπίτια και τους Έλληνες εφοπλιστές

Οι βιτριολικές δηλώσεις του Ινφαντίνο που εγείρουν υποψίες

Στις 19 Νοεμβρίου 2022, σε μια συγκλονιστική συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), εξέπληξε τους δυτικούς παρατηρητές υπερασπιζόμενος τη διοργανώτρια χώρα του τουρνουά, το Κατάρ, στο ευαίσθητο θέμα των ξένων εργατών και ανέφερε χαρακτηριστικά «Έχω πρόβλημα με τους επικριτές. Όλοι αυτοί οι ιεροκήρυκες είναι υποκριτές», δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA. Ποιος νοιάζεται για τους μετανάστες εργάτες; Η FIFA, το ποδόσφαιρο και, για να είμαστε ξεκάθαροι, και το Κατάρ».

Αυτές οι βιτριολικές δηλώσεις έχουν πάρει ιδιαίτερη έκταση μετά τις αποκαλύψεις του Mediapart και της κοινοπραξίας European Investigative Collaborations (EIC) σχετικά με το λεγόμενο σκάνδαλο «Qatargate» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τελικά, με το Μέγαρο Ηλυσίων επικοινώνησε ένας στενός φίλος του κ. Le Graët, ο διευθυντής θεσμικών σχέσεων της γαλλικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ο Erwan Le Prévost – εκείνη την εποχή ήταν μέλος μιας αποστολής επιθεώρησης FFF, που υποτίθεται θα επαλήθευε, ότι τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων τηρούνται στο βασικό στρατόπεδο της γαλλικής ομάδας στο Κατάρ – ο οποίος, πριν ολοκληρώσει αυτό το έργο, έλαβε ακριβείς οδηγίες από την κα Καϊλή.

Διαβάστε επίσης: Le Soir για Qatargate: Καϊλή και Τζόρτζι εμπλέκονται σε επιχείρηση lobbying για Μαρινάκη και Προκοπίου

Πηγή: www.lemonde.fr

Διαβάστε επίσης: Qatargate: Η ΕΕ απέτυχε να ελέγξει τη διαφθορά καταγγέλλουν ευρωβουλευτές

Qatargate: «Μπίζνες» με εφοπλιστές και Ρώσους από τον σύντροφο της Εύας Καϊλή

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter