Qatargate: Η ΕΕ απέτυχε να ελέγξει τη διαφθορά καταγγέλλουν ευρωβουλευτές

Qatargate: Η ΕΕ απέτυχε να ελέγξει τη διαφθορά καταγγέλλουν ευρωβουλευτές
Εβα Καϊλή (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Ένα χρόνο από το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει πλήξει ποτέ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα ερωτήματα του Qatargate συνεχίζουν να έρχονται, γράφει το ευρωπαϊκό Politico, που πρόσφατα αποκάλυψε μια σειρά από έγγραφα της αστυνομικής έρευνας που έδειχναν τις διασυνδέσεις τριών πρωταγωνιστών, της Εύας Καϊλή, του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι και του Αντόνιο Παντσέρι με με ξένες χώρες και μεγάλες εταιρείες, εκτός των καθηκόντων τους.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη πέρασαν μια ώρα συζητώντας για τη διαφθορά στο Στρασβούργο, με πολλούς να υποστηρίζουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με την αντίδραση της ΕΕ μέχρι στιγμής.

Διαβάστε επίσης: Qatargate: «Μπίζνες» με εφοπλιστές και Ρώσους από τον σύντροφο της Εύας Καϊλή

Τον Δεκέμβριο του 2022, η αστυνομία έκανε μια σειρά επιδρομών στις Βρυξέλλες, συλλαμβάνοντας βασικούς υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών προσωπικοτήτων υψηλού προφίλ και κατασχέθηκαν σακούλες με μετρητά. Αργότερα απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους υπόπτους ότι πήραν μετρητά ή δώρα αντάλλαγμα για υπηρεσίες στο Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία σε αυτό που έγινε γνωστό ως Qatargate.

Οι αρχές του Ευρωκοινοβουλίου έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να ενισχύσουν τους κανόνες σχετικά με το λόμπι και την επιρροή στη δημοκρατία της ΕΕ. Ωστόσο, ορισμένοι ευρωβουλευτές στη συζήτηση στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη εξέφρασαν ανησυχίες ότι δεν έχουν γίνει αρκετά.

Ξεπερνάει σε φαντασία το Netflix

«Όλο αυτό το σκάνδαλο μας έχει βλάψει όλους», είπε η Καρίμα Ντέλι από τους Γάλλους Πράσινους. «Ανάμεσα στις βαλίτσες με μετρητά που βρέθηκαν στα σπίτια των ανθρώπων, στα αεροπορικά εισιτήρια, στα ξενοδοχεία που πληρώνονται όλα τα έξοδα, η πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τη φαντασία μιας σειράς του Netflix. Είναι καιρός το Κοινοβούλιο να τακτοποιήσει το σπίτι του».

Η έρευνα της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Εύα Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβούλιου, αρνείται τις προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Δύο άλλοι ύποπτοι, ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτής, και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, σύντροφος της Καϊλή και πρώην βοηθός του Παντζέρι, ομολόγησαν την εμπλοκή τους στην αστυνομία. Ο Τζιόρτζι λέει τώρα ότι οι καταθέσεις του στους ανακριτές ελήφθησαν υπό πίεση και πρέπει να απορριφθούν.

«Αναρωτιέμαι πραγματικά πόση διαφθορά έχει πραγματικά εξαλειφθεί, αν διαβάσουμε το Politico», δήλωσε η Ιρένα Τζοβένα, Σλοβένη ευρωβουλευτής στην κεντρώα ομάδα Renew Europe. «Αναρωτιέμαι επίσης πώς το παράνομο λόμπι εξακολουθεί να επηρεάζει πραγματικά τη λήψη των αποφάσεών μας», είπε.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές επέκριναν τη βραδύτητα της βελγικής έρευνας, 12 μήνες μετά τις πρώτες συλλήψεις.

Διαβάστε επίσης: Τώρα… θυμήθηκαν να ψάξουν το σπίτι της Καϊλή στο Ψυχικό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter