Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας BMW

Λεφτά στην ανάπτυξη δίνει το group της BMW επεκτείνοντας το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας

Το BMW Group ξεκινά μία εκτενή επέκταση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας (FIZ) βόρεια του Μονάχου. Το βασικό σχέδιο (masterplan) του “FIZ Future”, που είναι προϊόν ενός διαγωνισμού αστικής ανάπτυξης, θα επεκτείνει το κέντρο εξέλιξης κατά 50% περίπου μέχρι το 2050. Το BMW Group θα επενδύσει γύρω στα 400 εκατομμύρια ευρώ στην πρώτη φάση της κατασκευής, το οποίο θα δημιουργήσει μια βιώσιμη υποδομή για την ανάπτυξη της μελλοντικής μετακίνησης.

Πρόκειται για την κατασκευή ενός κτιριακού συγκροτήματος συνολικού εμβαδού 157.000 m2. Από το 2019 και μετά, περίπου 5.000 άτομα θα εργάζονται εδώ σε καινοτόμους open-plan χώρους εργασίας, εξελίσσοντας υλισμικό (hardware) και λογισμικό (software) για τα μελλοντικά οχήματα της εταιρίας.

«Εδώ στο Μόναχο, θα δημιουργήσουμε την επόμενη γενιά ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, με αποφασιστικές καινοτομίες για τη μετακίνηση του μέλλοντος. Εστιάζοντας σε τεχνολογίες πληροφορικής (IT) και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), το κέντρο θα αποτελέσει επίσης το ‘λίκνο’ μιας νέας βιομηχανίας και μιας νέας γενιάς μηχανικών και προγραμματιστών ΙΤ», δήλωσε ο Χάραλντ Κούγκερ, Πρόεδρος Δ.Σ. της BMW AG. «Σήμερα θέτουμε μαζί το θεμέλιο λίθο για το νέο μας εργοστάσιο ιδεών. Το FIZ Future σηματοδοτεί την ισχυρή μας δέσμευση στην περιοχή του Μονάχου και στην καινοτόμα δύναμη της Γερμανίας. Εδώ ακριβώς χτίζεται το μέλλον». Ο Πρωθυπουργός κ. Χόρστ Σιχόφερ δήλωσε τα εξής: «Τα συγχαρητήριά μου γι’ αυτή τη διορατική επιλογή της τοποθεσίας. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί τη συνέχιση μιας επιτυχημένης ιστορίας 100 ετών. Η μελλοντική φιλοσοφία μετακίνησης δημιουργείται ακριβώς εδώ. Η επέκταση του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του BMW Group στο Μόναχο είναι μία ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη μελλοντική δύναμη της Βαυαρίας».

Το βασικό σχέδιο του FIZ Future .

Στο πλαίσιο της Στρατηγικής, NUMBER ONE > NEXT, το BMW Group και το πρόγραμμα FIZ Future στοχεύουν στη δημιουργία ενός πλαισίου μακροπρόθεσμης ανάπτυξης για το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας. Με περίπου 26.000 θέσεις εργασίας και επιφάνεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου τ.μ., το κέντρο είναι ήδη η μεγαλύτερη εγκατάσταση του BMW Group. Σε διάφορα στάδια, η επέκταση θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για άλλους 15.000 εργαζόμενους μέχρι το 2050. Στόχος είναι η δημιουργία χώρου, αλλά το σημαντικότερο, η επίτευξη των κατάλληλων συνθηκών εργασίας για το μέλλον. Τεχνολογικές αλλαγές, που υπαγορεύουν η ψηφιοποίηση και η συνδεσιμότητα, απαιτούν ευέλικτες δομές ομάδων, γρήγορες αποφάσεις και άμεση εφαρμογή. Γι’ αυτό, τα νέα κτίρια θα προσφέρουν πρωτίστως ανοιχτούς, ευέλικτους χώρους όπου τα μέλη του προσωπικού θα μπορούν να συναντώνται, να συζητούν και να υλοποιούν άμεσα τις ιδέες τους – για παράδειγμα, δοκιμάζοντας νέο λογισμικό (software) για ένα πρωτότυπο όχημα σε κάποιο εργαστήριο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και βλέποντας άμεσα τα αποτελέσματα. Επομένως, η επέκταση και η αναδιοργάνωση του FIZ αποτελεί μία επένδυση όχι μόνο στη μελλοντική ανταγωνιστικότητα της εταιρίας αλλά και σε ελκυστικούς, προηγμένους χώρους εργασίας.

Στο διαγωνισμό αστικής ανάπτυξης που διοργανώθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικοδομικών Κανονισμών της Πόλης του Μονάχου, η πρόταση της αρχιτεκτονικής εταιρίας HENN ήταν εκείνη που εντυπωσίασε περισσότερο. Ξεκινώντας από αυτή – και με τακτική εμπλοκή κατοίκων της περιοχής – καταρτίστηκε και εγκρίθηκε ένα βασικό σχέδιο FIZ Future από το Συμβούλιο της Πόλης του Μονάχου τον Ιούλιο του 2016, σαν βάση για την επέκταση. Μετά από την τελετή έναρξης της κατασκευής του έργου, θα δημιουργηθούν - μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα – περαιτέρω διοικητικά γραφεία, εγκαταστάσεις έρευνας και εργαστήρια, καθώς και πάγκοι δοκιμών και στούντιο σχεδίασης.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.