Λέσβος: Σε τρία μέτωπα η φωτιά – Καμένα σπίτια και εκκένωση οικισμού (Video/Photo)

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαλάσκας / stonisi.gr

Ο καπνός από την πυρκαγιά στη Λέσβο φτάνει μέχρι τα Κύθηρα – 430 χιλιόμετρα μακριά

Σε τρία μέτωπα μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στα Βατερά Λέσβου, με περιουσίες και δάση να έχουν καεί και τις φλόγες να φτάνουν κυριολεκτικά μέχρι τη θάλασσα.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά. Σε κάποια τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα έχοντας κάψει σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες. Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά.

Όπως είναι γνωστό τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται στο μέτωπο της πυρκαγιάς, έχουν καεί σπίτια στον οικισμό των Βατερών, κάτοικοι και τουρίστες μετακινούνται προς το Στάδιο του Πολιχνύτου, ενώ και πλωτά του λιμενικού βρίσκονται σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν τουρίστες από την παραλία.

Μήνυμα προληπτική εκκένωσης από Βατερά προς Πολιχνίτο έστειλε το 112. Η προληπτική εκκένωση του πολυσύχναστοι τουριστικού προορισμού των Βατερών αποφασίστηκε από τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου με 4 αεροπλάνα Καναντέρ, δύο PZL, τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα, δύο υδροφόρες, τρία λεωφορεία, ένας προωθητές γαιών και ένα βυτιοφόρο καυσίμου.

Επίσης, η κανονιοφόρος «Κάσος» πρόκειται να καταπλεύσει στην περιοχή για πιθανή συνδρομή.

Απεγκλωβίστηκαν 9 άτομα

Συνολικά εννέα άτομα απεγκλωβίστηκαν από την ακτή των Βατερών με σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Πρόκειται για τέσσερις αλλοδαπούς και πέντε Έλληνες που ήταν εγκλωβισμένοι στην παραλία και περικυκλωμένοι από τη φωτιά.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πλωμαρίου, ενώ μία από τους διασωθέντες μεταφέρθηκε προληπτικά στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου

 

Στην περιοχή επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρα τμήματα 4 αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

«Η φωτιά αυτή τη στιγμή μαίνεται σε δάσος πάνω από την παραλία των Βατερών και κατεβαίνει προς την παραλία, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη φωτιά» ανέφερε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου Ανδρέας Αξής.

Όπως είπε, τέσσερα με πέντε λεωφορεία βρίσκονται στο σημείο για να μεταφέρουν τον κόσμο από τα Βατερά προς Πολυχνίτο στο πλαίσιο της εντολής εκκένωσης.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter