Ουκρανία: Τον Ιούνιο αναμένει τα πρώτα F-16 – Επίθεση ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο

Ουκρανία: Τον Ιούνιο αναμένει τα πρώτα F-16 – Επίθεση ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο
AP Photo/Ahn Young-joon, File

Το Κίεβο αναμένει να παραλάβει τα πρώτα του μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τους δυτικούς συμμάχους του τον Ιούνιο-Ιούλιο, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμη ουκρανική στρατιωτική πηγή.

Η Ουκρανία έχει ζητήσει τα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την αεροπορική υπεροχή της Ρωσίας για περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου. Η πηγή δεν ανέφερε ποια χώρα θα προμηθεύσει τα αεροσκάφη. Μέχρι στιγμής, η Δανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν δεσμευτεί να στείλουν F-16 στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην επίσκεψή του στην Αθήνα τον Αύγουστο 2023, είχε αποκαλύψει αυτός και όχι ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνία για εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων σε ελληνικά F-16.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζελένσκι είχε πει ότι «Ευχαριστώ για την προσοχή στην Ουκρανία. Σήμερα έχουμε συζητήσει προτεραιότητες με τον κ. πρωθυπουργό. Έχω πει πολύ σημαντικές προτεραιότητες για να τερματίσουμε την εισβολή, μας χρειάζεται η βοήθεια της Ελλάδας στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16. Ευχαριστώ πολύ».

Ο Ιλιά Γιεβλάς, εκπρόσωπος της πολεμικής αεροπορίας της Ουκρανίας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ορισμένοι Ουκρανοί πιλότοι ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους για να πετάξουν τα πολεμικά αεροσκάφη.

Ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να βασιστεί σε έναν σχετικά μικρό στόλο αεροσκαφών της σοβιετικής εποχής, καθώς πάλευε να συγκρατήσει την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Με τις ρωσικές δυνάμεις να προελαύνουν αργά στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και να πραγματοποιούν νέα επίθεση στα βορειοανατολικά κοντά στην πόλη Χάρκοβο, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι βλέπουν την προσθήκη των F-16 ως ζωτικής σημασίας αναβάθμιση για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας.

400 εκατ. δολάρια από τις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Το πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 400 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία, έρχεται μετά την ψήφιση του νόμου για την παροχή βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία περιλαμβάνει πυροβολικό, πυρομαχικά για τα αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS, αντιαρματικά όπλα, τεθωρακισμένα οχήματα και φορητά οπλικά συστήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στο πεδίο της μάχης, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν χερσαία επίθεση με θωρακισμένα κατά της περιοχής του Χαρκόβου στη βορειοανατολική Ουκρανία νωρίς σήμερα, και προήλασαν κατά ένα χιλιόμετρο κοντά στη συνοριακή πόλη Βοβτσάνσκ σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη, δήλωσε υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή.

Η επίθεση ανοίγει ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο, δύο και πλέον χρόνια μετά τη ρωσική εισβολή. Οι εχθροπραξίες σε συνοριακές περιοχές στην περιφέρεια του Χαρκόβου συνεχίζονται και το Κίεβο απέστειλε περισσότερες δυνάμεις ως ενισχύσεις, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν στόχο να ωθήσουν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ακόμα και 10 χιλιόμετρα πιο πίσω από τα ρωσικά σύνορα και ότι οι δυνάμεις του Κιέβου προσπαθούν να τις συγκρατήσουν.

Η Ουκρανία εκδίωξε τα ρωσικά στρατεύματα από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής του Χαρκόβου το 2022, τον πρώτο χρόνο του πολέμου, αλλά αφού άντεξε την αντεπίθεση του Κιέβου πέρυσι, οι ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται και πάλι και προχωρούν αργά στην περιοχή του Ντονέτσκ, νοτιότερα.

Στο Βοβτσάνσκ, μια συνοριακή πόλη στο Χάρκοβο με πληθυσμό 17.000 κατοίκων προπολεμικά, που τώρα έχει μειωθεί σε μερικές χιλιάδες, οι αρχές δήλωσαν ότι ο οικισμός και οι γύρω περιοχές βομβαρδίζονται με σφοδρότητα.

Οι αρχές βοηθούν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, δήλωσε ο Ταμάζ Γκαμπαρασβίλι, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Βοβτσάνσκ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Hromadske radio.

Ζελένσκι: «Είμαστε έτοιμοι»

Οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν προετοιμασμένες για μια νέα ρωσική χερσαία επίθεση στα σύνορα της περιοχής του Χαρκόβου, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η Ουκρανία τους αντιμετώπισε εκεί με στρατεύματα: ταξιαρχίες και πυροβολικό», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι η Ρωσία μπορεί να στείλει περισσότερα στρατεύματα για να στηρίξει την απόπειρα προέλασής της.

Διαβάστε επίσης:

Πρωτοφανής κίνηση του Ισραήλ στον OHE: Κατέστρεψε αντίγραφο του Καταστατικού Χάρτη εξαιτίας της αναβάθμισης της Παλαιστίνης (Video)

Ρωσία: Ο Πούτιν διόρισε ξανά τον Μιχαήλ Μισούστιν πρωθυπουργό

Ο ΟΗΕ αναβάθμισε τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στον παγκόσμιο οργανισμό

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter