Ο ΟΗΕ αναβάθμισε τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στον παγκόσμιο οργανισμό

Ο ΟΗΕ αναβάθμισε τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στον παγκόσμιο οργανισμό
AP Photo/Julia Nikhinson, File

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε την Παρασκευή νέα «δικαιώματα και προνόμια» στην Παλαιστίνη και κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει ευνοϊκά το αίτημά του να γίνει το 194ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Το ψήφισμα έλαβε 143 ψήφους υπέρ, 9 κατά, 25 αποχές. Η Παλαιστίνη διατηρεί το καθεστώς του κράτους παρατηρητή, αλλά θα λάβει σχεδόν όλα τα δικαιώματα ενός πλήρους κράτους μέλους, εκτός από το δικαίωμα ψήφου στη Γενική Συνέλευση και να είναι υποψήφια για όργανα του ΟΗΕ. Το ψήφισμα καθορίζει ότι η Παλαιστίνη πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη και συνιστά στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει το θέμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ασκήσει βέτο σε ένα ευρέως υποστηριζόμενο ψήφισμα του Συμβουλίου στις 18 Απριλίου που θα άνοιγε το δρόμο για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη, έναν στόχο που οι Παλαιστίνιοι επιδίωκαν εδώ και καιρό και το Ισραήλ έχει εργαστεί για να αποτρέψει, και ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ κατέστησε σαφές την Πέμπτη ότι Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αντίθετη στο ψήφισμα της συνέλευσης.

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τα υποψήφια μέλη των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να είναι «ειρηνόφιλα» και το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να προτείνει την είσοδό τους στη Γενική Συνέλευση για τελική έγκριση. Η Παλαιστίνη έγινε κράτος παρατηρητής μη μέλος του ΟΗΕ το 2012.

Η αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ ευχαρίστησε τα κράτη μέλη.

Πώς ψήφισαν οι χώρες:

Διαβάστε επίσης:

Γερμανοί νεοναζί επιτέθηκαν σε Πράσινη πολιτικό – Την έφτυσαν και φώναζαν «Χάιλ Χίτλερ»

Βρετανία: Δύο 80χρονες ακτιβίστριες έσπασαν την προθήκη του ιστορικού χειρόγραφου της Μάγκνα Κάρτα (Video)

Σούζαν Σάραντον: Στην Παλαιστίνη δεν ξεκίνησαν όλα την 7η Δεκεμβρίου 2023

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter