Λέσβος: Περιορίστηκε στην περιοχή Ρογκάδα η φωτιά έπειτα από τρεις ημέρες μάχης με τις φλόγες

Λέσβος: Περιορίστηκε στην περιοχή Ρογκάδα η φωτιά έπειτα από τρεις ημέρες μάχης με τις φλόγες
Καταστροφές από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου, Κυριακή 24 Ιουλίου 2022. (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Υπό έλεγχο βρίσκονται τα δύο από τα τρία μέτωπα της φωτιάς που καίει για τρίτη μέρα στα βουνά της νότιας Λέσβου, η οποία άφησε πίσω της σοβαρές ζημιές σε εκτάσεις, σπίτια και επιχειρήσεις της περιοχής των Βατερών.

Συγκεκριμένα, υπό έλεγχο είναι τα μεγάλα μέτωπα πάνω από τη Βρίσα στα δυτικά και στο χωριό Σταυρός στα βορειοδυτικά, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Λέσβου, Ανδρέα Αξή.

Αυτή την στιγμή η φωτιά καίει μόνο στην περιοχή Ρογκάδα όπου και ξέσπασε η φωτιά στις 10 το πρωί του περασμένου Σαββάτου και όπου επιχειρούν δασοπυροσβετικά αεροπλάνα. Όπως είπε ο κ. Αξής «ευχή όλων είναι οι αναμενόμενοι το απόγευμα άνεμοι να μην προκαλέσουν αναζωπυρώσεις». «Έτσι κι αλλιώς, καταλήγει ο κ. Αξής, οι πάντες είμαστε σε επιφυλακή και θα είμαστε μέχρι να σβήσει η τελευταία σπίθα φωτιάς».

Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, σημειώθηκε αναζωπύρωση λόγω της ενίσχυσης των βορείων ανέμων στη μεγάλη φωτιά που καίει από το πρωί του Σαββάτου στη νότια Λέσβο και τις περιοχές Βρίσας, Βατερών και Σταυρού.

Στην περιοχή σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Πανάγο Κουφέλο, πνέουν άνεμοι 7 μποφόρ με αποτέλεσμα η φωτιά να φουντώσει στην περιοχή Ρογκάδα στο σημείο που ξεκίνησε και βορειοδυτικά της Βρίσας σε αρκετή απόσταση όμως από τον οικισμό.

Μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας, και από το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν δύο ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο, ενώ οι αρχές αναμένουν περισσότερα εναέρια μέσα, με τον αντιδήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ανδρέα Αξή.

Αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή και η προσπάθεια όλων των υπηρεσιών και πολιτών της Λέσβου. Δύο υδροφόρες έστειλε ο Δήμος Μυτιλήνης, νεαροί κτηνοτρόφοι με τα αγροτικά τους έρχονται από χτες το πρωί να βοηθήσουν, οι πυροσβέστες, οι υπάλληλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου και οι εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Το βράδυ που πέρασε με υπεράνθρωπη προσπάθεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν η φωτιά να μην μπει μέσα στα εκκενωμένα χωριά της Βρίσας στην ανατολική πλευρά της φωτιάς και Σταυρός στη δυτική πλευρά. Στόχος με την βοήθεια των αεροπυροσβεστικών μέσων, μέχρι το μεσημέρι να ελεγχθούν τα μέτωπα.

«Δεν έχει αέρα, ας ελπίσουμε πως μέχρι νωρίς το απόγευμα θα έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε τα μέτωπα» ανέφερε νωρίτερα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου Ανδρέας Αξής, ωστόσο οι δύο νέες αναζωπυρώσεις εντείνουν την ανησυχία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr, μέχρι τις 8 το πρωί της Δευτέρας, και από το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούσαν δύο ελικόπτερα, ένα αεροπλάνο, ενώ οι αρχές αναμένουν περισσότερα εναέρια μέσα.

Αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή και η υπέρ το δέον προσπάθεια όλων των υπηρεσιών και πολιτών της Λέσβου. Δύο υδροφόρες έστειλε ο Δήμος Μυτιλήνης, «παιδάκια 20 έως 22 χρονων κτηνοτρόφοι με τα αγροτικά τους έρχονται από χτες το πρωί να βοηθήσουν», οι πυροσβέστες, οι υπάλληλοι του Δήμου Δυτικής Λέσβου και οι εθελοντές κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες. Στα μέτωπα βρίσκεται και η Περιφέρεια, η αστυνομία, ο Σύλλογος Εστίασης Ασπίδα, οργανώσεις, η Υπατη Αρμοστεία, ο Ερυθρός Σταυρός, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και κάτοικοι της Λέσβου από κάθε άκρη του νησιού.

Τρίτη ημέρα μάχης με τις φλόγες στη Λέσβο – Νέες αναζωπυρώσεις σε δύο μέτωπα

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter