Κορονοϊός: Παράταση του lockdown με ανοιχτά δημοτικά, νηπιαγωγεία και κλειστά καταστήματα

Κορονοϊός: Παράταση του lockdown με ανοιχτά δημοτικά, νηπιαγωγεία και κλειστά καταστήματα

Aνακοινώθηκε και επισήμως η παράταση του lockdown μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, αλλά και η επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών.

Η κυβέρνηση μετέτρεψε σε απόφαση την εισήγηση της πλειοψηφίας της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για το άνοιγμα των δημοτικών και νηπιαγωγείων από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου ακόμη και στις περιοχές όπου βρίσκονται στο «κόκκινο», όπως επίσης και για την παράταση της αναστολής λειτουργίας στο λιανεμπόριο.

Διαβάστε επίσης: Ο Παναγιωτόπουλος αδειάζει την κυβέρνηση: Από την τηλεόραση μάθαμε για το lockdown (Ηχητικό)

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα:

  • Ανοίγουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά με αυστηρά μέτρα προστασίας
  • Παραμένει η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων περιποίησης νυχιών.
  • Παρατείνονται τα μέτρα για τις εκκλησίες. Οι λειτουργίες θα γίνονται χωρίς την παρουσία πιστών.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι η κατάσταση θα αξιολογείται σε εβδομαδιαία βάση και κάθε Παρασκευή θα γίνονται οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Διαβάστε επίσης: 49 θάνατοι και 386 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ – 721 νέα κρούσματα

Παπαευαγγέλου: «Η ιστορία θα τραβήξει, η πανδημία θα είναι εδώ»

H αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στις ηλικίες 25 με 35 ετών είναι αυτό το διάστημα στο μικροσκόπιο της επιτροπής λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Η ιστορία αυτή θα τραβήξει. Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας πολλούς μήνες ακόμα», τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, κυρίως για αναπτυξιακούς και έπειτα για εκπαιδευτικούς λόγους. Προβλέπεται η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών- εκπαιδευτικών, η λειτουργία των σχολείων σε μικρές ομάδες παιδιών, το τακτικό πλύσιμο χεριών και ο αερισμός αιθουσών. Στόχος είναι να ανοίξει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επίσης, υπογράμμισε πως «πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη στη διάρκεια των γιορτών».

Μαγιορκίνης: «Υψηλή η κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος»

Στην Ελλάδα συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων ανά την επικράτεια και η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σταδιακή υποχώρηση, τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όμως, η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να μένει επιβαρυμένη, σημείωσε. Προσέθεσε πως το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter