Λονδίνο: Πύρινη κόλαση – Στους 12 οι νεκροί – Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τους

Λονδίνο: Πύρινη κόλαση – Στους 12 οι νεκροί – Φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τους

Φόβοι για δεκάδες νεκρούς στον πύργο του Λονδίνου που τυλίχθηκε σήμερα στις φλόγες, αφού οι ίδιοι οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως άνθρωποι έπεφταν στο κενό ή περνούσαν πάνω από ανθρώπινα σώματα. Παράλληλα φαίνεται πολύ δύσκολο να έχουν επιζήσει άτομα των τελευταίων ορόφων.

Η φωτιά που εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα χαμηλού ορόφου, ενδεχομένως του δευτέρου σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες προκλήθηκε μετά από έκρηξη ψυγείου, χωρίς ωστόσο αυτή η εκδοχή να έχει διασταυρωθεί.

Το κτίριο των 120 διαμερισμάτων το οποίο κτίσθηκε το 1974 έχει σχεδόν ολοσχερώς απανθρακωθεί.

Σε τουλάχιστον 12 νεκρούς ανήλθε ο απολογισμός στην φωτιά που ξέσπασε σε ουρανοξύστη στο Λονδίνο. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω, ενώ ο επικεφαλής οργάνωσης που συμμετέχει στην επιχείρηση εντοπισμού των θυμάτων -ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί – αποκάλυψε ότι κανείς από τους ενοίκους των τριών τελευταίων ορόφων δεν μπορεί να έχει επιβιώσει.

«Έχουμε μια λίστα με αγνοούμενους, υπάρχουν τόσο πολλοί. Είναι πιθανό να ξεπερνούν τους 50, πιθανότατα εκατοντάδες», είπε.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ένοικοι πετούσαν τα παιδιά τους από υψηλότερους ορόφους σε μια προσπάθεια να σωθούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να διαφύγουν με αυτοσχέδια σχοινιά

Όπως αναφέρεται,  ένα μωρό το οποίο η μητέρα του το πέταξε από το 10ο όροφο επέζησε με μόνο μερικά σπασμένα κόκαλα και μώλωπες, καθώς το έπιασαν από κάτω άτομα που συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης και διάσωσης.

Οι παγιδευμένοι, αρκετοί από τους οποίους θεωρείται ότι είναι ακόμη εγκλωβισμένοι ακούστηκαν να ικετεύουν για τη ζωή τους, ενώ κουνούσαν λευκές πετσέτες και έκαναν σήματα με φακούς και κινητά τηλέφωνα σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή των πυροσβεστών. 

Πυροσβέστες υπέστησαν ελαφρά εγκαύματα

Για τουλάχιστον ακόμα 24 ώρες θα επιχειρούν οι πυροσβέστες στην πυρκαγιά του 24ώροφου κτιρίου εργατικών κατοικιών στο δυτικό Λονδίνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία.

«Ήταν μια πολύ μεγάλη και πολύ σοβαρή πυρκαγιά. Αναμένω ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου θα είναι στο σημείο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς για τις επόμενες τουλάχιστον 24 ώρες», δήλωσε η Επίτροπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου Ντάνι Κότον.

Η Κότον δήλωσε επίσης ότι ένας αριθμός πυροσβεστών υπέστη ελαφρά τραύματα.

Ερωτήματα για την ασφάλεια του κτιρίου

Έγγραφα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο δείχνουν ότι ομάδα κατοίκων διαμαρτυρόταν επιμόνως για την κατάσταση του κτιρίου και τους κινδύνους πυρκαγιάς.

Ανάλογο ήταν και το αίτημα του Δημάρχου του Λονδίνου ο οποόις ζήτησε να απαντηθούν τα ερωτήματα για την ασφάλεια του κτιρίου.

«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Σαντίκ Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

Ένοικος του κτιρίου που μίλησε σε δημοσιογράφους είπε ότι το κτήριο δεν είχε κεντρικό σύστημα πυρόσβεσης προσθέτοντας ότι κατάλαβε τη φωτιά από τον καπνό στο διάδρομο έξω από το διαμέρισμά στο οποίο διέμενε στον 17ο όροφο του κτηρίου. Πρόσθεσε πως οι ένοικοι είχαν προειδοποιήσει πριν μερικούς μήνες για το κίνδυνο που διατρέχουν λόγω μη ύπαρξης συστήματος πυρόσβεσης.

Ομάδα κατοίκων είχε διαμαρτυρηθεί εγγράφως κατ΄επανάληψιν για τους κινδύνους πυρκαγιάς στο Grenfell Tower εξαιτίας του όγκου των υλικών που είχε συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια των πρόσφατων εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου, της ελαττωματικής καλωδίωσης και της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας.

http://www.dailymail.co.uk/~/article-4601902/index.html

LIVE: People trapped in huge west London tower block inferno – reports

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter