Μάικ Τζόνσον: Ποιος είναι ο «τραμπικός» και ακραία συντηρητικός νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Μάικ Τζόνσον: Ποιος είναι ο «τραμπικός» και ακραία συντηρητικός νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ο ακραία συντηρητικός Μάικ Τζόνσον εκλέχτηκε την Τετάρτη από το σύνολο των Ρεπουμπλικανών βουλευτών ως ο νέος πρόεδρος της Βουλής, βάζοντας τέλος σε εβδομάδες πολιτικού τέλματος. Η εκλογή του ακραιφνούς οπαδού του Τραμπ αποτελεί σαφή στροφή σε ακόμα πιο δεξιά μονοπάτια για τους Ρεπουμπλικανούς, αφού ο Τζόνσον έπαιξε ρόλο στην προσπάθεια ανατροπής του αποτελέσματος των εκλογών του 2020 σε τέσσερις αμφίρροπες πολιτείες (battleground states). Παράλληλα, ο ακραίος συντηρητισμός του τον έχει ωθήσει στο παρελθόν να καταφερθεί με πάθος εναντίον των αμβλώσεων και των ομοφυλόφιλων.

Δείτε επίσης: Ο Τραμπ εξαγγέλλει απελάσεις υποστηρικτών της Χαμάς εάν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ

Η βαριά σκιά του Τραμπ

Η επιρροή του Τραμπ φαίνεται ότι δεν έχει πάψει να ασκείται έντονα στο «Παλιό καλό κόμμα» (Good Ol’ Party – GOP). Αυτό συνάγεται από το γεγονός ότι ο Τζόνσον έχει υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν πιστός υπηρέτης της ατζέντας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ.

Ήταν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των ισχυρισμών του Τραμπ ότι οι προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν νοθευμένες εναντίον του. Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Τζόνσον ήταν ο επικεφαλής μιας ομάδας περισσότερων από 100 Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν την υπόθεση του Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, σχετικά με την υποστήριξη μιας αγωγής στο Τέξας που προσπάθησε να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020 σε τέσσερις πολιτείες: Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν. Τις ώρες μετά την επίθεση στις 6 Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, ο Τζόνσον καταψήφισε τα εκλογικά αποτελέσματα, που έδιναν τη νίκη στο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ διεκδίκησε τα εύσημα που βοήθησε να εκλεγεί ο Τζόνσον. Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης, όπου αντιμετωπίζει μια δίκη για πολιτική απάτη, ο πρώην πρόεδρος είπε ότι ο Τζόνσον θα ήταν ένας «μεγάλος Πρόεδρος της Βουλής».

Ακραία συντηρητικός

Παράλληλα, ο Τζόνσον είναι γνωστός για τις βαθειά συντηρητικές απόψεις του. Είναι σφοδρά κατά των αμβλώσεων, με τις ερωτήσεις του σε επιτροπές της Βουλής που εξέταζαν το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση να αγγίζουν τα όρια του γραφικού. «Είστε υπέρ της άμβλωσης σε μια γυναίκα που είναι μερικά δευτερόλεπτα μακριά από το να γεννήσει;», ρώτησε μια μαία στη Βουλή. Όταν εκείνη απάντησε ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, ο Τζόνσον επανήλθε με ακόμα πιο γελοία απόκριση: «Δεν έχει συμβεί σε εσάς, κυρά μου»…

Επίσης, σε editorial που κυκλοφόρησαν στην τοπική εφημερίδα της Λουιζιάνα, ο Τζόνσον αποκάλεσε την ομοφυλοφιλία έναν «εγγενώς αφύσικο» και «επικίνδυνο τρόπο ζωής» που θα οδηγούσε σε «νομιμοποιημένη παιδεραστία» και πιθανώς θα καταστρέψει «όλο το δημοκρατικό σύστημα».

Και, σε ένα άλλο άρθρο έγραψε: «Η φυλή, η πίστη και το φύλο σου είναι αυτό που είσαι, ενώ η ομοφυλοφιλία και ο παρενδυτισμός είναι πράγματα που κάνεις. Αυτή είναι μια ελεύθερη χώρα, αλλά δεν παρέχουμε ειδική προστασία για τις παράξενες επιλογές κάθε ανθρώπου».

Παμψηφεί

Ο Τζόνσον αναδείχθηκε πρόεδρος στην πρώτη ψηφοφορία με το όνομά του στην κάλπη, έπειτα από τρεις υποψήφιους που απέτυχαν καθώς δεν συγκέντρωσαν τις απαραίτητες ψήφους. Ο αρχηγός της πλειοψηφίας της Βουλής, Στιβ Σκάλις, ο πρόεδρος της δικαστικής επιτροπής της Βουλής, Τζιμ Τζόρνταν και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της πλειοψηφίας της Βουλής, Τομ Έμερ, απέτυχαν όλοι να συγκεντρώσουν αρκετή υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους. Από την άλλη, και οι 220 Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής ψήφισαν υπέρ του Τζόνσον το απόγευμα της Τετάρτης. Κανένας Δημοκρατικός δεν υποστήριξε την υποψηφιότητά του.

Το αδιέξοδο της εκλογής προέδρου της Βουλής είχε εμποδίσει τους βουλευτές να εγκρίνουν κρίσιμα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης του Λευκού Οίκου για πρόσθετη βοήθεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ και την Ουκρανία. Λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία, ο Τζόνσον υποσχέθηκε ότι η Βουλή θα εγκρίνει ψήφισμα που εκφράζει την υποστήριξη των βουλευτών στο Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε σε μια περίοδο έκτακτης κρίσης αυτή τη στιγμή και ο κόσμος χρειάζεται να είμαστε δυνατοί», ανέφερε. «Η χώρα απαιτεί ισχυρή ηγεσία αυτού του σώματος και δεν πρέπει να αμφιταλαντευόμαστε».

Μεταξύ των πρώτων καθηκόντων του Τζόνσον ως προέδρου θα είναι να αντιμετωπίσει ένα διαφαινόμενο κλείσιμο της κυβέρνησης (shutdown). Οι βουλευτές έχουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για να συμφωνήσουν σε μια συμφωνία για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter