«Μακμπέθ» του Σαίξπηρ στις διαδικτυακές προβολές του Εθνικού Θεάτρου

«Μακμπέθ» του Σαίξπηρ στις διαδικτυακές προβολές του Εθνικού Θεάτρου

Στο πλαίσιο του νέου κύκλου ελεύθερων προβολών του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται οι παραστάσεις «Μακμπέθ», «Hotel Éternité», «Χίλιες και μία ιστορίες» και «Συρανό ντε Μπερζεράκ», σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου.

Απόψε στις 21.00 το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τον «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε μετάφραση Νίκου Χατζόπουλου και σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη στο www.n-t.gr και στο www.culture.gr. Το περίφημο «καταραμένο» έργο του Σαίξπηρ, ένα «παραμύθι» για τη βία, για την ηδονή, για την εξουσία, για την τρέλα και κυρίως για τη μήτρα που τα γεννά, ανέβηκε σε συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Γραμμένο σε μια περίοδο πολιτικής και ηθικής κρίσης αποτυπώνει τη μεγάλη τραγωδία του ανθρώπου να διακρίνει το καλό από το κακό, την επιθυμία από τον φόβο, το φως από το σκοτάδι. Το κυνήγι της εξουσίας, η ανασφάλεια και ο φόβος, μήπως αυτή χαθεί, οδηγούν στα μεγαλύτερα εγκλήματα.

Ο Μακμπέθ είναι στρατηγός στον στρατό του Σκώτου βασιλιά Ντάνκαν. Επιστρέφει νικητής και διψασμένος για εξουσία. Υποκινείται από τη σύζυγό του αλλά και από το Πεπρωμένο του. Τρεις μάγισσες του έχουν δώσει το στίγμα της μοίρας του: είναι γραπτό του να γίνει βασιλιάς. Η δίχως όριο φιλοδοξία του τον οδηγεί στα πιο αποτρόπαια εγκλήματα. Ο ένας φόνος οδηγεί σε έναν επόμενο. Η πτώση θα είναι το ίδιο ηχηρή. Στην παράσταση παίζουν ο Δημήτρης Λιγνάδης, η Μαρία Κίτσου, η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η Ράνια Οικονομίδου, ο Γιώργος Μπένος κ.ά.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται ως εξής:

Κυριακή 12/4, στις 21:00

«Hotel Éternité», του Γιάννη Καλαβριανού, σε σκηνοθεσία του ίδιου

Σάββατο 11/4 στις 17:00 & Κυριακή 12/4 στις 12:00

Χίλιες και μία ιστορίες, (για παιδιά από 5 χρόνων) του Μάικ Κέννυ, σε σκηνοθεσία Βάσιας Ατταριάν και Μυρτώς Μακρίδη

Αυτή την εβδομάδα προστίθεται και μια ακόμη παράσταση, το έργο «Συρανό ντε Μπερζεράκ» του Εντμόν Ροστάν, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου κατά τη θεατρική περίοδο 2010-2011. Η παράσταση θα είναι διαθέσιμη για 24 ώρες, από τις 13:00 το μεσημέρι του Σαββάτου, 11 Απριλίου, έως και την ίδια ώρα της Κυριακής, 12 Απριλίου.

«Το θέατρο ως σύμφυτη λειτουργία στον άνθρωπο δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα άλλο μέσον. Η ζωντανή αλληλεπίδραση μεταξύ σκηνής και κοινού θα είναι πάντα μία και μοναδική. Στην παρούσα φάση ψάχνουμε κάτι για να υποκαταστήσουμε τη θεατρική πράξη, όχι να την αντικαταστήσουμε» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter