Mareva-Gate: Aπό τις “συκοφαντίες” του Documento στον… παράδεισο των Paradise Papers

Mareva-Gate: Aπό τις “συκοφαντίες” του Documento στον… παράδεισο των Paradise Papers

Η ζωή έχει τον δικό της τρόπο να λύνει τα προβλήματα ή να… φέρνει και νέα σε ορισμένους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Μαρέβα Μητσοτάκη και ας γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω. 

Το Documento στις 12 Φεβρουαρίου 2017 είχε αποκαλύψει το σκάνδαλο με την offshore εταιρεία της και ζητούσε την κατάθεση του πόθεν έσχες αλλά και τον έλεγχο από τις ελληνικές αρχές.

Τότε η κυρία Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είχε καταφύγει στην προσφιλή λύση της λασπολογίας και της απειλής με προσφυγή στη δικαιοσύνη, μια και ήταν στη μέση και η βολική της “διάσταση” με τον σύζυγό της, Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Η κατοχή μιας εταιρείας offshore, από σύζυγο αρχηγού πολιτικού κόμματος, είναι αναμφίβολα ένα σοβαρό θέμα ηθικής, νομικής και πολιτικής τάξης. Επιχειρήσαμε και τότε να επικοινωνήσουμε τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι για να μας δώσει την απάντησή της τόσο για τις εταιρείες όσο και για τη σύντομη δραστηριοποίησή τους ,που θέτει σοβαρά ερωτήματα για το είδος της επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Η κυρία Γκραμπόφσκι επέλεξε να απαντήσει δια του δικηγόρου της Μιχάλη Δημητρακόπουλου, χωρίς ουσιαστικά να δίνει απαντήσεις που απαιτεί η θέση της ως δημοσίου προσώπου, το οποίο μάλιστα όχι μόνο δεν αποφεύγει αλλά αντίθετα επιδιώκει τη δημοσιότητα δημοσιοποιώντας ακόμη και φωτογραφίες της καθημερινότητάς της στα social media . Επανέλαβε μάλιστα, τότε, τις απειλές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

“Ήδη από τις 7.02.2017, με δημόσια τοποθέτησή της, η κυρία Γκραμπόφσκι έχει αναφέρει ότι τον λόγο πλέον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη, στην οποία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Ο διάλογος με αυτούς, που επιμένουν στη συκοφαντία και σκόπιμα αγνόησαν το περιεχόμενο του από 11.03.2016 εξωδίκου της , με το οποίο απαντούσε με απόλυτη πληρότητα σε παρόμοιο δημοσίευμα, είναι προσχηματικός και δεν έχει πλέον κανένα νόημα.”

Είναι περιττό βέβαια να πούμε πως το 2016 δεν υπήρχε καν το Documento για να απαντήσει σε κάποιο εξώδικο. Η κυρία Μητσοτάκη επέλεξε τότε τη σιωπή, τη συσκότιση για ένα πεδίο που είναι ήδη γκρίζο και την απόκρυψη στοιχείων από την κοινή γνώμη που παραπέμπει σε απόκρυψη ευθυνών. Η ύπαρξη ή μη offshore είναι πολύ σοβαρό θέμα. Όπως και η επιμονή μη δημοσιοποίησης του Πόθεν Έσχες η οποία θα ήταν ικανή να αποστομώσει και όσους κινούνται από δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και όσους έχουν δόλο.

Στις λίστες του “παραδείσου”

Eννιά μήνες μετά η εμφάνιση της εξωχώριας εταιρείας της συζύγου του κυρίου Μητσοτάκη στις λίστες είναι όχι απλώς μια επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Documento, αλλά εγείρει και νέα ζητήματα για την Μαρέβα και τις οικονομικές της δραστηριότητες, τις οποίες αρνήθηκε – και με τη συνδρομή της Βουλής εν τέλει – να καταθέσει στο πόθεν έσχες. 

Και είναι αντικειμενικά λίγο δύσκολο να απειλήσει κάποιος με δικαστικά μέτρα ένα διεθνές κονσόρτσιουμ δημοσιογράφων…

Διότι, παρά την προσπάθεια των συστημικών Μέσων να βρουν…. παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του ζεύγους Μητσοτάκης, το ζήτημα δεν είναι εάν οι offshore είναι νόμιμες εταιρείες. Το σκανδαλώδες ζήτημα είναι οι εταιρείες αυτές λειτουργούν ως «ταμεία εξυπηρέτησης» τεράστιων ποσών που φοροδιαφεύγουν, διευκολύνοντας τις τριγωνικές και υπόγειες συναλλαγές.

Εξάλλου, όπως έλεγε πριν από λίγο καιρό κι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter: “Όχι στην επιχειρηματικότητα που λειτουργεί βασιζόμενη σε προνομιακές σχέσεις με τις τράπεζες, στη φοροδιαφυγή και στη μαύρη εργασία.”  Όχι, δηλαδή,στις περιπτώσεις που εμφανίζονται στα Paradise Papers, μεταξύ των οποίων και αυτή της συζύγου του…

Η κορυφή του παγόβουνου φάνηκε. ο Τιτανικός όμως όταν το αντιλήφθηκε ήταν αργά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter