Μαριάννα Δήτσα: Πώς την αποχαιρέτησε η κόρη της

Μαριάννα Δήτσα: Πώς την αποχαιρέτησε η κόρη της

Με ένα ποίημα του Ηλία Λάγιου αποχαιρέτησε τη μητέρα της Μαριάννα Δήτσα, η Αννα Ελεφάντη, από τη συλλογή “Το βιβλίο της Μαριάννας” (εκδ. Ίκαρος).

Όπως η ίδια αναφέρει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μητέρα της «την ποίηση αγάπησε, την ποίηση σπούδασε κι έπειτα δίδαξε στο Πανεπιστήμιο και πάντα εκεί επέστρεφε για να χωρέσει το κοφτερό, ασυμβίβαστο μυαλό της».

Διαβάστε επίσης – Πέθανε η συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα

«Μαριάννα, κι ένα μόνο ποίημα αν μου ζητάτε,
ίσως ο νους του σάς φανή πτωχός, μα η ρίμα
μες στην κρυφία ψυχή σκιρτά. Να μελετάτε
τ’ αποτελέσματα που έπονται είναι κρίμα·
η πλήρης μοναξιά που υφέρπει στο τραπέζι
θα γίνη ένα παιδί ― θα κλαίη και θα παίζη».
Αντίο μαμά. Σε αγαπώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαριάννα Δήτσα έφυγε από τη ζωή, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου. Υπήρξε καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ερευνήτρια και συγγραφέας και έγινε περισσότερο γνωστή επειδή ήταν η «Συννεφούλα», για την οποία γράφτηκε το ομώνυμο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου στον δίσκο «Φορτηγό».

Η Μαριάννα Δήτσα υπήρξε και σύζυγος του Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του περιοδικού της μεταπολίτευσης «Ο πολίτης».

Η βιβλιογραφία

Στο διάμεσο του κλασικισμού και ρομαντισμού – Τρεις αναφορές στα γνωστά, άγνωστα του ελλαδικού 19ου αιώνα Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Η παλαιότερη πεζογραφία μας – Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο: 1830-1880, Νεολογία και κριτική στον 19ο αιώνα – Νεόπλαστοι λογοτεχνικοί όροι από τη Συναγωγή του Σ. Α. Κουμανούδη, ενώ είχε επιμελήθηκε την επανέκδοση του κλασικού αφηγήματος του Δημήτριου Βικέλα «Λουκής Λάρας».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter