Πέθανε η συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα

Πέθανε η συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα

Έφυγε από τη ζωή, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, η καθηγήτρια Ιταλικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ, ερευνήτρια και συγγραφέας Μαριάννα Δήτσα, η οποία έγινε περισσότερο γνωστή επειδή ήταν η «Συννεφούλα», για την οποία γράφτηκε το ομώνυμο τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου στον δίσκο «Φορτηγό».

Η Μαριάννα Δήτσα υπήρξε και σύζυγος του Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του περιοδικού της μεταπολίτευσης «Ο πολίτης».

Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από την ανάρτηση του συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη.

Η βιβλιογραφία

Στο διάμεσο του κλασικισμού και ρομαντισμού – Τρεις αναφορές στα γνωστά, άγνωστα του ελλαδικού 19ου αιώνα Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Η παλαιότερη πεζογραφία μας – Από τις αρχές της ως τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο: 1830-1880, Νεολογία και κριτική στον 19ο αιώνα – Νεόπλαστοι λογοτεχνικοί όροι από τη Συναγωγή του Σ. Α. Κουμανούδη, ενώ είχε επιμελήθηκε την επανέκδοση του κλασικού αφηγήματος του Δημήτριου Βικέλα, «Λουκής Λάρας».

Η ανάρτηση Κοροβίνη

«ΑΝΤΙΟ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΜΑΣ

Μας αποχαιρέτησε σήμερα το πρωί η εκλεκτή φίλη Μαριάννα Δήτσα, η Μιμίκα μας, η “Συννεφούλα” των εποχών που γεννούσαν τολμηρούς ποιητές, η Θεσσαλονικιά αρχόντισσα που άναβε φωτιές στο διάβα της, πανεπιστημιακός, νεοελληνίστρια, σύντροφος για χρόνια του κορυφαίου διανοούμενου της Αριστεράς Άγγελου Ελεφάντη, ιδρυτή και διευθυντή του εμβληματικού περιοδικού κοινωνικοπολιτικού στοχασμού της μεταπολίτευσης “ο πολίτης”, γενναία γυναίκα, μποέμισσα κι αριστοκράτισσα φίνα. Αντίο, καλή μου φίλη! Ένα ποτήρι ακόμη ξέχειλο θα στήνω στα γλέντια μου, Μαριάννα μου, για να σε θυμάμαι, στα τσιμπούσια μας και στα μεγαλεία σου, τον καιρό της εκθαμβωτικής σου γοητείας, όταν, φοιτητής σε πρωτογνώρισα!».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter