Μαρκ Ρούτε: Ολοταχώς για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ

Μαρκ Ρούτε: Ολοταχώς για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ
Mark Rutte (AP Photo/Mindaugas Kulbis)

Ο ένας μετά τον άλλο οι ηγέτες χωρών μελών του ΝΑΤΟ δηλώνουν την υποστήριξή τους στον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε που θεωρείται πλέον φαβορί για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει τον Μαρκ Ρούτε ως επόμενο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, δήλωσε στο Ρόιτερς αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Ρούτε, ο οποίος θεωρείται φαβορί για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ στη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, είχε εκφράσει πέρυσι το ενδιαφέρον του για τη θέση.

Νωρίτερα σήμερα το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης πως υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ρούτε για να τεθεί επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος είναι ο πρωθυπουργός με την πιο μακροχρόνια θητεία στην Ολλανδία, είχε ανακοινώσει απροσδόκητα τον Ιούλιο πως αποχωρεί από την ολλανδική πολιτική, αλλά παραμένει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές της 22ας Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, ο Ρούτε είναι αυτή τη στιγμή ο μοναδικός επίσημος υποψήφιος για τη θέση.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στηρίζει τον Μαρκ Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στέφεν Χέμπερστραϊτ.

«Με την τεράστια εμπειρία του, την πείρα του όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας και την οξυμένη αίσθηση της διπλωματίας, είναι ένας εξαιρετικός υποψήφιος» για να διαδεχτεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ο Χέμπερστραϊτ σε ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ, με την οποία γνωστοποίησε ότι ο Γερμανός καγκελάριος στηρίζει τον Ρούτε.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Ρούτε είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση προς το παρόν στις παρασκηνιακές συζητήσεις μολονότι πρόσφατα, σε ανεπίσημες συνομιλίες, ακούστηκε και το όνομα του προέδρου της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις. Όμως με τη στήριξη της Ουάσινγκτον, των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και άλλων 16 χωρών του ΝΑΤΟ –σύμφωνα με διπλωμάτες– ο Ρούτε ήδη βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και οποιοσδήποτε αντίπαλός του θα έδινε δύσκολο αγώνα για να επικρατήσει.

Διαβάστε επίσης: Ζαχάροβα: «Επικίνδυνη η άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter