Μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη για τη Folli Follie ο Ανδρέας Κουτούπης: Οι καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και το «γαλάζιο» παρελθόν

Μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη για τη Folli Follie ο Ανδρέας Κουτούπης: Οι καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις και το «γαλάζιο» παρελθόν

Με την ιδιότητα του μάρτυρα υπεράσπισης αναμένεται να καταθέσει στη δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie ο Ανδρέας Κουτούπης, ο οποίος εκτός από «γαλάζιο» παρελθόν είχε απασχολήσει την επικαιρότητα μετά από δημοσίευμα του newsbomb.gr και καταγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «πλιάτσικο 5,5 εκατ. ευρώ» με εκατοντάδες συμβάσεις με το Δημόσιο.

Θέμα ημερών είναι η κατάθεση του Αν. Κουτούπη στη δίκη για τη Folli Follie, με πρόσωπα που παρακολουθούν τις εξελίξεις να εκφράζουν την απορία τους με το γεγονός ότι ο άλλοτε πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της εταιρίας που απομακρύνθηκε μετά τη δικαστική απόφαση αντικατάστασης της διοίκησης καλείται ως μάρτυρας υπεράσπισης και όχι κατηγορίας.

Ο κ. Κουτούπης υπήρξε μέλος της ΔΑΠ και στη συνέχεια της ΔΑΚΕ, ενώ εκτέλεσε χρέη συντονιστή της Γραμματείας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας επί ημερών Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Για πρώτη φορά απασχόλησε την επικαιρότητα το 2009 διότι διετέλεσε ειδικός γραμματέας του ΥΠΟΙΚ (με χαρτοφυλάκιο την εποπτεία των ΔΕΚΟ) για μόλις 24 ώρες. Αιτία της ακαριαίας καρατόμησής του ήταν τα καυστικά σχόλια που είχε αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

«Θα διαγράψει τον Κουτούπη ο Μητσοτάκης;»

Ο κ. Κουτούπης επανήλθε στη δημοσιότητα όταν στις αρχές του Ιανουαρίου του 2023 το newsbomb.gr δημοσίευσε ρεπορτάζ με τίτλο: «Οι νέοι «Πάτσηδες» της ΝΔ – 420 αναθέσεις 5,5 εκατ. ευρώ σε 40 μήνες». Το δημοσίευμα αναφερόταν στη δραστηριότητα της εταιρίας, KnR, η οποία -σύμφωνα με το δημοσίευμα- «εξασφάλισε από το Δημόσιο 302 συμβάσεις ύψους 3,6 εκατ. ευρώ!» την περίοδο 2019 έως 2022.

Επίσης, στο μικροσκόπιο της δημοσιογραφικής έρευνας είχε τεθεί και η εταιρία, Spark Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, του συνεταίρου του κ. Κουτούπη, Άκη Ροδάκου, ο οποίος παρουσιαζόταν ως φίλος και συνομιλητής του Άδωνη Γεωργιάδη στα social media. Η εν λόγω εταιρία φερόταν -κατά το δημοσίευμα- να έχει εξασφαλίσει κι εκείνη συμβάσεις με το Δημόσιο ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Ως εκ τούτου, η Κουμουνδούρου είχε εκδώσει ανακοίνωση, σημειώνοντας πως «πυκνώνουν τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν ένα νέο όργιο με 420 απευθείας αναθέσεις, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε στελέχη της ΝΔ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχειρεί να το καλύψει με γενικόλογες αοριστίες. Την ώρα που οι πολίτες μετράνε και το τελευταίο ευρώ με την αισχροκέρδεια να τους γονατίζει, περιμένουμε από την κυβέρνηση σαφείς απαντήσεις για ένα ακόμη σκάνδαλο που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα».

Σε αυτό το πλαίσιο ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

1. «Θα διαγράψει τον κ. Κουτούπη από τη ΝΔ ή στηρίζει ακόμα ένα πλιάτσικο 5,5 εκατ. ευρώ;

2. Θα ζητήσει να επιστρέψουν τα 5,5 εκατ. ευρώ που ενθυλάκωσαν από τα δημόσια ταμεία;

3. Θα ζητήσει από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και το Ελεγκτικό Συνέδριο να διεξάγουν ελέγχους για τη νομιμότητα των εν λόγω απευθείας αναθέσεων;

4. Θα απαντήσει αυτή τη φορά ή θα συνεχίσει να προσβάλλει την δοκιμαζόμενη κοινωνία, επιτρέποντας σε κάποιους να κάνουν πάρτι με τα χρήματα των φορολογουμένων;».

Στην αντεπίθεση ο Κουτούπης

Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Κουτούπη δια του δικηγόρου του, Αλέξη Κούγια, ο οποίος περιέγραψε τον πελάτη του ως θύμα πολιτικών επιδιώξεων. Ο κ. Κούγιας είχε καταφερθεί κατά της τότε εκπροσώπου Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προαναγγέλλοντας την κατάθεση ένδικων μέσων.

«Είναι θύμα μιας εκ προθέσεως και για πολιτικούς μόνο λόγους, συκοφαντικής δυσφημήσεως από την εκπρόσωπο τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, Πόπη Τσαπανίδου, αλλά και από συγκεκριμένους στρατευμένους δημοσιογράφους και πολιτικούς, περί του ότι δήθεν η εταιρεία, της οποίας είναι ιδιοκτήτης, έχει χαριστικώς γίνει αποδέκτης 400 απευθείας αναθέσεων, όσον αφορά την προσφορά των ειδικών επιστημονικών υπηρεσιών, τις οποίες προφέρει επί σειρά ετών» είχε δηλώσει ο κ. Κούγιας, με τις διαρροές να κάνουν λόγο για πρόθεση κατάθεσης μήνυσης για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης, της ψευδούς καταμήνυσης και της εκβίασης για πραγματικά γεγονότα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν, αφού -κατά τις πληροφορίες- καμία μήνυση δεν υπεβλήθη.

Το «πλούσιο» κατηγορητήριο

Σε κάθε περίπτωση, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του Αν. Κουτούπη σε αυτήν την πολυκύμαντη ακροαματική διαδικασία, η οποία είχε διακοπεί εξαιτίας της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων το 2023, αλλά και σοβαρού κωλύματος της εισαγγελέα της έδρας.

Υπενθυμίζεται πως για μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου δικάζονται για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, όπως εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.

Επίσης, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δικάζεται και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ενώ συνολικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται περί τα δέκα άτομα.

Να σημειωθεί δε ότι -κατά τη δικογραφία- από το σκάνδαλο της Folli Follie προκλήθηκε ζημία εκατομμυρίων ευρώ σε φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπως επίσης σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, όπως ασφαλιστικούς φορείς.

Διαβάστε επίσης: Δώρα Αυγέρη: Ο Αδωνης Γεωργιάδης θυσιάζει τα πάντα στο βωμό του κέρδους των λίγων

Σύμφωνο «νομιμοποίησης» μεταναστευτικού διαύλου Ελλάδας – Ινδίας υπογράφει ο Μητσοτάκης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter