Τέμπη: «Μας δίνουν στοιχεία με μεγάλη δυσκολία» – Τι αποκαλύπτει ειδικός πραγματογνώμονας

Τέμπη: «Μας δίνουν στοιχεία με μεγάλη δυσκολία» – Τι αποκαλύπτει ειδικός πραγματογνώμονας

Ο ειδικός πραγματογνώμονας και τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων των Τεμπών μιλά για τις καθυστερήσεις και τα εμπόδια που συναντά στην έρευνά του.

Συνέντευξη-βόμβα στο Documento του ειδικού πραγματογνώμονα και τεχνικού συμβούλου των οικογενειών θυμάτων Βασίλη Κοκοτσάκη. Υποστηρίζει ότι με δυσκολία δίνονται στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές, ότι οι πραγματογνώμονες του δημοσίου παρέκαμψαν τα επικίνδυνα στοιχεία με εκρηκτικές ιδιότητες, ότι τα υλικά αυτά (ξυλόλιο, τολουόλιο, βενζόλιο) «χρησιμοποιούνται στη νοθεία των καυσίμων», ενώ από τα λεγόμενά του καταδεικνύεται η ψευδορκία του CEO της Hellenic Train Μαουρίσιο Καποτόρτο.

Επιτρέπεται μια αμαξοστοιχία να μεταφέρει τέτοιες ουσίες;

Οι κανονισμοί προβλέπουν πώς μπορούν να μεταφέρονται αυτά τα υλικά. Η επιβατική δεν δικαιολογείται να μεταφέρει τέτοιου είδους υλικά, ενώ στην εμπορική δεν υπήρχαν τέτοια υλικά στις φορτωτικές.

Άρα δεν υπήρχε καταγραφή για μεταφορά τέτοιων υλικών.

Αν μεταφέρθηκε τέτοιο υλικό, πάει να πει ότι μεταφερόταν παράνομα.

Γιατί λέτε «αν» ενώ εντοπίζετε ότι μεταφέρθηκαν τέτοια υλικά;

Εμείς εντοπίζουμε την ύπαρξη τέτοιων υλικών στον χώρο. Από εκεί και πέρα, είναι αντικείμενο της έρευνας. Εμείς κάναμε έρευνα επί των στοιχείων που με μεγάλη δυσκολία μας παραχωρούνται.

Γιατί με «μεγάλη δυσκολία»;

Το όλο περιστατικό εξελίσσεται εδώ και ένα χρόνο κι εμείς τα στοιχεία τα παίρνουμε πάρα πολύ αργά. Ακόμη κι αυτό το τελευταίο στοιχείο το πήραμε έπειτα από απαίτηση και πίεση των συγγενών…

Χωρίς τη δική σας πραγματογνωμοσύνη δεν θα είχε διαπιστωθεί ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους (ΓΧΚ) έχει εντοπίσει ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο;

Το ξυλόλιο, το τολουόλιο και το βενζόλιο –τρεις κοινοί διαλύτες πολλύ επικίνδυνοι κατά τη μεταφορά και την απελευθέρωσή τους στο περιβάλλον– ήταν στα ίδια ακριβώς έγγραφα του ΓΧΚ από τα τέλη Μαρτίου του 2023. Ομως οι πραγματογνώμονες που είχε ορίσει η ανακριτική αρχή είδαν μόνο το πιο ακίνδυνο από τα υλικά αυτά –ήταν και δικαιολογημένο να υπάρχει–, το έλαιο σιλικόνης. Σε αυτό απέδωσαν το φαινόμενο, κάτι που από την πρώτη στιγμή αμφισβητήσαμε και παραξενευτήκαμε γιατί δεν ασχολήθηκαν με όσα υπήρχαν στο πόρισμα του ΓΧΚ.

Πώς γίνεται ένας πραγματογνώμονας να προσπεράσει αυτό το στοιχείο;

Εγώ πάντως δεν θα το προσπερνούσα ποτέ. Καλό θα είναι να ερωτηθούν…

«Το μπάζωμα εξ ορισμού δυσχεραίνει την έρευνα»

Εάν δεν είχε γίνει το fast track μπάζωμα, θα είχαν συλλεχθεί περισσότερα στοιχεία;

Είναι υποχρέωση των ενεργούντων να διαφυλάξουν τον χώρο μέχρι να πάρουν εντολή να μην τον φυλάνε πια. Ο,τι μεταφερθεί και κατ’ ανάγκη αφαιρεθεί από τον χώρο πρέπει να αξιολογείται, να κινηματογραφείται, να φωτογραφίζεται, να πηγαίνει σε μέρος όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να ελεγχθεί, να φυλάσσεται και να σφραγίζεται. Αυτό δεν έγινε.

Δυσχεραίνει την έρευνα το μπάζωμα;

Εξ ορισμού.

Ο CEO της Hellenic Train στην εξεταστική απέδωσε την έκρηξη στα υγρά ψύξης. Εσείς συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την άποψη;

Προφανώς αναφέρεται στο έλαιο σιλικόνης.

Εσείς μόνο έλαιο σιλικόνης εντοπίσατε;

Ε όχι βέβαια. Από τα τελευταία δείγματα που πάρθηκαν πάνω από τα σώματα των παιδιών, τα υπολείμματα των θυμάτων, απουσίαζε εντελώς. Το μόνο που δεν υπήρχε ήταν το έλαιο σιλικόνης. Δεν υπήρχε σε αυτό που απέδωσαν οι πραγματογνώμονες στην έκθεση.

Στα υπολείμματα των ρούχων δεν βρέθηκε;

Οχι. Την ανάλυση την έκανε το ΓΧΚ, όχι εμείς. Εμείς παίρνουμε τα στοιχεία από εκεί.

Πόσες εκθέσεις έγιναν συνολικά;

Το ΓΧΚ έχει πάρει δύο φορές δείγματα, μία φορά από εξωτερικό χώρο και μία φορά από τα υπολείμματα.

Δεν θα έπρεπε από μόνη της η εισαγγελική αρχή να δώσει εντολή για πραγματογνωμοσύνη επί των συλλεχθέντων;

Η απάντηση εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μου.

Αυτά τα υλικά με τις εκρηκτικές ιδιότητες πού μπορεί να τα βρει κανείς, σε ποια προϊόντα, πού χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον; Τι μπορεί να μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία που εμπεριείχε αυτά τα υλικά;

Το βενζόλιο, το λουόλιο και το ξυλόλιο είναι κοινοί διαλύτες. Είναι παράγωγα του πετρελαίου. Παράγονται σε πολύ μεγάλες ποσότητες στις ΗΠΑ, έχουν ευρεία χρήση γιατί καιόμενα δημιουργούν πολύ μεγάλη ενέργεια. Παλαιότερα υπήρχαν σαν συστατικά και στη βενζίνη. Μετά την αποκάλυψη πως δημιουργούν πολλά προβλήματα στην υγεία από την καύση τους ή την επαφή τους με τον άνθρωπο απαγορεύτηκαν. Είναι όμως κοινά στην παραγωγή τους, έχουν ακριβώς τις ίδιες ιδιότητες με τη βενζίνη. Ετσι χρησιμοποιούνται στη νοθεία των καυσίμων είτε απευθείας στα καύσιμα είτε ανακατεμένα με την υπάρχουσα βενζίνη.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στα Τέμπη: Νίπτει τας χείρας της η Hellenic Train για τα εκρηκτικά υγρά και αέρια

Απίστευτη καταγγελία πατέρα νεκρού στα Τέμπη: Η Εισαγγελέας του Α.Π. είπε «πώς κάνετε έτσι, είναι ένα μικρό ηθικό θέμα»

Έγκλημα στα Τέμπη: Βρέθηκαν ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο στα αντικείμενα των ανθρώπων που κάηκαν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter