Μάσκες: Διαφωνούν οι ειδικοί για το αν πρέπει να τις βγάλουμε στους εξωτερικούς χώρους

Μάσκες: Διαφωνούν οι ειδικοί για το αν πρέπει να τις βγάλουμε στους εξωτερικούς χώρους

Διαφορετικές απόψεις διατυπώνουν οι ειδικοί σχετικά με το αν θα πρέπει να πετάξουμε σύντομα τις μάσκες ή είναι αρκετά νωρίς για μια τέτοια συζήτηση.

Ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ τάχθηκε υπέρ του να βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους αλλά, όπως είπε, συστήνει την χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.

Επίσης, σημείωσε πως τα καλά νέα είναι πως φέτος έχουμε τους εμβολιασμούς που προχωράνε, καθώς και πιο πολλές διαγνωστικές δυνατότητες που είναι πιο εύκολες από πέρυσι (self test, rapid test). Όπως είπε, τα κακά νέα είναι οι παραλλαγές του ιού που τον καθιστούν πιο μεταδοτικό.

Όπως εξήγησε, οι εμβολιασμένοι είναι καλυμμένοι σε αυτές, ωστόσο επικρατεί φόβος στο γεγονός ότι μέσα από τη δημιουργία μεταλλάξεων μπορεί να δημιουργηθούν μεταλλάξεις ανθεκτικές στα εμβόλια όπως γίνεται με τα μικρόβια στα αντιβιοτικά.

Πρόσθεσε, μάλιστα πως αν μέχρι το φθινόπωρο το τείχος ανοσίας φτάσει το 70-80% ίσως οι μεταλλάξεις να μην «βρουν χώρο» για να επικρατήσουν.

Λινού: Να μη βγάλουμε τις μάσκες

Την ίδια ώρα η Αθηνά Λινού μιλώντας στον ANT1 εξέφρασε διαφορετική άποψη σχετικά με τη χρήση της μάσκας.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ προτείνει «να μην βγάλουν τις μάσκες οι εμβολιασμένοι στους εξωτερικούς χώρους», καθώς όπως είπε ο ιός ακόμα μεταδίδεται και τόνισε ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο τα εμβόλια καλύπτουν τις νέες μεταλλάξεις και επιπλέον ότι μπορεί εγώ να είμαι εμβολιασμένη, αλλά μπορώ να μεταδώσω τον ιό. Στο Ισραήλ είχαν επιδημίες σε σχολεία και αναγκάζονται να φορέσουν ξανά τις μάσκες. Τα παιδιά τους, όπως και τα δικά μας παιδιά, είναι ανεμβολίαστα».

Σχετικά με τις μεταλλάξεις και συγκεκριμένα για την μετάλλαξη τύπου «Δέλτα», η κυρία Λινού είπε ότι την πιάνουν τα εμβόλια, αλλά δεν προστατεύονται όσοι έχουν κάνει μόνο τη μία δόση AstraZeneca , ενώ επανέλαβε ότι «πρέπει να πείσουμε όλους τους ανθρώπους να εμβολιαστούν».

Παράλληλα, υποστήριξε πως θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας, ωστόσο, συμφώνησε με τον καθηγητή Βατόπουλο ότι αυτό θα αφορά κυρίως ανεμβολίαστους, ενώ οι εμβολιασμένοι αν νοσήσουν θα έχουν ήπια συμπτώματα.

Για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου της AstraZeneca, η κυρία Λινού ανέφερε πως δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν παρενέργειες, ωστόσο όπως είπε «δεν ξέρουμε την αποτελεσματικότητα» και πρόσθεσε ότι επιστήμονες εξετάζουν τώρα αυτό το θέμα.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter