Μαθήματα «αντιθεσμικότητας» και απαξίωσης των Θεσμών από τον Αδωνη Γεωργιάδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μαθήματα «αντιθεσμικότητας» και απαξίωσης των Θεσμών από τον Αδωνη Γεωργιάδη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού

Μείζον θέμα πολιτικής αλλά και δημοκρατίας γεννά η σύγκρουση του υπουργού Ανάπτυξης με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον διορισμό αντιπροέδρου, καθώς ο Ιωάννης Λιανός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ακαταλληλότητα του προσώπου που προωθεί ο Άδωνης Γεωργιάδης, με τον τελευταίο να του επιτίθεται σφοδρά, παρότι κατά τα άλλα αποτελεί ένα πρόσωπο με «τεράστιο κύρος σε όλη την ΕΕ στα θέματα ανταγωνισμού».

«Αυτό είναι το μήνυμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης της χώρας να εκπέμψει, πως οι θέσεις στον κρατικό μηχανισμό θα στελεχώνονται από τα πρόσωπα εκείνα που έχουν στη φαρέτρα τους όλα εκείνα τα στοιχεία που θα τους καθιστούν ως το πλέον κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση» ανέφερε το καλοκαίρι του 2019 το Μέγαρο Μαξίμου, σε μία από τις πρώτες προσωπικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργός.

Τότε, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσιζε να «ξηλώσει» πραξικοπηματικά και σε ένα βράδυ τη Βασιλική Θάνου από το τιμόνι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για να τοποθετήσει τον καθηγητή στο Λονδίνο, Ιωάννη Λιανό, με τους κυβερνητικούς διθυράμβους να αναφέρονται μεταξύ άλλων σε «τεράστιο κύρος σε όλη την ΕΕ στα θέματα ανταγωνισμού» και να τον προκρίνουν «ως το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για τη συγκεκριμένη θέση».

Τρία χρόνια μετά, ο Άδωνης Γεωργιάδης όχι μόνο απαξιώνει και αποδομεί την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά προκαλεί και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, προωθώντας στη θέση της αντιπροέδρου ένα πρόσωπο που είναι έκθετο για μεγάλη κωλυσιεργία αναφορικά με τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε, και ειδικότερα τις καθόλου αθώες εναρμονισμένες πρακτικές των τραπεζών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας μαζί με αυτούς της Ελληνικής Λύσης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενέκριναν την πρόταση του υπουργού Ανάπτυξης για την τοποθέτηση της Χαρίκλειας Νικολοπούλου στη θέση της αντιπροέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η συγκεκριμένη κατείχε μέχρι πρότινος τη θέση της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών, Ασφαλειών και Ελεύθερων Επαγγελμάτων.

Για το έργο της απέναντι στις εναρμονισμένες πρακτικές των τραπεζών, τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις και ελλείμματα αντιμετώπισής τους θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά. Όμως το βράδυ της Τρίτης, ο προϊστάμενός της ήταν εκείνος που διατύπωσε τον προβληματισμό που προκαλεί η τοποθέτησή της, «ξορκίζοντας» τους βουλευτές της Επιτροπής να μην την εγκρίνουν.

«Από τον Νοέμβριο του 2020 της είχε ανατεθεί η Δ’ Διεύθυνση -Χρηματοοικονομικός τομέας, ενώ η ίδια υπήρξε χειρίστρια των υποθέσεων που εκκίνησαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το φθινόπωρο του 2019 σχετικά με πιθανές αντιανταγωνιστικές πρακτικές στις χρεώσεις τραπεζών και τον αποκλεισμό ανταγωνιστών» περιγράφει ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπογραμμίζοντας πως «παρά τις σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποίησε η διοίκηση της Αρχής στη συγκεκριμένη έρευνα» και «παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από πλευράς μου για την επιτάχυνση των διαδικασιών, η συγκεκριμένη υπόθεση έχει καθυστερήσει σημαντικά σχετικά με τους αρχικούς προγραμματισμούς της Επιτροπής, και αδικαιολογήτως με βάση και τους πρόσθετους πόρους που διατέθηκαν, ιδιαίτερα τους τελευταίους 12 μήνες».

Με απλά λόγια, ο Ι. Λιανός της χρεώνει προσωπικά την τεράστια καθυστέρηση στην έκδοση του πορίσματος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις παράνομες πρακτικές και χρεώσεις των τραπεζών, ενώ όπως αναφέρει στην επιστολή του προς τους βουλευτές, μετά τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις της έδωσαν και μία επιπλέον ομάδα για να προχωρήσει η υπόθεση. Όπως αναφέρει ξεκάθαρα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής, «δεν θεωρώ ότι η Χ. Νικολοπούλου θα συνεισφέρει στο όραμα δημιουργίας μίας ισχυρής και αποτελεσματικής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία θα έχει ως σκοπό τη συνεχή βελτίωση των υπηρεσιών της προς όφελος των πολιτών και των καταναλωτών».

Διαβάστε επίσης: Ο Άδωνης θέλει να ελέγξει την Επιτροπή Ανταγωνισμού με διορισμό «εκλεκτής» του Μητσοτάκη – Αντέδρασε ο πρόεδρός της

Οι ενδείξεις αυτές δεν στάθηκαν αρκετές για τον Άδωνη Γεωργιάδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης μάλιστα δεν δίστασε να βάλει στο στόχαστρό του τον πρόεδρο της Αρχής, χαρακτηρίζοντας την επιστολή του ως «απαράδεκτη και αντιθεσμική», «στα όρια των θεσμών», κρυπτόμενος πίσω από τον νομοθέτη, ο οποίος κατά τον ίδιο «εάν ήθελε να συναποφασίζουμε με τον εκάστοτε πρόεδρο θα το είχε προβλέψει στον νόμο. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά σε κανένα ευρωπαϊκό κράτος».

«Ο κ. Λιανός επέλεξε να στείλει επιστολή για να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και να με κάνει να αλλάξω γνώμη. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε πρόεδρο» δήλωσε ακόμα ο υπουργός Ανάπτυξης, αντιμετωπίζοντας την κρίση του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής ως κρίση οποιουδήποτε πολίτη, και απαξιωνοντας τον προς υπεράσπιση της «εκλεκτής» του σε βαθμό που αναμφίβολα προκαλεί πλήθος ερωτημάτων.

«Όποιος δεν μπορεί να συνεργαστεί παραιτείται» ήταν η ευθεία πρόκληση στο πρόσωπο του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής από τον υπουργό Ανάπτυξης.

Γνωστή η συνταγή του Μεγάρου Μαξίμου για τις ανεξάρτητες αρχές, με τις σκιές του Αδ. Γεωργιάδη να βαραίνουν για μία ακόμα φορά τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Πολάκης για Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έπεσε και το τελευταίο «φύλλο συκής» της δήθεν άριστης κυβέρνησης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter